Nani Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore Gran Cuvèe ERGI Extra Dry
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (11.5%) |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Deze Valdobbiadene Gran Cuvèe ERGI Extra Dry is een prachtige prosecco voor de liefhebber van een zeer droge prosecco. De wijn heeft slecht 1.6 gram per liter aan restsuiker wat bijna niet waarneembaar is. De Valdobbiadene Prosecco Superiore Gran Cuvèe ERGI Extra Dry is een blend van 90% Glera en 10% Pedera komende van een wijngaard gelegen in Podere Pareda in het hart van de Valdobbiadene. Op een hoogte van 300 meter. De vinificatie van deze druiven, na de handmatige oogst, wordt uitgevoerd met een lichte koude maceratie om een hoge kwaliteit Prosecco te verkrijgen. In het glas is de prosecco bleek strogeel met in de neus een elegante basis van gerijpt fruit, een beetje citrus en ietwat bloemig. Deze Prosecco is geen ideaal aperitief maar wellicht nog meer geschikt als afsluiter van een maaltijd. Door de droogheid maakt het de mond mooi "schoon"
Deze mooie Prosecco Valdobbiadene Gran Cuvee Ergi wordt geproduceerd volgens de Charmat methode waarbij een tweede gisting niet plaatsvindt op de fles, maar in het roesvrijstalen vat. In de tank wordt gist en suiker toegevoegd waardoor er koolzuurgas ontstaat. Omdat dit koolzuurgas niet kan ontsnappen lost het op in de wijn. Voor de afvulling op fles wordt liqueur d'expédition toegevoegd, een mengsel van rietsuiker, witte wijn en eventueel esprit de cognac. Als de tweede gisting is afgelopen wordt de dan mousserende wijn onder druk gebotteld. Op geen enkel moment is er contact met de buitenlucht.
Wijnhuis Nani Rizzi
Nani Rizzi is een fameus en authentiek wijnhuis gelegen in de Conegliano Valdobbiadene regio en staat internationaal bekend om zijn uitstekende Prosecco wijnen welke met veel passie worden gemaakt. Nanio Rizzi is een van de weinige wijnhuizen die het predikaat Prosecco Superiore mag voeren. Je hebt namelijk Prosecco en Prosecco Superiore en dat maakt een wereld van verschil. Om Prosecco Superiore DOCG te mogen voeren moet er aan strenge regels worden voldaan:
- De druiven moeten uit de Conegliano Valdobbiadene regio en hier moet ook de vinificatie plaatsvinden. De volgende gemeentes vallen binnen deze regio: Conegliano, San Vendemiano, Colle Umberto, Vittorio Veneto, Tarzo, Cison di Valmarino, San Pietro di Feletto, Refrontolo, Susegana, Pieve di Soligo, Farra di Soligo, Follina, Miane, Vidor en Valdobbiadene.
- De minimale hoeveelheid Glera (de officiële benaming van de prosecco-druif) in de wijn moet minstens 85% zijn.
- De maximale opbrengst per hectare is 135 hectoliter per hectare. Dit is bij de reguliere Prosecco's substantieel hoger.
- De maximale hoeveelheid sap ten opzichte van het geplukte fruit is 70%. Dus van 100 kilo druiven mag maximaal 70 liter sap geperst worden.
- Botteling moet plaatsvinden in de provincie Treviso.
Alleen flessen die worden geproduceerd volgens de genoemde regels mogen dit label op de fles dragen, wat meestal aan de achterkant van de capsule is geplakt. Ook op het etiket wordt vaak 'DOCG' genoemd of volledig uitgeschreven: Denominazione de Origine Controllata et Garantita. Ook de term 'Prosecco Superiore' en 'Valdobbiadene' en 'Conegliano' mogen alleen gebruikt worden bij DOCG-prosecco’s. Genoeg manier dus om te zien of de prosecco die je voor je hebt aan de strenge DOCG-eisen voldoet!
Lees meer onder het kopje wijnhuis.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Prosecco Conegliano-Valdobbiadene |
Wijnhuis | Nani Rizzi |
Druif | Glera, Pelara |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Alcohol % | 11.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Fris, Fruitig, Licht zoet, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Iets te vieren, Met vrienden, Romantisch, Summer party |
Wijnhuis
Nani Rizzi is een prachtig familiebedrijf uit Valdobbiadene, gelegen in de Italiaanse provincie Treviso. Wijnhuis Nani Rizzi teelt en produceert al meer dan 100 jaar hoge kwaliteit Prosecco, met druiven uit de schitterende heuvels van Guia. Alle wijnen van Nani Rizzi vinden hun oorsprong in de waardevolle Glera druif, afkomstig van de beroemde en schilderachtige heuvels van Valdobbiadene. De Glera druif is van zeer hoogstaande kwaliteit en vertegenwoordigt bovendien de diepgewortelde en sterke roots van de geschiedenis, de familie en het terroir van wijnhuis Nani Rizzi. Door het gebruik van de traditionele methoden te combineren met nieuwe innovatieve technieken worden de druiven getransformeerd naar excellente, hoog gekwalificeerde producten. Nani Rizzi heeft hierdoor een breed scala aan mousserende wijn, die de uitstekende kwaliteit van het terroir meer dan vertegenwoordigt. Er is een onderverdeling van 3 verschillende productsoorten: Cru Nani Rizzi, Docg Nani Rizzi en Doc Nani Rizzi.
Het wijnhuis werd opgericht door Giovanni die de bijnaam “Nani Rizzi” had. Later werd het wijnhuis sterk uitgebreid door zijn zoon Ergi, waarna het weer overgenomen werd door kleinzoon Denis Spagnol. Denis verbouwt en produceert nog altijd volgens de aloude tradities van zijn vader en opa met een evenzo grote liefde en zorg voor de wijnstokken en het gebied.
Nanio Rizzi een van de weinige wijnhuizen die het predikaat Prosecco Superiore mogen voeren. Je hebt namelijk Prosecco en Prosecco Superiore en dat maakt een wereld van verschil. Om Prosecco Superiore DOCG te mogen voeren moet er aan strenge regels worden voldaan:
- De druiven moeten uit de Conegliano Valdobbiadene regio en hier moet ook de vinificatie plaatsvinden. De volgende gemeentes vallen binnen deze regio: Conegliano, San Vendemiano, Colle Umberto, Vittorio Veneto, Tarzo, Cison di Valmarino, San Pietro di Feletto, Refrontolo, Susegana, Pieve di Soligo, Farra di Soligo, Follina, Miane, Vidor en Valdobbiadene.
- De minimale hoeveelheid Glera (de officiële benaming van de prosecco-druif) in de wijn moet minstens 85% zijn.
- De maximale opbrengst per hectare is 135 hectoliter per hectare. Dit is bij de reguliere Prosecco's substantieel hoger
- De maximale hoeveelheid sap ten opzichte van het geplukte fruit is 70%. Dus van 100 kilo druiven mag maximaal 70 liter sap geperst worden.
- Botteling moet plaatsvinden in de provincie Treviso.
Alleen flessen die worden geproduceerd volgens de genoemde regels mogen dit label op de fles dragen, wat meestal aan de achterkant van de capsule is geplakt. Ook op het etiket wordt vaak 'DOCG' genoemd of volledig uitgeschreven: Denominazione de Origine Controllata et Garantita. Ook de term 'Prosecco Superiore' en 'Valdobbiadene' en 'Conegliano' mogen alleen gebruikt worden bij DOCG prosecco's. Genoeg manier dus om te zien of de prosecco die je voor je hebt aan de strenge DOCG eisen voldoet!