2021 Monte Schiavo Pallio di san Floriano Biologico Verdicchio Classico Superiore

Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Marche
Appellatie Castelli di Jesi Verdicchio (Riserva)
Wijnhuis Pieralisi
Jaar 2021
Druif Verdicchio
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2022 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Pallio di san Floriano Biologico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore is van de hand van wijnhuis Monte Schiavo. Monte Schiavo is onderdeel van Tenute Piralisi en is gelegen in de Marche oftewel de Marken. De Verdicchio bianco is een wit druivenras uit de Marken en is een heel oud ras, en hoewel het al eeuwen voorkomt in de Marken, is de geboorteplaats heel waarschijnlijk Veneto, van waaruit het dan naar het zuiden is verspreid in de 15de eeuw. 
De Pallio is gemaakt van 100% Verdicchio op het Guyot-systeem welke biologisch worden verbouwd en zijn verkregen uit een late oogst van Verdicchio-druiven afkomstig van een prachtige wijngaard van het landgoed. De Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico Superiore dankt zijn naam aan de oude middeleeuwse ceremonie die nog steeds in de stad Jesi wordt gehouden. 

Vinificatie bij gecontroleerde temperatuur in roestvrijstalen vaten. De wijn rijpt vervolgens ongeveer 5 maanden op de fijne droesem (sur lie) voordat hij wordt gebotteld. In het glas kristalhelder, strokleurig met groen-gouden accenten. Deze heerlijke wijn heeft intense en krachtige aroma's van rijp tropisch fruit en citrusvructhen, en smaakt zeer delicaat met tonen van salie en amandel en laat bovendien een langdurige, aangename nasmaak achter. Door zijn geweldige structuur en intensiteit is hij bijzonder geschikt bij gebraden vis, gefrituurde etenswaren en wit vlees.

OVER DE DRUIF VERDICCHIO
Als je Verdicchio zegt, gaan je gedachten meteen naar de regio Marche. De reden is gemakkelijk te verklaren: het is de meest voorkomende autochtone witte druivensoort van het gebied. Zijn schaarse vermogen om zich aan te passen aan gebieden buiten die van Castelli di Jesi en Matelica, geven het een sterke territoriale karakterisering. Morfologisch en dna-oogpunt is hij identiek aan Trebbiano di Lugana en Trebbiano di Soave, druiven die te vinden zijn tussen het Gardameer en het westelijke deel van Veneto. Enkele gelijkenissen zijn Verdello, Verduschia, Peverella (alleen in de autonome provincie Trento) en Trebbiano Verde (alleen in Lazio).

Zijn aanwezigheid in het gebied tussen Ancona en Macerata is al lang aanwezig en wordt gecertificeerd door verschillende documenten, voornamelijk notariële aktes, die teruggaan tot de middeleeuwen. De oorsprong van de naam wordt snel uitgelegd: zelfs bij volledige rijpheid verliezen de druiven nooit die tinten groen die de tros karakteriseren. In de wijngaard lijkt het een steriele eigenschap te hebben in de eerste twee knoppen, met als gevolg korte snoeibeurten.

Bovendien is het vrij delicaat wat betreft zijn weerstand tegen meeldauw en andere ziekten en daarom moet het worden gekweekt op goed blootgestelde en luchtige heuvels. Hij rijpt in een regelmatige periode, dat wil zeggen tussen september en begin oktober. Zijn buiging maakt plaats voor een ruime keuze aan interpretaties: hij kan van tevoren worden geoogst om spumanti met persoonlijkheid voort te brengen, maar ook voor jaargangen waar de frisse citrussensaties kunnen worden geboeid, of hij kan worden geoogst zodra hij rijp is om bredere fruitige sensaties te verkrijgen. Verdicchio is ook geschikt voor overrijping, waar hints van gekonfijt fruit en aromatische kruiden aanwezig zijn om verfijnde witte wijnen te creëren van gedeeltelijk gedroogde druiven. Het houdt van fermentatie in staal, maar verdraagt ​​ook veroudering in houten vaten van verschillende volumes, net zoals het geschikt is voor de fermentatie van rode wijnen en de daaropvolgende veroudering in aardewerk amforen. Dit is de reden waarom het universeel wordt erkend als een complete, veelzijdige variëteit. Zijn verspreiding over het hele grondgebied van de regio Marche is een gevolg van zijn aard en het is niet zeldzaam om het te vinden in het gebied van Ascoli Piceno, waar het een van de elementen was van de variëteiten die leven gaven aan de denominatie Falerio dei Colli Ascolani

Vineyard for 2021 Monte Schiavo Pallio di san Floriano Biologico Verdicchio Classico Superiore

Het landgoed Pieralisi, sinds de jaren zestig eigendom van een van de beroemdste families van ondernemers en wijnmakers in de regio Marche, werd opgericht met de oprichting van de wijnmakerij Monte Schiavo in 1976 in Maiolati Spontini, in de provincie Ancona, in het hart van het klassieke productiegebied van Verdicchio dei Castelli di Jesi. De hechtheid aan het land en de regio en de passie voor innovatie hebben het pad van deze familie geleid sinds Adeodato Pieralisi in 1888 de eerste werkplaats voor het onderhoud van landbouwmachines oprichtte.

Voor altijd geleid door een diep respect voor het land en zijn natuurlijke processen, en door de overtuiging dat authenticiteit bij de oorsprong de sleutel is tot het creëren van een kwaliteitsproduct, zijn ze Pieralisi Estates nu gecertificeerd als biologische landbouw en voldoen ze volledig aan het beleid voor de productie van Veganistische wijnen.

Sinds de oprichting van Monte Schiavo, ongeveer 20 jaar geleden, streeft de familie Pieralisi ernaar om het beste uit hun wijngaarden te halen. Het Tenuta Pieralisi-assortiment vertegenwoordigt het hoogtepunt van hun project — gebruikmakend van de expertise van wijnmaker Simone en de beroemde consultant Carlo Ferrini — om een toplaag van premium wijnen te maken die de individualiteit van de inheemse variëteiten Verdicchio en Montepulciano bevestigen. Carlo Ferrini heeft als consultant gewerkt bij enkele van de beste landgoederen van Italië – om klonen, onderstammen, wijnstokdichtheid en snoeien te optimaliseren — om wijnen te creëren die een echte uitdrukking zijn van de wijngaard. Tegelijkertijd heeft Simone de kelder nieuw leven ingeblazen en een extra laag levendigheid en expressie aan de wijnen toegevoegd, waardoor Monte Schiavo een producent van authentieke wijnen van topkwaliteit is geworden.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Marche
Appellatie Castelli di Jesi Verdicchio (Riserva)
Wijnhuis Pieralisi
Druif Verdicchio
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2030
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Groen & grassig, Licht, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2021 Monte Schiavo Pallio di san Floriano Biologico Verdicchio Classico Superiore
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

26.01.2023

Champagne Ruinart Brut

"The order went well and arrived on time. The package was perfection. Tha..." A. Sawadogo

Bekijk product recensie