Murcia

Murcia

93 Parker
2022 Juan Gil Silver label
grape Monastrell
16,95 14,01 Vanaf 14,95
Casa Rojo Macho Man and Tintafina Giftbox
grape Monastrell, Tempranillo

Vanaf 2,80 2,31 van 2,95

Aan 25,13 20,77 van 26,45

94 Vinous
2022 Bodegas El Nido Clio
grape Cabernet Sauvignon, Monastrell
52,95 43,76
2023 Juan Gil Yellow label
grape Monastrell
9,95 8,22 Vanaf 9,25
2023 Juan Gil Petit Verdot
grape Petit Verdot
11,95 9,88 Vanaf 9,95
92 Parker
2022 Juan Gil Blue label
grape Monastrell
30,75 25,41
90 Parker
2024 Juan Gil Blanco
grape Muscat
12,95 10,70 Vanaf 10,95
93 Parker
2021 Juan Gil Silver Label Magnum BIO
grape Monastrell
36,95 30,54
93 Vinous
2021 Casa Rojo Tokyo Gomez-Rojo Cuvée Minami II
grape Garnacha
29,95 24,75
93 Vinous
2022 Casa Rojo Enemigo Mio Magnum
grape Garnacha
36,95 30,54
2021 Juan Gil Bruto
grape Monastrell
47,95 39,63
93 Parker
2022 Bodegas El Nido La Vina de Corteo
grape Syrah-Shiraz
125,00 103,31
94 Vinous
2022 Bodegas El Nido Clio
grape Cabernet Sauvignon, Monastrell
54,95 45,41 Vanaf 47,95
R PW
2023 Gil Family Estates Honoro Vera Monastrell BIO
grape Garnacha, Monastrell, Mourvedre
9,95 8,22 Vanaf 8,95
93 Parker
2022 Juan Gil Blue label Cuvée À
grape Cabernet Sauvignon, Monastrell
42,95 35,50

Murcia is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje en vormt tevens één provincie. De regio ligt in het zuidoosten van het land, aan de Middellandse Zee, ten oosten van Andalusië en ten zuiden van de Comunidad Valenciana. De hoofdstad van de regio is de gelijknamige stad Murcia.

De wijngaarden rond Murcia zijn voor het grootste deel aangeplant met de Monastrell (Mouvèdre). Vroeger was Murcia een leverancier van bulkwijnen. Dat is aan het veranderen. Tegenwoordig wordt in de regio driftig geëxperimenteerd met krachtige, expressieve rode wijnen. Met goede resultaten.

De wijngaarden bij Murcia zijn oud, dor, bruin, droog en heet. Ze zijn voornamelijk aangeplant met Monastrell (een Spaanse cloon van de Mourvèdre). De druiven moeten hard werken. Dat is op zich helemaal niet nadelig voor de wijn en het is misschien de reden dat hier al aan het einde van het Neolithicum wijn werd gemaakt.

Voorheen was Murcia vooral een producent van bulkwijnen. En van druiven die naar andere regio's werden vervoerd om de wijn daar wat meer body te geven. Dat gebeurt nog wel, maar veel minder dan voorheen. De wijnconsument zit steeds minder te wachten op matige bulkwijn en de wijnmakers hebben zich aangepast.

Er zijn drie DO's met een goede kwaliteitscontrole ingesteld en sindsdien werkt de regio als een magneet voor avontuurlijke wijninvesteerders die experimenteren met krachtige, hoogwaardige rode wijnen.

Bullas, Jumilla en Yecla
Alle DO's van Murcia hebben de Monastrell gemeen. Hij staat in alledrie in ruime mate aangeplant. In DO Jumilla experimenteren vooruitstrevende wijnmakers op de droge kalkbodems met Monastrell, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Ze streven naar geconcentreerde, expressieve rode wijnen, die meestal in houten vaten worden gerijpt tot Crianza's en Reserva's.

In Yecla staan nog druivenstokken die de druifluisplaag uit de 19de eeuw hebben overleefd. Vrij uniek in Europa. De grond is zo droog en schraal dat de luis geen kans zag de stokken te bereiken. Het is een klein gebied waar naast Monastrell ook Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo en de witte Macabeo en Airén zijn aangeplant.

Bullas is vooralsnog de minst ontwikkelde DO van Murcia. Er worden vooral jonge, fruitige rode wijnen van Monastrell gemaakt, die geen houtrijping krijgen.

Gekopieerd naar klembord!
Twitter
Facebook
WhatsApp
🍷

Hulp nodig van onze sommelier?

Onze sommelier helpt je binnen 🕐 1 minuut jouw perfecte wijn te vinden – persoonlijk, snel en 💚 gratis.