2018 Au Bon Climat Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Au Bon Climat & Clendenen Familiy Vineyard |
Jaar | 2018 |
Druif | Pinot Noir |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2032 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Deze wijn komt uit de Historic Vineyard collection. Deze collectie vertegenwoordigde oorspronkelijk vijf iconische wijngaarden die essentieel waren voor het vergroten van de erkenning van Chardonnay en Pinot Noir van de Central Coast. Tegenwoordig omvat ABC's Historic Collection wijnen van de wijngaarden Los Alamos, Bien Nacido, Talley en Sanford & Benedict. Deze gevestigde wijngaarden stellen men in staat om wijnen te maken met een grote intensiteit en karakter. Als officiële exclusieve importeur van Au Bon Climat voeren wij natuurlijk deze wijnen.
De Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard behoort tot de grote Pinot-wijngaarden van de wereld. De wijn heeft een neus van geparfumeerde rode en zwarte kersen, steranijs en aarde. De smaak is zijdeachtig en uitgestrekt met genuanceerde, kruidige bessen die worden gestimuleerd door fraaie zuren, met een lange afdronk. Scoorde 95+ punten van Robert Parker's Wine Advocate; 94 punten Wine & Spirits Magazine; 92 punten Wijnliefhebber; 90 punten wijn.
De wijngaard is geplant in 1971 en het pinot noir is geselecteerd uit het oudste gedeelte van de Sanford & Benedict Vineyard, gelegen in de zeer koele Sta. Rita Hills - een van de grote Pinot-wijngaarden van Amerika.
Na zorgvuldig met de hand geplukt te hebben in de vroege ochtenduren, kwamen de druiven lekker koud aan bij de wijnmakerij. Koele druiven geven tijd voor een koude weeking en een langzamere gisting. Tijdens het koude, langdurige weken komen de fruitgedreven aroma's en smaken veel beter uit de druiven. De langzamere gisting hielp ook bij de geleidelijke extractie van extra aroma's en smaken naarmate het alcoholgehalte langzaam stijgt. 50% van het fruit was in hele trossen gefermenteerd om de intensiteit en kruiden verder te verhogen.De wijn verouderd verder in nieuwe Franse eikenhouten Francois Frères-vaten en heeft hier in totaal 22 maanden op het vat gezet en is daarna ongefiltered gebottled en hierna heeft de wijn nog wat flesrijping gehad.
Het achtergrondverhaal
Geplant in 1971, het fruit dat we gebruiken is geselecteerd uit het oudste deel van de prestigieuze Sanford & Benedict Vineyard, gelegen in de zeer coole Sta. Rita Hills appellatie. Het is echt een van de beste Pinot wijngaarden van Amerika.
Jim Clendenen merkte de "magie" van Sanford & Benedict al vroeg op. Hij kocht een paar ton druiven van Michael Benedict halverwege de jaren 80, en sindsdien heeft Au Bon Climat elk jaar druiven van deze wijngaard ontvangen, behalve één (toen de wijngaard in transitie was in 1990). Het is een relatie van meer dan 4 decennia. Alleen Sanford Winery heeft zo'n soort "geschiedenis" met deze wijngaard. De iconische, duurzaam bewerkte wijngaard was instrumenteel in het vergroten van het bewustzijn dat Santa Barbara County Chardonnay en Pinot Noir van wereldklasse produceert. Bijgevolg verdiende Sanford & Benedict Vineyard een positie in de Santa Barbara Historic Vineyards Collection-serie van Au Bon Climat.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Central Coast |
Wijnhuis | Au Bon Climat & Clendenen Familiy Vineyard |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Robert Parker's Wine Advocate
Score: 95+ "The 2017 Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard is a singular, gorgeous wine, made from the second set of vines planted on the site, with about 50% whole cluster. "The really old vines are planted east-west, so I don't like those," says Jim Clendenen. "We don't use much whole cluster anymore, but that's what gives this its spice." Pale to medium ruby, it has a nose of perfumed red and black cherries, star anise and tree bark, feeling a touch youthfully reticent. The palate is silky and expansive with nuanced, spice-laced flavor layers energized by lip-smacking acidity, and it finishes very long and nuanced. Only 90 cases were made."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93+
Drinking Window
2023 - 2033
From: Santa Barbara: On the Road…Finally! (Oct 2021)
The 2018 Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard Santa Barbara Historic Vineyards Collection is aromatic, perfumed and gracious. Crushed flowers, mint, spice, licorice and dried herbs lend gorgeous aromatic complexity and nuance. There is terrific energy to the 2018, but it clearly needs time to soften. Today it is noticeably shy and tightly wound.
- By Antonio Galloni on June 2021
Jim Clendenen was the most important and influential figure in Santa Barbara prior to his passing earlier this year just a few days before I was scheduled to see him. To be sure, a number of Clendenen’s peers, notably Rick Longoria, Adam Tolmach and Bob Lindquist, have made compelling wines for decades, but Clendenen’s outsized personality amplified everything. His death leaves a huge void for the wine community. I had a hard time concentrating during my tasting with General Manager Jim Adelman and Clendenen’s daughter, Isabelle, as the conversation brought back so many memories. In the end, I tasted all the wines again back home in New York. As I have written in the past, the Au Bon Climat and Clendenen Family Vineyards wines, once regarded as very restrained, often taste quite opulent today because of how much styles have shifted. That is especially true of the Chardonnays, which can come across as pretty opulent, especially for readers who have been taught that ‘Burgundian’ in white wine is a synonym for lean and austere. The Pinots also see a fair amount of new oak but are also done with a significant number of whole clusters. All the wines remain reference points for high-end, site-specific Santa Barbara wine.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
94
Wine and Spirits Magazine
Score: 94 "Au Bon Climat’s Sanford & Benedict bottling is the yardstick against which all other bottlings from the vineyard must be measured. Right from the first inhale the provenance is there, the scent of the sea, the cool, lovely tension between cranberry-strawberry-red fruits and a deeper black-cherry core. The flavors go bright and dark as well, with the grainy forthrightness in the texture betraying a sneaky depth and grip in the tannins. Lovely now, this will only grow more profound with some cellar time." —P.J.C. (240 cases)
Antonio Galloni's Vinous
Score: 90 "The 2017 Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard needs a bit of air for the fruit and inner sweetness to emerge. Sweet dried cherry, crushed flowers, spice and licorice are nicely lifted. In tasting, the 2017 feels a bit light and fragile. For that reason, I would prefer to drink it over the next handful of years."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Deze wijn komt uit de Historic Vineyard collection. Deze collectie vertegenwoordigde oorspronkelijk vijf iconische wijngaarden die essentieel waren voor het vergroten van de erkenning van Chardonnay en Pinot Noir van de Central Coast. Tegenwoordig omvat ABC's Historic Collection wijnen van de wijngaarden Los Alamos, Bien Nacido, Talley en Sanford & Benedict. Deze gevestigde wijngaarden stellen men in staat om wijnen te maken met een grote intensiteit en karakter. Als officiële exclusieve importeur van Au Bon Climat voeren wij natuurlijk deze wijnen.
De Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard behoort tot de grote Pinot-wijngaarden van de wereld. De wijn heeft een neus van geparfumeerde rode en zwarte kersen, steranijs en aarde. De smaak is zijdeachtig en uitgestrekt met genuanceerde, kruidige bessen die worden gestimuleerd door fraaie zuren, met een lange afdronk. Scoorde 95+ punten van Robert Parker's Wine Advocate; 94 punten Wine & Spirits Magazine; 92 punten Wijnliefhebber; 90 punten wijn.
De wijngaard is geplant in 1971 en het pinot noir is geselecteerd uit het oudste gedeelte van de Sanford & Benedict Vineyard, gelegen in de zeer koele Sta. Rita Hills - een van de grote Pinot-wijngaarden van Amerika.
Na zorgvuldig met de hand geplukt te hebben in de vroege ochtenduren, kwamen de druiven lekker koud aan bij de wijnmakerij. Koele druiven geven tijd voor een koude weeking en een langzamere gisting. Tijdens het koude, langdurige weken komen de fruitgedreven aroma's en smaken veel beter uit de druiven. De langzamere gisting hielp ook bij de geleidelijke extractie van extra aroma's en smaken naarmate het alcoholgehalte langzaam stijgt. 50% van het fruit was in hele trossen gefermenteerd om de intensiteit en kruiden verder te verhogen.De wijn verouderd verder in nieuwe Franse eikenhouten Francois Frères-vaten en heeft hier in totaal 22 maanden op het vat gezet en is daarna ongefiltered gebottled en hierna heeft de wijn nog wat flesrijping gehad.
Het achtergrondverhaal
Geplant in 1971, het fruit dat we gebruiken is geselecteerd uit het oudste deel van de prestigieuze Sanford & Benedict Vineyard, gelegen in de zeer coole Sta. Rita Hills appellatie. Het is echt een van de beste Pinot wijngaarden van Amerika.
Jim Clendenen merkte de "magie" van Sanford & Benedict al vroeg op. Hij kocht een paar ton druiven van Michael Benedict halverwege de jaren 80, en sindsdien heeft Au Bon Climat elk jaar druiven van deze wijngaard ontvangen, behalve één (toen de wijngaard in transitie was in 1990). Het is een relatie van meer dan 4 decennia. Alleen Sanford Winery heeft zo'n soort "geschiedenis" met deze wijngaard. De iconische, duurzaam bewerkte wijngaard was instrumenteel in het vergroten van het bewustzijn dat Santa Barbara County Chardonnay en Pinot Noir van wereldklasse produceert. Bijgevolg verdiende Sanford & Benedict Vineyard een positie in de Santa Barbara Historic Vineyards Collection-serie van Au Bon Climat.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Central Coast |
Wijnhuis | Au Bon Climat & Clendenen Familiy Vineyard |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Robert Parker's Wine Advocate
Score: 95+ "The 2017 Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard is a singular, gorgeous wine, made from the second set of vines planted on the site, with about 50% whole cluster. "The really old vines are planted east-west, so I don't like those," says Jim Clendenen. "We don't use much whole cluster anymore, but that's what gives this its spice." Pale to medium ruby, it has a nose of perfumed red and black cherries, star anise and tree bark, feeling a touch youthfully reticent. The palate is silky and expansive with nuanced, spice-laced flavor layers energized by lip-smacking acidity, and it finishes very long and nuanced. Only 90 cases were made."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93+
Drinking Window
2023 - 2033
From: Santa Barbara: On the Road…Finally! (Oct 2021)
The 2018 Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard Santa Barbara Historic Vineyards Collection is aromatic, perfumed and gracious. Crushed flowers, mint, spice, licorice and dried herbs lend gorgeous aromatic complexity and nuance. There is terrific energy to the 2018, but it clearly needs time to soften. Today it is noticeably shy and tightly wound.
- By Antonio Galloni on June 2021
Jim Clendenen was the most important and influential figure in Santa Barbara prior to his passing earlier this year just a few days before I was scheduled to see him. To be sure, a number of Clendenen’s peers, notably Rick Longoria, Adam Tolmach and Bob Lindquist, have made compelling wines for decades, but Clendenen’s outsized personality amplified everything. His death leaves a huge void for the wine community. I had a hard time concentrating during my tasting with General Manager Jim Adelman and Clendenen’s daughter, Isabelle, as the conversation brought back so many memories. In the end, I tasted all the wines again back home in New York. As I have written in the past, the Au Bon Climat and Clendenen Family Vineyards wines, once regarded as very restrained, often taste quite opulent today because of how much styles have shifted. That is especially true of the Chardonnays, which can come across as pretty opulent, especially for readers who have been taught that ‘Burgundian’ in white wine is a synonym for lean and austere. The Pinots also see a fair amount of new oak but are also done with a significant number of whole clusters. All the wines remain reference points for high-end, site-specific Santa Barbara wine.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
94
Wine and Spirits Magazine
Score: 94 "Au Bon Climat’s Sanford & Benedict bottling is the yardstick against which all other bottlings from the vineyard must be measured. Right from the first inhale the provenance is there, the scent of the sea, the cool, lovely tension between cranberry-strawberry-red fruits and a deeper black-cherry core. The flavors go bright and dark as well, with the grainy forthrightness in the texture betraying a sneaky depth and grip in the tannins. Lovely now, this will only grow more profound with some cellar time." —P.J.C. (240 cases)
Antonio Galloni's Vinous
Score: 90 "The 2017 Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard needs a bit of air for the fruit and inner sweetness to emerge. Sweet dried cherry, crushed flowers, spice and licorice are nicely lifted. In tasting, the 2017 feels a bit light and fragile. For that reason, I would prefer to drink it over the next handful of years."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen