De beste wijnen bij uw kerst diner

De dagen worden korter en de fruitige witte wijnen en soepele ronde wijnen gaan weer naar de kelder of wijnkoelkast en het wordt weer tijd voor de mooie ronde stevige rode wijnen en volle, verfijnde witte wijnen. Een mooi glas 'geniet wijn', een goed boek en een fraai stuk muziek voor de open haard. Ook gaan we weer richting de feestdagen met de goedheiligman, Kerst en Oud & Nieuw en dit is met name een periode waarin met vrienden en/of familie in alle rust wordt genoten van lekker eten en drinken maar hoe selecteer ik nu de juiste wijn bij het juiste gerecht. Hieronder vindt u tips voor selectie van de wijnen bij u kerst- of luxe diner maar we hebben ook gerichte wijn-spijs adviezen zoals:

Te vaak zien wij dat bij fraai eten uiteindelijk wordt bezuinigd op een mooi glas wijn. Maar zeker zo vaak zien we dat dit niet het geval is, maar dat er gewoonweg een verkeerde keus wordt gemaakt en dat is helemaal doodzonde. Mooie wijn en mooie spijzen maar de combinatie is gewoon niet goed of ongelukkig gekozen. Middels een aantal simpele richtlijnen kan je eigenlijk geen grote fout maken in de keuze van de wijn. Natuurlijk verschillen smaken, en dat is gelukkig maar goed ook, maar als je de volgende punten in ogenschouw neemt bij de wijn-spijs selectie dan kan het bijna niet fout gaan en zullen de wijnen zeker passen bij het kerst-diner.

Naast deze adviezen hebben we zelf ook zeer zorgvuldig een Kerstwijn pakket samengesteld gebaseerd op een fraai kerst-diner. Dit is niet zomaar een proefdoos maar een selectie van wijnen waar wij voor 100% achterstaan en internationaal vermaarde wijnen bevat. Met deze samenstelling kunt u vele kanten op. U kunt hier meer lezen over de samenstelling en de prijs van dit Grandcruwijnen Kerst Wijnpakket.

We willen stellen dat het bepalen van welke wijn bij welk gerecht past, verre van een exacte wetenschap is. Wat ons betreft is het meest belangrijke wat telt: dat wat u en uw gasten lekker vinden. Het ouderwetse Wit bij Vis en Rood bij Vlees is gelukkig al behoorlijk ontkracht alhoewel dit bij twijfel wat ons betreft altijd wel een veilige keuze is.

De ideale combinatie tussen de wijn en het gerecht is afhankelijk van omgevingsfactoren (hoog in de bergen, in het vliegtuig, warm klimaat, etc)  en t.a.v. het gerecht zelf is zeer bepalend de zuurgraad, zout, peperigheid, kruidigheid en belangrijk is tevens dat gekeken moet worden naar het totale gerecht.  Een gegrild stukje witvis vergt een droge, strakke wijn terwijl dezelfde vis gebakken in de roomboter met een botersaus een mooie hout-gelagerde vette chardonnay moet hebben.

Basis regels:

1. Spicy eten vereist een zoetje en/of de wijn mag gerust alcoholrijk

Thais eten, een pittige curry combineert het beste met een wijn die wat zoetig is of zoetige tonen heeft. Dit moet niet worden verward met een puur zoete wijn maar met name een wijn met fruit of een volle alcohol-rijke wijn. Goede voorbeelden zijn mooie rosé-wijnen zoals bijvoorbeeld van Château Camparnaud, Chateau Minuty of de Bandols van Domaines Ott en dan met name de (duurdere) uitvoeringen die serieus langer op hun droesem opvoediging hebben gehad (sur lie) en zeer elegant en complex kunnen zijn. Ook de Cepa 21 Rose van Emilio Moro past hier erg goed en is ook nog eens zeer vriendelijk geprijsd. Naast een rosé wijn is een wijn gebaseerd op een Riesling of Gruner Veltiner ook een goede keus.

2. Vet eten combineer je met zuur 

Het is vrij veilig om (behalve voor romig vet) vet gebakken gerechten te combineren met wijnen die hoog in het zuur zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Sauvignon Blanc wijnen uit de Loire of wijnen gebaseerd op de Viura druif. Voorbeelden zijn Sancerres (zowel rood als witte) zoals bijvoorbeeld de Henri Bourgeois of een Remirez de Ganuza Barrel Fermented.  Ook erg fraai zijn de mooie witte wijnen van Italiaanse huis Rivera en van Dominio de Tares. Dit zijn mooie complexe wijnen zonder dat er overdreven wordt met het hout en heeft nog altijd voldoende zuren. Ook ongekend fraai is de Voladeros van Bodega Victoria Ordonez, inmiddels een ster in menig sterren-restaurant en hiermee zet u iets exclusiefs op tafel.

3. Zoet eten combineer je met zoete wijn

De stelregel is dat je een zoet dessert combineert met een wijn die minimaal dezelfde zoetigheid heeft. Dit kan natuurlijk een zoete wijn zijn maar zeker zo mooi is een zoete sherry. Een fruit-salade vereist dus een minder zoete wijn dan bijv een witte chocolademousse. Een dessert-wijn is er in vele smaken en prijzen maar licht gekoeld komt deze altijd het beste tot zijn recht  

4. Wijn en Spijs moeten overeenkomsten hebben

Dit is een wat lastigere maar hier is het dus belangrijk om, als u geen kennis heeft van de wijn, goed de wijnbeschrijving te lezen. Een zeer volle wijn paart het best bij een vol gerecht. Als een van beiden niet klopt dan overheerst of het eten of de wijn. Dus rijke smaakvolle gerechten bij volle complexe wijnen en lichte gerechten bij lichte wijnen. Kijk ook naar de smaak-tonen. Een hout-gelagerde chardonnay heeft een butterscotch en dit past geweldig bij een gerecht in botersaus. Een Bogle Chardonnay een Coppola Diamond Collection Chardonnay en een Stissa d'le Favole Langhe zijn fraaie (en betaalbare) kwaliteits chardonnays.

5. Zoet past goed bij zout

Zoet combineert erg fraai bij zout maar zelfs in zulke mate dat zoet het zout kan opheffen dus door de mate van zoetheid in de wijn stuur je de ziltigheid die je graag wilt hebben. Een goed voorbeeld is een blauwe schimmelkaas welke mooi past bij een (licht) zoete wijn en experimenteer hier zeker eens met een wat zoeterige sherry. The End is een fraaie Ice Wijn van Dominio de la Vega. Niet overdreven zoet en zo fraai bij Roquefort. Ook heerlijk bij een zoet dessert en goed gerijpte kazen is de Moscato van Montaribaldi. Zoetig met een klein bubbeltje,en een goede zuur balans, waardoor een frisse afdronk blijft die heerlijk verfrissend is na het eten.

6. Regio bij Regio

Druiven halen hun smaken en geuren uit de grond. Mooie kazen en vlees, halen ook de smaken uit het terroir dus devies is vaak om te proberen dit ook te matchen. Een mooi visgerecht is vaak zalig bij een wijn waarbij de wijngaard dicht is gelegen bij de zee. De wijn heeft dan de ziltigheid die zo fraai past bij de fruit du mer. Een goed voorbeeld is een fruit du mer met bijvoorbeeld een godello wijn van ValdeSil of Dominio de Tares of een Albarino van Pazo de Barrantes. Wat te denken van een truffel pasta met een mooie Barolo van Montaribaldi of van Borgogno. Beide uit het mooie Piedemonte en zowel de wijn als het gerecht komen van dezelfde gronden en dat is succes verzekerd.

Kunt u niet kiezen? Laat ons helpen uw kerst wijn te vinden!

We hopen dat deze richtlijnen een beetje helpen in het bepalen van de juiste wijn maar vanzelfsprekend kunt u ons altijd bellen (078 6450615) of mailen ([email protected]) en kunnen wij u vrijblijvend van advies voorzien.

Wellicht een laatste advies: de vanzelfsprekendheid dat bij een mooi diner of een kerst-dis altijd éérst gekeken wordt naar het gerecht en dan pas naar de wijn, is wat ons betreft niet juist. Het maakt het juist vaak veel lastiger. Draai het dus eens om en kies uw 3 favoriete wijnen waar u intens van kunt genieten, en kies daar een passend gerecht bij.  

Alcoholvrij/arm

Wij zien een toenemende trend in alcoholvrije en alchoholarme wijnen. Steeds meer mensen kiezen voor een variant met minder tot geen alcohol. De hoeveelheid alcoholvrije wijnen die echt naar wijn smaken is naar onze mening nog wat beperkt maar het aanbod is gelukkig groeiende. Wij zijn zoals u van ons mag verwachten zeer kritisch en voeren alleen alcoholvrije- en arme wijnen waarvan wij vinden dat deze het predikaat wijn verdienen en slechts alleen deze voegen we deze toe aan ons assortiment. Ons assortiment vindt u hier.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 597

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 597

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals: