2019 Gianfranco Fino SN Rosé Spumante

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rosé |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2025 - 2032 |
Beschikbaar per | 15 sep. 2025 |
Op voorraad
24 items beschikbaar
Omschrijving
De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen den nieuwste editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1. Ook in de juni/juli editie van Winelife worden 2 pagina's besteedt aan de geweldige wijnen van Gianfranco.
Deze nobele rosé spumante is de liefdesverklaring van cultwijnmaker Gianfranco Fino aan zijn vrouw Simona Natale (SN) ter gelegenheid van haar verjaardag. Het moest iets speciaals zijn, en als Gianfranco er zijn hart in legt, legt hij er zijn hart en ziel in. De basiswijn is gemaakt van 100% Negroamaro en heeft 7 maanden gerijpt in gebruikte barriques om hem een krachtige structuur te geven. Voor de tweede gisting wordt hij 36 maanden gebotteld en rust hij na degorgering nog 12 maanden voordat hij in perfecte harmonie op de markt wordt gebracht.
Zoals alles vrij extreem is bij Gianfranco Fino geldt dit ook voor deze Italiaanse Champagne. De wijngaard is gelegen in Salento vlakbij zee op 90 meter hoogte op een klei en kalkstenen plateau. De Negroamaro wijngaard is slechts 1 Ha groot en wordt maar tussen de 400-800 gram geoogst van alleen de mooiste besssen. Na deze handmatige oogst gaan de druiven in plastic kisten en transport gaat per koelwagen om vroegtijdige gisten te vermijden. De druiven krijgen op de sorteertafel een 2e selectie en dan worden de druiven ontsteelt en zacht geplet met dan een koude maceratie in roestvrijstalen tank van 70 hl, 24 uur contact van de schil met de most; na de gisting wordt de most onmiddellijk overgebracht in Franse eikenhouten barriques. Tirage wordt gemaakt na ca. 7 maanden eikenhoutrijping en déegorgement na ca. 36 maanden op de gisten daarna krijgt deze wijn nog ca. 12-14 maanden flesrijping. Deze Gianfranco Fino SN Spumante is gemaakt als een champagne (methode traditionelle) dus met een dubbel gisting.
In de neus is de Gianfranco Fino SN een krachtige potpourri van rood fruit en kruidige gisttonen: knapperige rode kersen, frambozen, aardbeien en bosbessen samen met donkere broodkorst, butterscotch, brioche en witte peper. De neus is zeer intens en vertoont ondanks de lange rijping op de gist nog geen tonen van rijping, maar oogt ook licht citrusachtig en zeer fris. In de mond voel je direct het fruit van de Negroamaro druivensoort zoals bosbessen en kersen. Dan merk je de ongelooflijk fijne perlage, nooit opdringerig. De Spumante Simona Natale is een unieke wijn uit Apulië. Gianfranco heeft niet geprobeerd een rosé champagne te kopiëren, maar heeft juist deze krachtige Negroamaro druivensoort - een rosé mousserende wijn van de extra klasse op de markt gebracht die onvergelijkbaar is. Dit is een geweldig aperitief maar gastronmisch is dit een haast ideale wijn en past bij heel veel verschillende gerechten en natuurlijk heerlijk bij antipasti, risotto, kalfsvlees en de aromatische groentekeuken
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Beschikbaar per | 15 sep. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rosé |
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Salento |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Druif | Negroamaro |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Licht zoet, Rood fruit, Strak |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch, Summer party |
Professionele Recensies
92/100
SN 2017
5 SFERE SPARKLE
SN 2016
92 PUNTI
SN 2016
FALSTAFF 92 PUNTI
SN 2015
VINOWAY 91/100
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.
Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanDe Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen den nieuwste editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1. Ook in de juni/juli editie van Winelife worden 2 pagina's besteedt aan de geweldige wijnen van Gianfranco.
Deze nobele rosé spumante is de liefdesverklaring van cultwijnmaker Gianfranco Fino aan zijn vrouw Simona Natale (SN) ter gelegenheid van haar verjaardag. Het moest iets speciaals zijn, en als Gianfranco er zijn hart in legt, legt hij er zijn hart en ziel in. De basiswijn is gemaakt van 100% Negroamaro en heeft 7 maanden gerijpt in gebruikte barriques om hem een krachtige structuur te geven. Voor de tweede gisting wordt hij 36 maanden gebotteld en rust hij na degorgering nog 12 maanden voordat hij in perfecte harmonie op de markt wordt gebracht.
Zoals alles vrij extreem is bij Gianfranco Fino geldt dit ook voor deze Italiaanse Champagne. De wijngaard is gelegen in Salento vlakbij zee op 90 meter hoogte op een klei en kalkstenen plateau. De Negroamaro wijngaard is slechts 1 Ha groot en wordt maar tussen de 400-800 gram geoogst van alleen de mooiste besssen. Na deze handmatige oogst gaan de druiven in plastic kisten en transport gaat per koelwagen om vroegtijdige gisten te vermijden. De druiven krijgen op de sorteertafel een 2e selectie en dan worden de druiven ontsteelt en zacht geplet met dan een koude maceratie in roestvrijstalen tank van 70 hl, 24 uur contact van de schil met de most; na de gisting wordt de most onmiddellijk overgebracht in Franse eikenhouten barriques. Tirage wordt gemaakt na ca. 7 maanden eikenhoutrijping en déegorgement na ca. 36 maanden op de gisten daarna krijgt deze wijn nog ca. 12-14 maanden flesrijping. Deze Gianfranco Fino SN Spumante is gemaakt als een champagne (methode traditionelle) dus met een dubbel gisting.
In de neus is de Gianfranco Fino SN een krachtige potpourri van rood fruit en kruidige gisttonen: knapperige rode kersen, frambozen, aardbeien en bosbessen samen met donkere broodkorst, butterscotch, brioche en witte peper. De neus is zeer intens en vertoont ondanks de lange rijping op de gist nog geen tonen van rijping, maar oogt ook licht citrusachtig en zeer fris. In de mond voel je direct het fruit van de Negroamaro druivensoort zoals bosbessen en kersen. Dan merk je de ongelooflijk fijne perlage, nooit opdringerig. De Spumante Simona Natale is een unieke wijn uit Apulië. Gianfranco heeft niet geprobeerd een rosé champagne te kopiëren, maar heeft juist deze krachtige Negroamaro druivensoort - een rosé mousserende wijn van de extra klasse op de markt gebracht die onvergelijkbaar is. Dit is een geweldig aperitief maar gastronmisch is dit een haast ideale wijn en past bij heel veel verschillende gerechten en natuurlijk heerlijk bij antipasti, risotto, kalfsvlees en de aromatische groentekeuken
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Beschikbaar per | 15 sep. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rosé |
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Salento |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Druif | Negroamaro |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Licht zoet, Rood fruit, Strak |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch, Summer party |
92/100
SN 2017
5 SFERE SPARKLE
SN 2016
92 PUNTI
SN 2016
FALSTAFF 92 PUNTI
SN 2015
VINOWAY 91/100
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.
Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan