2019 DuMol Pinot Noir Finn Russian River Valley

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
DuMol Estate is een mooi voorbeeld van een wijngoed dat in korte tijd is uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof. DuMOL, opgericht in 1996, is toegewijd aan het maken van wijngaardgerichte Pinot Noirs en Chardonnays van onderscheidende locaties in de Russische River Valley met een koel klimaat. Andy Smith - de Wijnmaker bedoelt met wijngaardgericht “Als een ‘vineyard up’ wijnmakerij blijven we heel dicht bij de ingrediënten, dicht bij de wijngaarden. Onze wijnbereidingstechniek is ondergeschikt aan wat we in het veld bereiken.” ANDY SMITH
Wijnmaker, wijnbouwer en partner Andy Smith leidt een klein en ervaren team bij DuMOL, om wijnen van diepte, helderheid en elegantie te maken door aandacht voor detail in de wijngaarden en vintage-specifieke wijnbouw. DuMOL gelooft dat de voetstappen van de boer de beste meststof zijn. Voortbouwend op vijfentwintig jaar ervaring, verbouwt en produceert DuMOL ook kleine hoeveelheden Syrah, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc en Mencía uit enkele van de beste wijngaarden in Sonoma en Napa. Het volledige DuMOL-portfolio wordt vrijgegeven via toewijzingen aan de mailinglijst, met geselecteerde wijnen die worden gedistribueerd naar toprestaurants over de hele wereld.
Gedurende de meer dan 25-jarige geschiedenis van DuMol hebben ze zich intensief gefocust op het vastleggen van de essentie van hun speciale wijngaarden - terroir wijnen dus. De 2019 Dumol Finn Russian River Valley is alweer de 20st jaargang van deze zeer gewilde en meeste gewilde Pinot Noir. Deze wijn is een complexe botteling van de twee favoriete, aangrenzende wijngaardpercelen op bodems van zand en klei. Na de manuele pluk verouderd de wijn gedurende 15 maanden in 45% nieuw frans eiken van de Grandcru onder de Barriques namelijk tonnen gemaakt door Chassin, Mercury & Atelier Centre in Frankrijk. De Finn is een zeer pure, authentieke, complexe Pinot Noir die lagen rijp fruit combineert met dynamische frisheid die de Russian River valley zo typeert. De Dumol Finn Pinot noir typeert zicht altijd met aroma- en smaakprofiel: donkere, wilde bessen, truffelzoetheid en een kruidig randje. Levendig, soepel en gelaagd in de mond, behoudt de wijn zijn helderheid ondanks de breedte en concentratie van zijn uitgestrekte fruitkern. Uitstekende zuiverheid en focus volgen door een lange aanhoudende afdronk met geurige sinaasappelschil tussen de diepe donkere fruittonen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Russian River Valley |
Wijnhuis | DuMOL |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
96
Release Price
NA
Drink Date
2022 - 2032
Reviewed by
Erin Brooks
Issue Date
14th Jul 2022
Source
July 2022 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Pinot Noir Finn features scents of raspberries, rhubarb and red cherries, with nuances of tobacco leaves, damp earth and mushrooms. The medium-bodied palate is silky and lifted, yet concentrated for its slender frame, with spicy fruits and a long finish.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2024 - 2034
From: Sonoma: 2021 New Releases (Jan 2021)
The 2019 Pinot Noir Finn is another fabulous wine in this range. Rich and explosive, the Finn possesses tremendous fruit density, but in the mid-weight style of the year. Dark cherry, plum, lavender and spice are all kicked up several notches. This racy Russian River Pinot hits all the right notes.
- By Antonio Galloni on January 2021
This is a pretty remarkable set of new releases from DuMOL. The Pinots achieved a level of richness that was not easy in a year with a fair amount of rain early in the season, while the Syrahs and Chardonnays are terrific. Winemaker Andy Smith describes 2019 as a year with uneven flowering, especially in Pinot and Syrah, which resulted in small bunches and naturally low yields. Vineyards required just one pass to adjust crop levels, as opposed to three in 2018. On paper 2019 is a vintage with low acids for the Chardonnays vis-à-vis 2018 and lower tannins for the Pinots as well. In my view, though, the biggest driver of style at DuMOL is an emphasis on freshness and energy that defines the wines today as compared to a decade ago, when the wines were much more opulent and oaky. Another key development has been DuMOL’s transformation into an estate winery. In the early days all of the fruit here was purchased. Today, nearly all the Pinot and Syrah are estate, as is more than half of the Chardonnay.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
98 JEB DUNNUCK, JULI 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het DuMol Estate ligt in het uiterste zuidwesten van de subregio Russian River Valley in de bekende Sonoma Valley. Het wijnhuis heeft 25 hectare in productie die volgens de regels van de biodynamie worden bewerkt. De wijngaarden liggen op een oostelijke helling en genieten daarom van de ochtendzon. De wijngaarden van DuMol liggen dichtbij de Pacific in de zogenaamde “Cool Climate“ zone. In de vroege ochtend liggen deze wijngaarden onder een dunne deken van mist en in de middag wordt het aangenaam warm maar door een lichte bries afkomstig van de Pacific schiet de temperatuur niet door naar het extreme.
DuMol Estate is ontstaan door een samenwerking tussen Kerry Murphy en Michael Verlander. Later komt de getalenteerde wijnmaker Andy Smith bij hen in dienst. Sinds het begin in 1996 weet DuMol prachtige wijnen te produceren van hoofdzakelijk Pinot Noir en Chardonnay, maar ook Viognier, Syrah en Cabernet Sauvignon mogen niet ontbreken. De meeste druiven komen uit Green Valley, een gebied dat binnen de grenzen van Russian River Valley valt. Daarnaast verkrijgt het wijnhuis druiven van meerdere wijnboeren op basis van langlopende contracten. Deze wijnboeren verbouwen hun wijnstokken in Russian River Valley, Sonoma Coast en Carneros.
Na 20 succesvolle jaren wordt er een nieuwe wijnmakerij gebouwd van maar liefst 19.600 vierkante meter. Hierdoor heeft DuMol een capaciteit van 20.000 kisten, echter worden er jaarlijks slechts 15.000 geproduceerd. Op deze manier kan DuMol zijn kwaliteit jaarlijks garanderen. De vinificatieruimte is voorzien van de meest geavanceerde technologie en zodanig ingericht dat hier wijnen van wereldklasse kunnen worden geproduceerd. De wijnbouwbenadering is volledig afgestemd op elk perceel met zijn eigen bodemsoort en microklimaat. Het doel van DuMol is om wijnen te produceren die zuiver, levendig, puur en intens zijn. De wijnen worden niet vernoemd naar het perceel of de regio, maar naar de namen van opdrachtgevers en familieleden.
Het wijnhuis is bleef een tijd lang onder de radar bij het grote publiek, mede omdat Michael en Kerry weinig promotie maakten voor hun wijnen. Hun filosofie was namelijk dat kwaliteit voor zichzelf zal spreken. Dat is nu wel over aan het geraken en het wijngoed is in korte tijd uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof.
“As a ‘vineyard up’ winery, we remain very close to the ingredients, close to the vineyards. Our winemaking technique is secondary to what we achieve in the field.”
DuMol Estate is een mooi voorbeeld van een wijngoed dat in korte tijd is uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof. DuMOL, opgericht in 1996, is toegewijd aan het maken van wijngaardgerichte Pinot Noirs en Chardonnays van onderscheidende locaties in de Russische River Valley met een koel klimaat. Andy Smith - de Wijnmaker bedoelt met wijngaardgericht “Als een ‘vineyard up’ wijnmakerij blijven we heel dicht bij de ingrediënten, dicht bij de wijngaarden. Onze wijnbereidingstechniek is ondergeschikt aan wat we in het veld bereiken.” ANDY SMITH
Wijnmaker, wijnbouwer en partner Andy Smith leidt een klein en ervaren team bij DuMOL, om wijnen van diepte, helderheid en elegantie te maken door aandacht voor detail in de wijngaarden en vintage-specifieke wijnbouw. DuMOL gelooft dat de voetstappen van de boer de beste meststof zijn. Voortbouwend op vijfentwintig jaar ervaring, verbouwt en produceert DuMOL ook kleine hoeveelheden Syrah, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc en Mencía uit enkele van de beste wijngaarden in Sonoma en Napa. Het volledige DuMOL-portfolio wordt vrijgegeven via toewijzingen aan de mailinglijst, met geselecteerde wijnen die worden gedistribueerd naar toprestaurants over de hele wereld.
Gedurende de meer dan 25-jarige geschiedenis van DuMol hebben ze zich intensief gefocust op het vastleggen van de essentie van hun speciale wijngaarden - terroir wijnen dus. De 2019 Dumol Finn Russian River Valley is alweer de 20st jaargang van deze zeer gewilde en meeste gewilde Pinot Noir. Deze wijn is een complexe botteling van de twee favoriete, aangrenzende wijngaardpercelen op bodems van zand en klei. Na de manuele pluk verouderd de wijn gedurende 15 maanden in 45% nieuw frans eiken van de Grandcru onder de Barriques namelijk tonnen gemaakt door Chassin, Mercury & Atelier Centre in Frankrijk. De Finn is een zeer pure, authentieke, complexe Pinot Noir die lagen rijp fruit combineert met dynamische frisheid die de Russian River valley zo typeert. De Dumol Finn Pinot noir typeert zicht altijd met aroma- en smaakprofiel: donkere, wilde bessen, truffelzoetheid en een kruidig randje. Levendig, soepel en gelaagd in de mond, behoudt de wijn zijn helderheid ondanks de breedte en concentratie van zijn uitgestrekte fruitkern. Uitstekende zuiverheid en focus volgen door een lange aanhoudende afdronk met geurige sinaasappelschil tussen de diepe donkere fruittonen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Russian River Valley |
Wijnhuis | DuMOL |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
96
Release Price
NA
Drink Date
2022 - 2032
Reviewed by
Erin Brooks
Issue Date
14th Jul 2022
Source
July 2022 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Pinot Noir Finn features scents of raspberries, rhubarb and red cherries, with nuances of tobacco leaves, damp earth and mushrooms. The medium-bodied palate is silky and lifted, yet concentrated for its slender frame, with spicy fruits and a long finish.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2024 - 2034
From: Sonoma: 2021 New Releases (Jan 2021)
The 2019 Pinot Noir Finn is another fabulous wine in this range. Rich and explosive, the Finn possesses tremendous fruit density, but in the mid-weight style of the year. Dark cherry, plum, lavender and spice are all kicked up several notches. This racy Russian River Pinot hits all the right notes.
- By Antonio Galloni on January 2021
This is a pretty remarkable set of new releases from DuMOL. The Pinots achieved a level of richness that was not easy in a year with a fair amount of rain early in the season, while the Syrahs and Chardonnays are terrific. Winemaker Andy Smith describes 2019 as a year with uneven flowering, especially in Pinot and Syrah, which resulted in small bunches and naturally low yields. Vineyards required just one pass to adjust crop levels, as opposed to three in 2018. On paper 2019 is a vintage with low acids for the Chardonnays vis-à-vis 2018 and lower tannins for the Pinots as well. In my view, though, the biggest driver of style at DuMOL is an emphasis on freshness and energy that defines the wines today as compared to a decade ago, when the wines were much more opulent and oaky. Another key development has been DuMOL’s transformation into an estate winery. In the early days all of the fruit here was purchased. Today, nearly all the Pinot and Syrah are estate, as is more than half of the Chardonnay.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
98 JEB DUNNUCK, JULI 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het DuMol Estate ligt in het uiterste zuidwesten van de subregio Russian River Valley in de bekende Sonoma Valley. Het wijnhuis heeft 25 hectare in productie die volgens de regels van de biodynamie worden bewerkt. De wijngaarden liggen op een oostelijke helling en genieten daarom van de ochtendzon. De wijngaarden van DuMol liggen dichtbij de Pacific in de zogenaamde “Cool Climate“ zone. In de vroege ochtend liggen deze wijngaarden onder een dunne deken van mist en in de middag wordt het aangenaam warm maar door een lichte bries afkomstig van de Pacific schiet de temperatuur niet door naar het extreme.
DuMol Estate is ontstaan door een samenwerking tussen Kerry Murphy en Michael Verlander. Later komt de getalenteerde wijnmaker Andy Smith bij hen in dienst. Sinds het begin in 1996 weet DuMol prachtige wijnen te produceren van hoofdzakelijk Pinot Noir en Chardonnay, maar ook Viognier, Syrah en Cabernet Sauvignon mogen niet ontbreken. De meeste druiven komen uit Green Valley, een gebied dat binnen de grenzen van Russian River Valley valt. Daarnaast verkrijgt het wijnhuis druiven van meerdere wijnboeren op basis van langlopende contracten. Deze wijnboeren verbouwen hun wijnstokken in Russian River Valley, Sonoma Coast en Carneros.
Na 20 succesvolle jaren wordt er een nieuwe wijnmakerij gebouwd van maar liefst 19.600 vierkante meter. Hierdoor heeft DuMol een capaciteit van 20.000 kisten, echter worden er jaarlijks slechts 15.000 geproduceerd. Op deze manier kan DuMol zijn kwaliteit jaarlijks garanderen. De vinificatieruimte is voorzien van de meest geavanceerde technologie en zodanig ingericht dat hier wijnen van wereldklasse kunnen worden geproduceerd. De wijnbouwbenadering is volledig afgestemd op elk perceel met zijn eigen bodemsoort en microklimaat. Het doel van DuMol is om wijnen te produceren die zuiver, levendig, puur en intens zijn. De wijnen worden niet vernoemd naar het perceel of de regio, maar naar de namen van opdrachtgevers en familieleden.
Het wijnhuis is bleef een tijd lang onder de radar bij het grote publiek, mede omdat Michael en Kerry weinig promotie maakten voor hun wijnen. Hun filosofie was namelijk dat kwaliteit voor zichzelf zal spreken. Dat is nu wel over aan het geraken en het wijngoed is in korte tijd uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof.
“As a ‘vineyard up’ winery, we remain very close to the ingredients, close to the vineyards. Our winemaking technique is secondary to what we achieve in the field.”