Mousserende wijnen

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 225

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Mousserende wijnen, ook wel bekend als sparkling wines of simpelweg 'bubbels', zijn te vinden in de meeste wijnregio's. Er zijn echter enkele regio's die met kop en schouders boven de rest uitsteken als het gaat om de kwaliteit. Bij Grandcruwijnen kan je terecht voor Champagne, Cava, Prosecco, Cremant, en Cap Classique!

Champagne, bijvoorbeeld, is vernoemd naar de gelijknamige streek waar het vandaan komt. Zelfs als een wijn uit een andere streek of land op exact dezelfde manier wordt geproduceerd (qua proces, druivensoorten, enzovoort), mag het de naam Champagne niet dragen. De voortreffelijkste Cava's zijn afkomstig uit de Empordà en Penedès regio's in Spanje, de beste Franciacorta's uit Lombardije, en de allerbeste Prosecco's en Spumante's uit de regio Veneto.

Champagnes, Prosecco's en Cava's

De smaak van de champagne is in zekere zin te herleiden vanaf het etiket. De hoogte van de dosage maakt de wijn namelijk droger of zoeter en is aan regels gebonden. De vermeldingen op het etiket zijn als volgt:

Vermelding Etiket Hoeveelheid Suiker Smaak
Brut Nature
of Dosage Zéro
max. 3 gram/liter strak en beendroog
Extra Brut max. 6 gram/liter strakdroog
Brut   max. 12 gram/liter droog
Extra Dry 12-17 gram/liter (half) droog
Sec 17-32 gram/liter halfdroog-lichtzoet
Demi-sec max. 32 - 50 gram/liter (half) zoet
Doux meer dan 50g/liter zoet

Wat eten we met Cava, Prosecco of Champagne?

Cava, samen met Champagne en Prosecco, is een van de meest gewilde mousserende wijnen. Cava is uiteraard perfect als aperitief, maar deze bruisende wijn past ook uitstekend bij luxe gerechten zoals kaviaar of oesters. Een grote kans dat dit aperitief bij iedereen in de smaak zal vallen. Bent u nieuwsgierig naar meer wijn-spijscombinaties?

Het productieproces van Cava volgens de traditionele methode

Zoals eerder vermeld, wordt een traditionele Cava uit Spanje vervaardigd volgens de méthode champenoise of méthode traditionelle. Hierbij vindt de tweede gisting (prise de mousse) plaats in de fles zelf, wat leidt tot mousserende kwaliteitswijnen met een verfijnde mousse die lang aanhoudt. Maar hoe werkt dit precies?

Cava producenten voegen bij het bottelen van de wijn een mengsel van gist en suiker (liqueur de tirage) toe aan de volle flessen en sluiten deze vervolgens af met een kurk. De gistcellen transformeren de suiker in alcohol en koolzuur. Dit koolzuur kan echter niet uit de fles ontsnappen, waardoor de bubbels in de wijn worden geabsorbeerd. De flessen worden vervolgens horizontaal opgeslagen in de donkerste en koelste deel van de kelder.

Na de voltooiing van het gistingsproces, blijft er bezinksel van de gistcellen achter. Het proces om dit bezinksel te verwijderen, is een tijdrovende taak. De flessen worden met de hals naar beneden in rekken geplaatst. In het begin liggen ze horizontaal, maar na verloop van enkele maanden wordt de hellingshoek van de rekken verhoogd, totdat de flessen verticaal staan en het bezinksel zich in de hals verzamelt.

Maar hoe verwijdert de wijnmaker het bezinksel uit de fles? Het in de fles laten zitten is geen optie. Een slimme oplossing is bedacht: de hals van de fles wordt ondergedompeld in een ijzige vloeistof, waardoor de wijn – inclusief bezinksel – bevriest. Vervolgens wordt de kurk verwijderd en door de druk van het vrijkomende gas wordt de bevroren prop met bezinksel uit de fles geduwd.

Een standaard Cava moet daarna minstens negen maanden rijpen, zes maanden korter dan Champagne. Voor een Reserva is dit minimaal vijftien maanden en voor een Gran Reserva zelfs dertig maanden.

Het Prosecco-productieproces

Deze wijnsoort werd voor het eerst geproduceerd in de negentiende eeuw. Het proces begint met een basiswijn, op dezelfde manier als andere wijnen worden gemaakt. De wijn wordt vervolgens in een afgesloten, roestvrijstalen tank geplaatst, waar de tweede gisting plaatsvindt. De koolzuur die tijdens dit proces wordt geproduceerd kan niet ontsnappen, waardoor er bubbels in de wijn ontstaan. Deze methode wordt ook wel de Charmatmethode, Cuve Close of Tankmethode genoemd. Echter, ook de traditionele methode, ook wel de Champagne methode genoemd, wordt gebruikt.

Prosecco kopen

Als u zich afvraagt welke wijn u bij de borrel kunt serveren, dan is Prosecco een uitstekende keuze. Het is een leuke manier om uw gasten te ontvangen en het is bovendien betaalbaar. U kunt uw glas Prosecco nog feestelijker maken door er wat fruit aan toe te voegen, zoals een framboos of een aardbei.

Cava kopen

Cava is geschikt voor elke gelegenheid, waardoor het de perfecte wijn is om te serveren tijdens vieringen of gezellige borrels. Het is een uitstekend alternatief als u op zoek bent naar kwaliteit, maar niet de hoofdprijs wilt betalen. Bij Grandcruwijnen wordt elke Cava blind geproefd door ons ervaren proefpanel. Bestellingen die voor 16.00 uur worden geplaatst, kunt u de volgende dag al in uw glas hebben. Voldoet de wijn niet helemaal aan uw verwachtingen? Dan kunt u gratis gebruik maken van onze 100% proefgarantie.

Champagne kopen

Als u op zoek bent naar een verfijnde, luxueuze wijn die elke gelegenheid tot een feest maakt, dan is Champagne de ultieme keuze. Het is niet alleen een elegante manier om uw gasten te begroeten, maar het voegt ook een vleugje klasse toe aan elk evenement. Champagne is ook een uitstekende keuze voor de fijnproever, omdat de verschillende Champagnehuizen en -stijlen een breed scala aan smaakprofielen bieden.

Bij Grandcruwijnen selecteren we onze Champagnes met de grootste zorg. Iedere Champagne wordt blind geproefd door ons deskundige proefpanel om te verzekeren dat we alleen de hoogste kwaliteit aanbieden. Bovendien zijn we trots op de diversiteit van ons aanbod, waarbij zowel bekende als minder bekende Champagnehuizen vertegenwoordigd zijn.