2020 DuMol Chardonnay Hyde Vineyard
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2030 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
DuMol Estate is een mooi voorbeeld van een wijngoed dat in korte tijd is uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof. DuMOL, opgericht in 1996, is toegewijd aan het maken van wijngaardgerichte Pinot Noirs en Chardonnays van onderscheidende locaties in de Russische River Valley met een koel klimaat. Andy Smith - de Wijnmaker bedoelt met wijngaardgericht “Als een ‘vineyard up’ wijnmakerij blijven we heel dicht bij de ingrediënten, dicht bij de wijngaarden. Onze wijnbereidingstechniek is ondergeschikt aan wat we in het veld bereiken.” ANDY SMITH
Wijnmaker, wijnbouwer en partner Andy Smith leidt een klein en ervaren team bij DuMOL, om wijnen van diepte, helderheid en elegantie te maken door aandacht voor detail in de wijngaarden en vintage-specifieke wijnbouw. DuMOL gelooft dat de voetstappen van de boer de beste meststof zijn. Voortbouwend op vijfentwintig jaar ervaring, verbouwt en produceert DuMOL ook kleine hoeveelheden Syrah, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc en Mencía uit enkele van de beste wijngaarden in Sonoma en Napa. Het volledige DuMOL-portfolio wordt vrijgegeven via toewijzingen aan de mailinglijst, met geselecteerde wijnen die worden gedistribueerd naar toprestaurants over de hele wereld.
Gedurende de meer dan 25-jarige geschiedenis van DuMol hebben ze zich intensief gefocust op het vastleggen van de essentie van hun speciale wijngaarden - terropir wijnen dus. De 2020 Hyde Chardonnay is wel het topmodel van Dumol en de gelijkenis van de wijn met een Grand Cru Bourgondië onmiskenbaar. Deze wijn heeft alles: vuursteenachtige aroma's, met mineralen doordrenkte intensiteit, extract van dicht diep fruit en een uiterst ziltige zuurgraad. De aroma's zitten vol vers geslagen luciferhout en vuursteen, tarwetoast, hazelnoot en knapperige boomgaardvruchten. De diepe textuur van de wijn domineert onmiddellijk - gelaagd en taai met diepe dichtheid en concentratie. Smaken van citroen- en limoenolie, witte perzik en honingzoete gember stromen en blijven hangen tot een puntige, gefocuste afdronk. De wijn blijft zich gedurende drie of vier dagen ontwikkelen in een geopende/ontkurkte fles. Deze fantastische Hyde Chardonnay vooral niet te koel drinken. Wij preferen rond de 12 graden.
97 THE WINE ADVOCATE, JULY 2022
97 JEB DUNNUCK, AUGUST 2022
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Russian River Valley |
Wijnhuis | DuMOL |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Het DuMol Estate ligt in het uiterste zuidwesten van de subregio Russian River Valley in de bekende Sonoma Valley. Het wijnhuis heeft 25 hectare in productie die volgens de regels van de biodynamie worden bewerkt. De wijngaarden liggen op een oostelijke helling en genieten daarom van de ochtendzon. De wijngaarden van DuMol liggen dichtbij de Pacific in de zogenaamde “Cool Climate“ zone. In de vroege ochtend liggen deze wijngaarden onder een dunne deken van mist en in de middag wordt het aangenaam warm maar door een lichte bries afkomstig van de Pacific schiet de temperatuur niet door naar het extreme.
DuMol Estate is ontstaan door een samenwerking tussen Kerry Murphy en Michael Verlander. Later komt de getalenteerde wijnmaker Andy Smith bij hen in dienst. Sinds het begin in 1996 weet DuMol prachtige wijnen te produceren van hoofdzakelijk Pinot Noir en Chardonnay, maar ook Viognier, Syrah en Cabernet Sauvignon mogen niet ontbreken. De meeste druiven komen uit Green Valley, een gebied dat binnen de grenzen van Russian River Valley valt. Daarnaast verkrijgt het wijnhuis druiven van meerdere wijnboeren op basis van langlopende contracten. Deze wijnboeren verbouwen hun wijnstokken in Russian River Valley, Sonoma Coast en Carneros.
Na 20 succesvolle jaren wordt er een nieuwe wijnmakerij gebouwd van maar liefst 19.600 vierkante meter. Hierdoor heeft DuMol een capaciteit van 20.000 kisten, echter worden er jaarlijks slechts 15.000 geproduceerd. Op deze manier kan DuMol zijn kwaliteit jaarlijks garanderen. De vinificatieruimte is voorzien van de meest geavanceerde technologie en zodanig ingericht dat hier wijnen van wereldklasse kunnen worden geproduceerd. De wijnbouwbenadering is volledig afgestemd op elk perceel met zijn eigen bodemsoort en microklimaat. Het doel van DuMol is om wijnen te produceren die zuiver, levendig, puur en intens zijn. De wijnen worden niet vernoemd naar het perceel of de regio, maar naar de namen van opdrachtgevers en familieleden.
Het wijnhuis is bleef een tijd lang onder de radar bij het grote publiek, mede omdat Michael en Kerry weinig promotie maakten voor hun wijnen. Hun filosofie was namelijk dat kwaliteit voor zichzelf zal spreken. Dat is nu wel over aan het geraken en het wijngoed is in korte tijd uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof.
“As a ‘vineyard up’ winery, we remain very close to the ingredients, close to the vineyards. Our winemaking technique is secondary to what we achieve in the field.”