2020 Au Bon Climat Pinot Noir Santa Barbara County

Wijnsoort Rood
Land USA
Regio Californie
Appellatie Central Coast
Wijnhuis Au Bon Climat
Jaar 2020
Druif Pinot Noir
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2022 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Het is moeilijk om Santa Barbara County Pinot Noir te noemen zonder de Alexander Payne-film Sideways ter sprake te brengen. De release van de film had niet op een beter moment kunnen komen. Voorafgaand aan Sideways was Santa Barbara County Pinot Noir op weg naar het sterrendom. Een nieuwe generatie wijngaardmanagers was op het toneel verschenen en velen begrepen wat er in de wijngaard moest worden gedaan om Pinot Noir te verbeteren en wijnmakers kregen een beter idee van hoe ze moesten omgaan met Pinot Noir in de wijnmakerij. De convergentie van betere druiven, betere wijnbereiding en een zeer populaire en vermakelijke film leidde tot een explosie in de populariteit van Pinot Noir en vooral Santa Barbara County Pinot Noir. Hoewel de film een ​​release uit 2004 was, zijn de de effecten er nog steeds en heeft dit voor zowel de pinot noir als voor de chardonnay geleidt tot een meer terroir gedreven wijn waarin de wijnmaker Jim Clendenen wereldfaam heeft gemaakt door zijn werk op terroir-identificatie in California, voor de aanplant van pinot noir en chardonnay. De man verrichte baanbrekend historisch onderzoek naar Bourgogne uit het ‘pré-chardonnay’-tijdperk, toen witte Bourgognes gemaakt werden van pinot gris, pinot blanc en aligoté. Zijn wijnen zijn een ode aan de mineralen, hebben een exceptionele diepte en zijn van een absolute wereldklasse.

Au Bon Climat maakt sinds 1982, 23 jaar voor Sideways, de Pinot Noir van Santa Barbara County-druiven. In de jaren 80 en 90 was de productmix bij Au Bon Climat 75% tot 80% Chardonnay tot 20% tot 25% Pinot Noir. Chardonnay was koning en de mensen hadden de geneugten van Pinot Noir niet ontdekt. Dit alles begon eind jaren 90 te veranderen en nu maakt Au Bon Climat evenveel Pinot Noir als Chardonnay.

De aroma's van aardbeien en bramen komen langzaam uit het glas. Na verloop van tijd zal meer anijs en kruidnagel zich vermengen met deze andere aroma's. In zijn jonge jaren is de wijn sappig, mondvullend en soepel maar de complexiteit zal toenemen naarmate de wijn ouder wordt.  Combineer deze wijn in zijn jeugd met lamsvlees of gedroogd vlees. Na een paar jaar, als de smaken samensmelten, zal het beter combineren met zalm of milde rode saus met pasta of pittige Indiase gerechten.

Vineyard for 2020 Au Bon Climat Pinot Noir Santa Barbara County

Au Bon Climat heeft als slogan: "An homage to the wines of Burgundy" en dit vat alles goed samen.Het brein achter wijnhuis Au Bon Climat is Jim Clendenen. Hij werd geboren in Akron, Ohio en studeerde in 1976 af in rechten aan de University of California, Santa Barbara. Tijdens deze studie had hij zijn "junior jaar in het buitenland" in 1974 in Frankrijk waar hij ontdekte dat het leven meer was dan alleen taco's. Na zijn afstuderen verbleef hij zowel een maand in de Bourgonge als in de Champagne wat hem ervan overtuigde om een ​​carrière in de wijn te proberen in plaats van door te gaan in de rechten. Tijdens de oogst van 1978 was Jim Clendenen assistent-wijnmaker bij Zaca Mesa Winery. Hij bleef daar 3 jaargangen en deed een geweldige schat aan ervaring op. In 1982 besloot Clendenen, samen met Adam Tolmach, om een wijnmakerij op te richten met alleen Bourgondische variëteiten van gehuurde percelen. In 1990 vertrok Adam weer en kwam Jim solo aan het roer te staan. Door zorgvuldige herinvestering uit de eigen productie is Au Bon Climat (wat betekent "een goed blootgestelde wijngaard") gegroeid tot meer dan 50.000 kisten per jaar.

Au Bon Climat vergaart druiven uit verschillende wijngaarden aan de Californische Central Coast, met name in Santa Barbara County, die stuk voor stuk zeer hoog in aanzien staan. Dit zijn onder andere Clendenen's eigen Le Bon Climat Vineyard en ook druiven uit de legendarische Bien Nacido wijngaard - beide in Santa Maria Valley. Verder druiven uit Sanford & Benedict Vineyard in Sta. Rita Hills, Los Alamos Vineyard (Santa Barbara County) en Talley Vineyard in San Luis Obispo County.

De wijnmakerij heeft een internationale reputatie opgebouwd met zijn Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Gris. Jim Clendenen, zoals ze het zelf noemen de "Mind Behind" Au Bon Climat, wordt wereldwijd erkend voor zijn klassiek vormgegeven wijnen. In 1989 en 1990 stond Au Bon Climat op Robert Parker's shortlist van Best Wineries in the World en in 1991 werd hij door Oz Clark geselecteerd als een van de 50 wereldwijde makers van Modern Classic Wines. Dan Berger van de Los Angeles Times riep Clendenen in 1992 uit tot "Los Angeles Time Winemaker of the Year"; Food & Wine Magazine noemde hem in 2001 "Winemaker of the Year". Het toonaangevende wijnmagazine Wein Gourmet van Duitsland noemde Clendenen in 2004 "Winemaker of the World;" en in 2007 werd Jim ingewijd in de James Beard Foundation's 'Who’s Who of Food and Beverage in America'. Er zijn veel lofbetuigingen, maar Jim rust niet op zijn lauweren. Hij is voortdurend op zoek om zijn vak te verfijnen en leidt daarom het peloton. 

Au Bon Climat wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

Au Bon Climat wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land USA
Regio Californie
Appellatie Central Coast
Wijnhuis Au Bon Climat
Druif Pinot Noir
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2030
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit, Soepel, Vol
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Au Bon Climat Pinot Noir Santa Barbara County
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

Bekijk product recensie