Welke wijn drinken we bij Kaas?

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 486

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Welke wijn is lekker bij kaas?

Een mooi kaasplateau met wijn na het diner of bij de borrel is altijd genieten. U komt daarbij voor de keuze te staan: welke wijn past het best bij welke kaas? Een niet onbelangrijke keuze want veel kazen komen nog beter tot hun recht wanneer ze gecombineerd worden met de juiste wijn. Lang niet iedere kaas-wijn-combinatie is geschikt vanwege de verschillende zoutgehaltes, zuurgraden en tannines in de wijn.

De vroegere richtlijn dat er bij kaas altijd een rode wijn moest worden geserveerd is in de meeste gevallen achterhaald. De wijnkeuze bij kaas vraagt om een meer genuanceerde aanpak vanwege zijn gezouten karakter en vaak uitgesproken smaak.

Maar al te vaak wordt de subtiele smaak van de wijn overvleugeld door de sterkere smaak van de kaas. Daarentegen blijken droge of zoetere witte wijnen vaak wel een aangename begeleider van de kaasplank te zijn. De zuurgraad van deze wijnen zorgt voor frisheid waardoor de gezouten smaak van de kaas in evenwicht blijft, terwijl hun fruitigheid zeer goed past bij de smaak van de kaas. Ook het ontbreken van tannines in witte wijn verklaart deze geslaagde combinatie. Wanneer een wijn, voornamelijk de rode jonge wijnen, tannines bevatten dan worden de tannines door het zout in de kaas versterkt wat ernstig afbreuk doet aan de smaak. Ook als er veel hout in de wijn zit, is kaas er niet zo lekker bij.

Algemene 'regel' voor kaas bij wijn

Als goede algemene regel hanteert u: “Hoe witter en frisser de kaas, hoe frisser en fruitiger de wijn. Bij zware, volle witte-korstkazen past een goede witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode. Hoe donkerder en harder de kaas, hoe zwaarder en voller de wijn.”

Een uitzondering hierop vormen de blauwaderkazen, die op hun best smaken wanneer ze worden geserveerd met zoete wijnen

Verder kunt u er bij de keuze van een wijn-kaas-combinatie vaak vanuit gaan dat wijn en kaas afkomstig uit dezelfde streek meestal goed bij elkaar passen

Om uw keuze wat eenvoudiger te maken vindt u hieronder een overzicht van diverse kaassoorten met daarbij ons advies voor een goede wijn.

Welke wijn bij blauwaderkazen? 

(Stilton, Roquefort, Gorgonzola, Danish Blue)

Blauwaderkazen zijn altijd vrij pittig en zoutig. Hierbij gaat de voorkeur uit naar de zoete witte wijnen. Bij de milde varianten blauwaderkazen passen lichte, fruitige, witte wijnen zoals Vouvray, Chenin Blanc. De pikantere blauwaderkazen vragen om een robuuste, kruidige rode wijn zoals Shiraz of een Rhônewijn. Denk eens aan de Shiraz van Domaines Paul Mas. Ook erg lekker is een lichte wijn uit de Loire.

Welke wijn bij geitenkaas?

Geitenkazen hebben een natuurlijke zuurgraad waardoor wijnen met tannines geen goede combinatie zijn. De zuren uit de kaas en de tannines uit de wijn reageren namelijk anders in de mond. Een goede keuze voor geitenkazen (en overigens ook voor schapenkazen) zijn wijnen met een hogere zuurgraad en frisse tonen, zoals een Sauvignon Blanc of Chenin Blanc.

Welke wijn bij harde kazen en half harde kazen?

(Cheddar, Goudse, Emmentaler, Gruyère, Raclette, Edammer)

In tegenstelling tot de meeste kazen zijn half harde kazen uitstekend te combineren met rode wijn. Kazen zoals Emmentaler en Gruyère kunnen zeer goed worden gecombineerd met een rode wijn of een Port. Hoe ouder de kaas hoe krachtiger de begeleidende rode wijn mag zijn. Wij adviseren u om bijvoorbeeld een Shiraz of een Merlot te serveren. Te denken hier valt hierbij aan een fraaie betaalbare Olifantsberg Shiraz uit Zuid Afrika of een volle shiraz uit Californië van bijv Francis Ford Coppola. Ook een mooie Saint Emilion (Bordeaux) is aan te raden. Bijvoorbeeld Chateau Haut Piquat of de rode wijnen van Le Sepe

Wist u trouwens dat wij bij Grandcruwijnen de fraaie kazen verkopen. Ook deze worden in 24-uur geleverd en natuurlijk tegen de beste prijs

Welke wijn bij leerdammer kaas?

Leerdammer kaas is een wat zachtere gatenkaas, waarbij niet al te sterke wijnen worden gedronken. U kunt dus het beste kiezen voor bijvoorbeeld een rode wijn uit de Bourgogne of een witte wijn zoals Pinot Gris.

Welke wijn bij roodkorstkazen?

(Epoisses, Münster, Reblochon)

Roodkorstkazen hebben meestal een stevige en sterke smaak- en geursensatie. Door de wat plakkerige sensatie in de mond en de sterke geur en smaak kunnen deze kazen lang niet met alle wijnen worden gecombineerd. Een combinatie met een tanninerijke wijn is dan ongewenst. Een wijn die roodkorstkazen zeer goed aanvult is de Gewürztraminer uit de Elzas. Een andere optie is een licht zoete Sherry.

Welke wijn bij verse kaas, zonder korst & schimmel? 

(Ricotta, Feta, Mozarella)

Bij deze kazen drinkt u frisse, lichte wijn zoals Sauvignon, Chenin Blanc, Frascati, Soave of een witte Loirewijn. Met name bij Ricotta kunt u ook erg goed een Champagne of andere mousserende wijn drinken, waarbij met name de bubbels van Nani Rizzi zeer geschikt zijn. Rode wijnen zijn wat te zwaar en dus geen goede combinatie bij dit soort verse kazen. 

Welke wijn bij Brie of Camembert - Wittekorstkazen?

Zachte witschimmelkazen zijn eigenlijk onmisbaar op een kaasplateau. Zij gaan zeer goed samen met zoete fruitige wijnen of droge witte wijnen. Wijnen van de Chardonnay-druif zijn uitermate geschikt. Wij adviseren bijvoorbeeld de Chardonnay wijnen van het prachtige wijnhuis San Marzano. De combinatie van de smaak van de witte kaasjes en het fruitige van de wijn zorgt voor een heerlijke smaaksensatie.

Bij Brie adviseren wij u een lichte Merlot of een Chardonnay. Bij Camembert, die een iets scherpere smaakbeleving heeft, adviseren wij wat frissere wijnen te serveren. Denk daarbij aan een frisse witte wijn als Enate 234 of een fruitige rode wijn zoals de Valdesil Valderroa of de Sauvignon blanc van Casa Rojo.

Alcoholvrije wijn bij kaas

Wij zien een toenemende trend in alcoholvrije en alchoholarme wijnen. Steeds meer mensen kiezen voor een variant met minder tot geen alcohol. De hoeveelheid alcoholvrije wijnen die echt naar wijn smaken is naar onze mening nog wat beperkt maar het aanbod is gelukkig groeiende. Wij zijn zoals u van ons mag verwachten zeer kritisch en voeren alleen alcoholvrije- en arme wijnen waarvan wij vinden dat deze het predikaat wijn verdienen en slechts alleen deze voegen we deze toe aan ons assortiment. 

Proefdoos wijnen

Het is natuurlijk ook leuk om een uiteenlopende kaasplank samen te stellen en daarbij meerdere wijnen te openen. Zo kunnen uw gasten zelf bepalen wat zij de lekkerste wijn vinden en kunt u met elkaar uitgebreid in discussie gaan over de beste combinatie. Wij hebben diverse proefdoozen samengesteld waaruit u kunt kiezen!

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals: