Welke Wijn drinken we bij Vis

Alhoewel de aloude slogans van Rood bij Vlees en Wit bij Vis ietwat worden losgelaten is het ook weer niet helemaal toeval dat deze combinaties zijn ontstaan. Witte wijn gaat namelijk ongelooflijk goed samen met vis maar er zijn zeker verschillen in vis en deze vereisen ook een andere keuze. Ook de bereiding is bepalend voor de keuze van uw wijn en het gebruik van sauzen. Wij kennen het spreekwoord: Vis moet zwemmen. In Frankrijk vindt men dàt nog niet genoeg. Daar is men van oordeel, dat vis drie keer moet zwemmen: eerst in het water, dan in de boter en vervolgens in wijn. Als een vis eenmaal het vertrouwde water, zout of zoet, vaarwel heeft moeten zeggen, dan is wijn voor hem het best, en voor ons het allerbeste. Bij vis hoort wijn, en dat is een van de heiligste regels van de gastronomie. Maar welke?

Nu zijn er diverse regels die in ogenschouw kunnen worden genomen voor de keuze van de juiste wijn, maar vergeet alstublieft niet de belangrijkste en dat is uw eigen smaak en wat u lekker vindt. 

Bij het combineren van wijn en vis speelt de invloed van het druivenras een belangrijke rol.

Een goede regel is: hoe edeler de vis, des te mooier de wijn die men erbij drinkt moet zijn. Bij een eenvoudig, lekker vers gebakken scholletje, of een mooie moot kabeljauw met mosterdsaus, smaakt elke droge witte wijn, een eenvoudige Elzasser Edelzwicker, een vriendelijk Loirewijntje, een pittige wijn uit Frankrijk's zuiden. Maar als het gaat om een tarbot met hollandaise, om tongrolletjes met zalm of kreeft gevuld, om een fraaie zeeduivel in een bijzondere sauscreatie, dan gaan we kiezen met overleg.

Grote witte Bourgognes, zoals Meursault, Puligny-Montrachet, Pouilly-Fuissé, zijn prachtige viswijnen maar heden ten dagen zijn er ook prachtige wijnen uit Spanje die veelal signifcant voordeliger zijn en zeker zo fraai kunnen zijn. Zeker de houtgerijpte wijnen gebaseerd op de Viura druif zijn erg in opmars. De wijn gaat geweldig samen met eiken opvoeding en heeft een prachtige zuurgraad die zo gewenst is bij een delicaat stukje vis. Een goed voorbeeld is de witte houtgerijpte Remirez Blanco of de fraaie witte Pujanza wijnen.

Voor visgerechten met een wat zwaardere, meer gekruide saus, is een witte Mâcon een voortreffelijke keuze. Een apart geval vormt de Chablis uit het noorden van Bourgondië. De elegante, groenig glanzende, zeer droge en verfijnd geurende Chablis is voor velen een volmaakte viswijn voor fijne lichte visschotels - zoals een blauw gekookt forelletje of een mooie tong. En bij oesters is er nauwelijks iets mooiers denkbaar. Fraai

Maar naast de franse (vaak dure) witte wijnen dient u zeker eens de wijnen te proberen gebaseerd op de Spaanse Godello druif. De wijngaarden liggen vaak al zeer dicht bij de zeer dus het ziltige karakter komt een beetje terug en is een meer dan uitstekend alternatief voor de wijn-liefhebber die een beetje Chardonnay moe is. Een prachtig huis met geweldige Godello wijnen is Rafael Palacios met zijn cult wijn de Sorte o Soro en ValdeSil met zeer fraaie Godello wijnen

Bij gebakken vis zal een wijn met iets mineraligs in de smaak, zoals een witte Rhônewijn dat heeft, bijzonder lekker zijn, evenals witte wijnen met een vrij vol, donker karakter, zoals een witte Rioja. Een wonderschone wijn bij gebakken vis is de Monticara van Victoria Ordonez. Unieke witte droge wijn gemaakt van Pedroz Ximenez en Moscatel, opgevoed op eiken. Dit is ongekend fraai bij een in boter gebakken tong of een stukje tarbot

Bij rauwe zeevis met een uitgesproken ziltige smaak passen strakdroge, frisse wijnen als muscadetrieslingsauvignon blanc want rijke, volle wijnen denderen over de verfijnde vis heen. Wij persoonlijk zijn een groot fan van een mooie mousserende wijn bij rauwe vis. Natuurlijk een mooie champagne maar een echt goede champagne kost behoorlijk wat dus waarom niet een prachtige Cava zoals die van Dominio de la Vega of Cava mestres of een zalige Italiaanse bubbel zoals de Franciacorta van Ca'Del Bosco of ook echt een aanrader, de hoogwaardige Prosecco van Nani Rizzi.

Vis & Rosé

Naast witte wijnen kunnen wij u bij visgerechten die gepaard gaan met een stevige saus, of waar vis een onderdeel is van veel meer smaken (denk aan sushi), zeker een goede rosé-wijn aanbevelen. Natuurlijk past hier het best een mooie Provence rose bij maar bespaar daar dan zeker niet op. Zeker in Nederland is de rosé cultuur soms nog te veel gericht op met name de voordelige rose's terwijl men wel bereid is wat meer geld neer te leggen voor een witte- of rode wijn. Een goede rose's is droog, mooi fruitig en zeker degene die een mooi bittertje en mineraliteit hebben zijn erg fraai. De rosé wijnen moeten een wat langere opvoeding Sur Lie hebben gehad en vaak zijn deze wijnen ook na een jaartje nog mooier. Te denken valt aan de prachtige rose wijnen van Château Camparnaud en natuurlijk de Bandol van Domaines Ott. Ook lekker bij sushi met foie gras is deze Bordeaux van Chateau le Sepe.

Alcoholvrij/arm

Wij zien een toenemende trend in alcoholvrije en alchoholarme wijnen. Steeds meer mensen kiezen voor een variant met minder tot geen alcohol. De hoeveelheid alcoholvrije wijnen die echt naar wijn smaken is naar onze mening nog wat beperkt maar het aanbod is gelukkig groeiende. Wij zijn zoals u van ons mag verwachten zeer kritisch en voeren alleen alcoholvrije- en arme wijnen waarvan wij vinden dat deze het predikaat wijn verdienen en slechts alleen deze voegen we deze toe aan ons assortiment. Ons assortiment vindt u hier.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 597

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 597

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals: