Cava

Cava

92 Parker
2018 Mestres Visol Gran Reserva Brut Nature
grape Macabeo, Parellada, Xarel-Lo
34,95 28,88 Vanaf 29,70
93 Parker
2020 Cava Mestres Coquet Gran Reserva Brut Nature
grape Macabeo, Parellada, Xarel-Lo
26,95 22,27 Vanaf 24,25
Cava Pere Ventura Brut Nature Tresor Rose
grape Trepat
15,95 13,18
R 10/10
Cava Pinord +&+ Brut Selección
8,95 7,40 Vanaf 8,25
Cava Pere Ventura Primer Rosé Extra Dry
grape Trepat
12,95 10,70
R GOLD
Celler Jan Vidal Honor Brut Seleccio
grape Macabeo, Parellada, Xarel-Lo
9,95 8,22
Wijnpakket Fraai Rood, Wit en Bubbel in Wijnbox Proost

Vanaf 4,50 3,72

Aan 46,10 38,10 van 48,50

95 Parker
2009 Mestres Clos Damiana Gran Reserva
grape Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel-Lo
79,95 66,07

Niet op voorraad

Momenteel niet beschikbaar

2019 Cava Pere Ventura Tresor Cuvee Barrique Gran Reserva Brut
grape Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel-Lo
20,45 16,90 Vanaf 17,95
94 Parker
2008 Cava Mestres Mas Vía Millesimé Gran Reserva
grape Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel-Lo
79,95 66,07

Niet op voorraad

Momenteel niet beschikbaar

In 1986, toen Spanje en Portugal toetraden tot de Europese Unie, zette de EU Spanje onder druk om de productie van Cava-wijn te reguleren, en zo is achteraf een traditioneel productiegebied geïdentificeerd. Aangezien traditie niet altijd samengaat met geografie — en zelfs als de meeste Cava-wijn uit de regio Penedès in Catalonië komt — is de "legale" Cava-wijnregio een gebied dat bijna over heel Spanje verspreid is. Cava is een Spaanse mousserende wijn die op traditionele wijze wordt gemaakt. Het heette vroeger Champaña, maar in de jaren zeventig werd het omgedoopt tot "Cava" (Spaans voor "kelder").

Wat de meesten van ons denken te weten over Cava — dat het de mousserende wijn is waarvoor gyropallet is uitgevonden - is onjuist. Cava is de eerste mousserende wijn met een traditionele methode waarvan gedocumenteerd is dat hij een remuage heeft ondergaan met behulp van gyropallet, wat — voor de goede orde — een machine is die is uitgevonden door twee Franse wijnproducenten. Wijnmakers in Champagne gingen door met het maken van remuage met de hand, fles voor fles, terwijl de beroemde Spaanse Cava-producent Codorníu de innovatie introduceerde in zijn wijnbereidingsproces en verbond de naam van dit systeem onlosmakelijk met de naam van zijn wijn.

Volgens de Spaanse wijnwetgeving is Cava een VECPRD, een Vino Espumoso de Calidad Producido en una Región Determinada ("mousserende kwaliteitswijn geproduceerd in een specifieke regio"), hoewel dat, zoals opgemerkt, niet helemaal juist is: het productiegebied van deze wijn is niet zo gemakkelijk Cava kan worden gemaakt in geselecteerde gemeenten van Aragon, Baskenland, Castilië en León, Catalonië, Extremadura, Navarra, Rioja en de Valenciaanse Gemeenschap.

Ondanks deze ogenschijnlijke toegeeflijkheid, wordt meer dan 90% van de Cava nog steeds geproduceerd in Penedès, waar het voor het eerst werd gemaakt in de 19e eeuw door Don José Raventós, die eigenlijk een champagneliefhebber was, en ook de eigenaar van het landgoed Codorníu. Hij streefde naar het produceren van een "Spaanse champagne" die niets te benijden was in zijn Franse model. Ondanks tientallen jaren van studies, investeringen en zorgvuldige productie (Cava heeft ook productierichtlijnen om de kwaliteit ervan te garanderen, en zelfs als ze iets minder beperkend zijn dan die voor champagne, wijnmakers die op zoek zijn naar topkwaliteit, overtreffen meestal die aanbevelingen). 

Inmiddels hebben een aantal producenten een nieuwe appelatie opgericht genaamd Corpinnat. Deze DO Corpinnat welke zich in 2016 heeft opgericht door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit. Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij. Recaredo is een voorbeeld van een top producent welke is toegetreden tot de DO Corpinnat en dus zijn wijnen geen Cava meer noemt maar Corpinnat (en andere fameuze product is Gramona).

Gekopieerd naar klembord!
Twitter
Facebook
WhatsApp
🍷

Hulp nodig van onze sommelier?

Onze sommelier helpt je binnen 🕐 1 minuut jouw perfecte wijn te vinden – persoonlijk, snel en 💚 gratis.