Veneto

Veneto

R GOLD
Nani Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut
grape Arneis, Glera, Perera
13,95 11,53 Vanaf 12,95
Monograno Felicetti Matt Pache
3,70 3,39
Nani Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze Dry
grape Glera
25,95 21,45 Vanaf 23,40
R gold
Nani Rizzi Prosecco Superiore Valdobbiadene Extra Dry DOCG
grape Glera, Perera
13,95 11,53
Nani Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut Magnum
grape Arneis, Glera, Perera
23,95 19,79
93 James Suckling
2018 Rubinelli Vajol Ripasso Valpolicella Classico Superiore
grape Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Sangiovese
Special Price 20,45 16,90 van 23,95
91 James Suckling
2021 Rubinelli Vajol Valpolicella Classico Superiore
grape Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Sangiovese
22,95 18,97 Vanaf 19,95
95 James Suckling
2016 Rubinelli Vajol Amarone della Valpolicella Classico
grape Corvina, Molinara, Rondinella, Sangiovese
49,95 41,28 Vanaf 46,95
93 James Suckling
2016 Rubinelli Vajol Ripasso Valpolicella Classico DOC Magnum
grape Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Sangiovese
54,95 45,41
2022 Rubinelli Vajol Fiori Bianchi
grape Garganega, Trebbiano
Special Price 12,70 10,50 van 15,10
90 Parker
2022 Rubinelli Vajol Valpolicella Classico
grape Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Sangiovese
Special Price 12,45 10,29 van 14,95
R GOLD
Nani Rizzi Prosecco Valdobbiadene Superiore Extra Dry Magnum
grape Glera, Perera
23,95 19,79
90 Parker
2022 Rubinelli Vajol Valpolicella Classico
grape Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Sangiovese
14,95 12,36 Vanaf 13,95
Nani Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore Gran Cuvèe ERGI Extra Dry
grape Glera, Pelara
16,95 14,01
94 Parker
2011 Rubinelli Vajol Amarone della Valpolicella Classico Riserva
grape Corvina, Molinara, Rondinella, Sangiovese
159,95 132,19

De Veneto, bekend om zijn fantasierijke Venetië en Lago di Garda. Het gevarieerde landschap van Veneto strekt zich uit van de Alpen tot aan de Adriatische Zee en omvat bergen, heuvels, meren, rivierdalen, vlaktes en kustgebieden.

Meer informatie over Veneto

Op het gebied van de wijnproductie staat de Veneto voor zowel kwantiteit als kwaliteit. Met een jaarlijkse productie van ongeveer 9 miljoen hectoliter uit 75.000 hectare wijngaard staat deze regio op nummer 1, op de voet gevolgd door Apulieum; en Sicilium;.

De kwaliteit komt tot uiting in de verdeling van het aantal classificaties: de regio kent 2 DOCG’s en 19 DOC’s. Twee derde van de totale wijnproductie valt echter onder de 9 IGT's van de regio. Dit betekent dat de Veneto naast een groot aantal kwaliteitswijnen ook een grote producent en exporteur is van relatief goedkopere en gemakkelijk drinkbare wijnen. In de regio zijn vrijwel alle soorten wijn vertegenwoordigd: jonge witte en rode wijnen, een flinke hoeveelheid mousserende wijnen, stevige rode wijnen en tenslotte de passiti, waarbinnen de Recioto di Soave zelfs de status van DOCG geniet.

De bekendste wijnen zijn ongetwijfeld de Soave, de Valpolicella en de Bardolino. Alle drie komen uit het meest westelijke deel van de regio, rond de stad Verona en het Gardameer. De eerste is een droge witte wijn op basis van de Garganega, in combinatie met de Trebbiano di Soave. Er worden grote hoeveelheden ervan geproduceerd en geëxporteerd. Net als bij de Valpolicella en de Bardolino kan de kwaliteit nogal verschillen, al zijn er de afgelopen jaren over de hele linie flinke successen geboekt op het gebied van kwaliteit.

De beste droge Soave's vind je doorgaans bij de wijnmakers die ook hoog scoren met de zoete DOCG-versie van de Soave, de Recioto di Soave. Een prachtige goudgele wijn, gemaakt van deels gedroogde druiven uit de Garganega, aangevuld met maximaal 30% Trebbiano di Soave en/of Chardonnay en/of Pinot blanc. De droge Soave heeft een licht bittere nasmaak en is een geschikte begeleider van diverse visgerechten en zeevruchten.

De Valpolicella, afkomstig uit het gebied rondom het gelijknamige dorp tussen Verona en het Gardameer, is een blend van diverse druivensoorten waarvan de Corvina Veronese en de Rondinella de hoofdbasis vormen. Het resultaat varieert zoals gezegd in kwaliteit, maar over het algemeen is de Valpolicella te karakteriseren als zacht, vol en droog, waardoor hij een goede begeleider is van veel vlees- en pastagerechten.

Informatie over De Amarone della Valpolicella

De Amarone della Valpolicella is een fenomeen op zich: de laat geoogste druiven worden op rieten matten gelegd om in de zon te drogen, of in goed geventileerde ruimtes opgehangen, zodat de druiven grotendeels uitdrogen terwijl de suikers behouden blijven. Pas in januari worden de druiven geperst en ontstaat er een suiker- en extractrijke most. Het eindresultaat is een krachtige rode wijn die door de algehele vergisting van de druivensuikers een alcoholgehalte van circa 15% kan bereiken. Naast het hoge alcoholgehalte kenmerkt de wijn zich door een intens boeket en een volle, complexe structuur met een aangename bitterheid (‘amaro’). Past goed bij wild- en hartige vleesgerechten, maar ook bij gerijpte kazen en is zeer geschikt voor flesrijping. Wanneer de druivensuikers niet volledig zijn omgezet in alcohol, heet dit een Recioto di Valpolicella: een zoete rode dessertwijn met een alcoholpercentage van minimaal 14%.

Informatie over De Bardolino

Ook de Bardolino, eveneens afkomstig uit de heuvels rond Verona, wint aan bekendheid. De Bardolino Superiore en de Bardolino Classico Superiore mogen nu zelfs DOCG op het etiket zetten. Dit zijn robijnrode wijnen die minimaal 12% alcohol moeten bevatten en 1 jaar houtrijping moeten hebben gehad voordat ze op de markt worden gebracht. Het zijn droge, licht bittere, maar zeer delicate wijnen die gedronken kunnen worden bij diverse lichte vleesgerechten, maar ook bij antipasti op basis van vlees en kaas. Naast de Bardolino Superiore kent men ook de steeds populairder wordende Bardolino Novello en de Bardolino Chiaretto. Deze laatste is deels zonder druivenschillen bereid en dankt zijn lichte kersenrode kleur. Beide moeten jong en licht gekoeld gedronken worden.

De Bianco di Custoza, eveneens uit de regio Verona, wordt gemaakt van onder andere Garganega en Trebbiano Toscano. Het is een frisse, licht kruidige witte wijn die niet alleen in Italië zelf maar ook daarbuiten steeds meer bekendheid geniet.

Een ander 'gegeven' in de Veneto is de Proscecco, afkomstig uit het noordoostelijke deel van de regio, rond de dorpen Conegliano en Valdobbiadene, en gemaakt van de gelijknamige druivensoort. Hoewel er ook zoete varianten bestaan, zijn de meeste Prosecco’s in meer mate (in de vorm van een Spumante) of in mindere mate (in de vorm van een Frizzante) droog en bijna altijd sprankelend. De inwoners van de Veneto genieten graag van deze frisse witte wijn als aperitief of bij diverse salades en lichte visgerechten.

Twee gebieden die aan populariteit winnen in de wijnproductie zijn de Colli Berici, vanwege zijn verdienstelijke wijnen van internationale druivensoorten, en de Colli Euganei, waar steeds betere rode en witte wijnen worden geproduceerd van inheemse druivensoorten. De Gambellara wordt gemaakt in de omgeving van Vicenza, ten oosten van Verona. Een zachte droge witte wijn met een mooie bittere afdronk. Drinken als aperitief of als begeleider van diverse visgerechten, salades en lichte vleesgerechten.

Tot slot noemen we de Torcolato: een prachtige fluweelzachte goudgele zoete wijn van krentendruiven met een rijk boeket en een delicate smaak met tonen van honing en amandel. De Torcolato valt onder de DOC Breganze.

🍷

Hulp nodig van onze sommelier?

Onze sommelier helpt je binnen 🕐 1 minuut jouw perfecte wijn te vinden – persoonlijk, snel en 💚 gratis.