Loading... 632 view(s)

Bordeaux 2022: oogstrapport

Bordeaux 2022: oogstrapport

2022 was een recordjaar voor Bordeaux met de vroegste oogst in de regio ooit. Het was bovengemiddeld warm en er viel heel weinig regen. Door de droogte waren de druiven een stuk kleiner en de opbrengsten lager. De wijnen zijn naar verwachting rijp en geconcentreerd in stijl.

Oogst Bordeaux 2022 in steekwoorden

  • Warm en zeer droog groeiseizoen.
  • Waterstress in de wijngaarden.
  • Zeer vroege oogst.
  • 15% lagere opbrengsten dan gemiddeld door droogte, vorst en hagel.
  • Moderne, geconcentreerde, rijpe wijnen.
  • Zeer hoge kwaliteit verwacht, maar mogelijk ook wisselend door de regio.

Om de oogst 2022 goed te begrijpen lopen we per seizoen door het jaar heen. We verwijzen daarbij graag naar de zeer overzichtelijke grafiek van Gavin Quinney, die voor Jancis Robinson een uitgebreid artikel schreef over de 2022-oogst:

Bordeaux 2022 - Source: Gavin Quinney / JancisRobinson.com

Lente: al snel warm en droog

Het groeiseizoen begint met een natte maand december 2021 die de waterreserves aanvult, gevolgd door een koude januari die voor een goed herstel van de wijngaard zorgt. Na januari wordt het al snel droger en warmer. Alle maanden vanaf februari zijn droger en warmer dan gemiddeld.

Op 3 en 4 april zakken de temperaturen 's nachts naar -2 tot -5 graden (en lokaal zelfs naar -7 graden). De vorst gedurende deze twee nachten zorgt voor schade in diverse wijngaarden. Echter is de knopvorming nog niet overal even ver gevorderd waardoor voor velen de schade beperkt blijft. Vorst heeft het grootste effect op de rechteroever (waar de knoppen van Merlot-wijnstokken al verder ontwikkeld zijn).

Een zeer droge en hete zomer

Vanaf mei schieten de temperaturen omhoog, waarmee de bloei begint. Dat gebeurt gemiddeld op 16 mei. De bloei is nagenoeg compleet aan het einde van de maand (10 dagen eerder dan gemiddeld). Omdat er weinig regen is verloopt de bloei zonder veel problemen: in tegenstelling tot recente oogstjaren zijn er weinig ziektes.

De warme temperaturen vanaf mei blijven zich voortzetten in juni, juli en augustus. Er zijn verschillende hittegolven met pieken van 35 (en lokaal zelfs 40) graden halverwege juni, halverwege juli en begin augustus. Van mei t/m augustus is het bovengemiddeld heet.

Regenen doet het bijna niet tijdens de zomer. Behalve tussen 20 en 30 juni als het gaat stormen. Op 20 juni zijn er twee grote hagelstormen. Eén beweegt zich in een baan ten noorden van Saint-Estèphe over het noorden van de Médoc. De andere hagelstorm trekt in een baan over het zuidelijkste deel van de Médoc (ten zuiden van Margaux) en daarna over de rechteroever over Fronsac, Bourg en AOC Bordeaux-terrein. In juli is het volledig droog. Pas eind augustus komt er weer een beetje regen.

Vroegste oogst ooit

2022 gaat de boeken in als de vroegste oogst in Bordeaux ooit. Al op 16 augustus worden de eerste witte druivensoorten geplukt. De oogst voor wit wordt voor het grootste deel in de voorlaatste week van augustus afgerond.

In september zakken de temperaturen naar een gemiddelde temperatuur. Het blijft overwegend droog en er zijn weinig ziektes, waarmee de oogstcondities gunstig zijn.

Op de rechteroever wordt de eerste Merlot al begin september geplukt. Het grootste deel van de Merlot wordt halverwege september al geoogst. Enkel in laatrijpende terroirs (op klei-kalksteenbodems) wordt in de voorlaatste week van september geplukt. Ook op de linkeroever wordt Merlot vroeg geplukt, al vanaf 5 september. Een week voor het einde van september is de oogst van Merlot grotendeels klaar. Cabernet Sauvignon wordt voor het overgrote deel in de laatste twee weken van september geplukt, soms nog net in begin oktober.

De oogst vindt zo'n 15-20 dagen eerder dan gemiddeld plaats. Bijna alle blauwe druiven worden in september geoogst, iets wat overigens ook in 2018 en 2020 gebeurde.

Door late regenval, pas eind september, duurt het daarna nog even voordat de druiven in Sauternes en Barsac worden geplukt. De gewilde edele rotting door botrytis-aantasting doet zijn intrede vanaf begin oktober, waarna eind oktober wordt geplukt.

Droogte en warmte karakteriseren 2022

2022 wordt het meeste gekarakteriseerd door warmte en vooral droogte. Op januari na was elke maand warmer dan gemiddeld. Het groeiseizoen was met 19,8 graden wel 1,7 graden warmer dan het tienjarig gemiddelde en bovendien 0,9 graden warmer dan het al zeer warme 2018. Met name de periode mei-september was aanzienlijk warmer met zo'n 2,0 graden boven het tienjarig gemiddelde. Maar nog maatgevender was het gebrek aan regen. In 2022 viel er 40% (!) minder regen als in het tienjarig gemiddelde. Met name juli was extreem droog. Sinds 2010 en 2011 viel er niet zo weinig regen. Echter was de verdeling in die twee jaren een stuk geleidelijker en waren ook de temperaturen gematigder.

De combinatie van hitte en een gebrek aan regen zorgde voor waterstress. Door vroeg oplopende temperaturen en weinig regen begon al halverwege juni een eerste watertekort te ontstaan. Hoewel de korte storm eind juni nieuw water bracht, was deze extreme bui lang niet zo effectief als geleidelijke neerslag om de waterreserves aan te vullen. Naast waterstress zorgden de hittegolven op sommige plekken ook voor stokkende rijpingen.

De droogte was zo uitzonderlijk dat voor het eerst irrigatie werd toegestaan in Pomerol en Pessac-Léognan (onder bepaalde voorwaarden). 15 wijnhuizen in Pomerol en 10 in Pessac-Léognan maakten gebruik van deze mogelijkheid.

De droogte heeft ervoor gezorgd dat de druiven in 2022 aanzienlijk kleiner zijn: de druiven zijn zo'n 15-30% lichter in gewicht en daarmee ook geconcentreerder.

Opbrengsten

Doordat er weinig regen was in de lente en zomer waren er dit jaar weinig problemen met ziektes als meeldauw en rotting. Echter zorgden vorst in april en hagel in juni voor enige verliezen. Maar vooral droogte was de remmende factor in de opbrengsten van 2022. Door droogte zijn de druiven veel kleiner geworden.

Er is in 2022 voor 410 miljoen liter aan wijn geproduceerd in Bordeaux. Hoewel dat 9% meer is als in 2021, ligt 2022 15% onder het 10-jarig gemiddelde. De oogst van 2022 is groter dan die van 2013, 2017 en 2021.

De opbrengsten zijn gemiddeld 37 hl/ha in de regio. Saint-Estèphe (31 hl/ha), Margaux (31,3 hl/ha) hadden langere opbrengsten. Voor Saint-Émilion (waar minder waterstress was door de klei-kalksteenbodems) waren de opbrengsten gunstig met 41,2 hl/ha, de hoogste opbrengsten voor de appellatie sinds 2016. Ook Sauternes en Barsac hebben met 13,4 hl/ha (net onder het gemiddelde voor die appellaties) na een aantal opeenvolgende jaren met zeer kleine oogsten nu eindelijk weer betere opbrengsten behaald. Doordat het groeiseizoen vrij was van ziektes zijn er geen grote verliezen geweest in deze regio's.

Bosbranden: geen negatief effect op de wijnen

Dit jaar was er veel nieuws over de bosbranden rond Bordeaux. Op 12 juli ontstonden er twee branden, één bij Arcachon aan de kust en één bij Landiras in de buurt van Graves. 20.600 hectare werd verwoest, vooral bossen. Er werden geen wijngaarden verwoest. De wind bleek grotendeels de andere kant op te staan, waardoor rook niet de wijngaarden bereikte. Laboratoriumanalyses wijzen uit dat er geen rookaantasting is. Op 12 september was er opnieuw een bosbrand, ten westen van de Médoc bij Lacanau. Ook deze bosbrand lijkt vooralsnog geen rookaantasting te hebben veroorzaakt.

Een vooruitblik op het karakter van de wijnen uit 2022

De kleine, compacte druiven van 2022 zorgen voor geconcentreerde wijnen. De wijnen zijn naar verwachting modern, rijp en rijk in stijl. Omdat de druiven dikke schillen hebben dit jaar bevatten de wijnen rijke tannines, die goed rijp zijn (zelfs steeltjes en pitten werden dit jaar rijp). De (appel)zuren zijn lager dan gemiddeld en er zal waarschijnlijk door sommige wijnhuizen aangezuurd moeten worden. De alcoholniveau's zijn bovengemiddeld: voor Merlot gaat het om 14,5% en meer, voor Cabernet Sauvignon om 13,5-14%. Ook de witte wijnen bevatten minder zuren dan gemiddeld. De zoete wijnen uit Sauternes en Barsac zijn naar verwachting diep en intens.

Terroirs op klei-kalksteen waren in het voordeel, door hun watervasthoudende vermogen. Terroirs met veel gravel en/of zand hadden het moeilijker door waterstress. Oudere wijnstokken of wijngaarden met diepe wortelsystemen konden beter omgaan met de waterstress.

Het is te vroeg om per appellatie al beschrijvingen over de kwaliteit te kunnen geven, maar enkele zaken zijn de moeite waard om te vermelden. Pessac-Léognan was veruit de warmste appellatie, waar veel warmtestress was. Ook in Margaux was het bovengemiddeld warm. Pomerol was de koelste appellatie, maar er viel ook de minste regen. In Saint-Émilion hadden wijnhuizen minder last van waterstress, door betere waterreserves in de klei-kalkrijke bodems.

Tenslotte moeten we absoluut niet de grote kennis en kunde in Bordeaux onderschatten. Wijnmakers hebben de afgelopen jaren meermaals laten zien dat ze uitzonderlijk goed met allerlei extreme weersomstandigheden om kunnen gaan, waaronder droogte. Wijngaardbeheer en vinificaties worden bij veel wijnhuizen heel goed afgestemd op de weersomstandigheden en het karakter van de oogst.

EN-PRIMEUR EN PRIJZEN

De En-Primeur week waar alle 2022 Bordeaux geproefd kunnen worden is van 24-28 april. Natuurlijk zullen wij als Grandcruwijnen hierbij aanwezig zijn en zullen alle chateau's bezoeken. In die week zal ook meer bekend worden over wat de prijzen gaan doen. De verwachting wel is dat er een signifcante stijging zal zijn in de prijzen en wellicht wel een van de hoogste welke wel sinds jaren niet meer hebben gezien. De geruchten gaan dat de grote huizen tussen de 15% tot wel 40% in prijs zullen stijgen. Exacte info en prijzen worden bekend per medio mei 2023.

Wilt u graag En Primeur Bordeaux 2022 aangeboden krijgen?

De En Primeur-campagne begint rond medio mei. Contacteer ons als u informatie wilt krijgen over de 2022 En Primeur Bordeaux campagne. U kunt natuurlijk bij ons terecht voor ons grote assortiment aan Bordeaux wijnen welke wij allemaal geconditioneerd hebben opgeslagen in ons Wine Warehouse te Dordrecht. We zijn iedere werkdag geopend van 10-17 uur. Klik hier voor meer informatie en bekijk hier ons volledige Bordeaux-assortiment.

Bronnen