2021 Tenute Pieralisi Nativo Bio Verdicchio
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2022 - 2024 |
Omschrijving
De Tenute Pieralisi Nativo Bio Verdicchio komt uit de Marche oftewel de Marken. De Verdicchio bianco is een wit druivenras uit de Marken en is een heel oud ras, en hoewel het al eeuwen voorkomt in de Marken, is de geboorteplaats heel waarschijnlijk Veneto, van waaruit het dan naar het zuiden is verspreid in de 15de eeuw. De naam Nativo is geïnspireerd op de historische aanwezigheid van de Verdicchio-druif in de regio Marche en de teelt ervan in de glooiende heuvels met uitzicht op de Esino-vallei. Il Nativo neemt de traditionele oenologische praktijk van spontane gisting met inheemse gisten over wat in combinatie met moderne wijnbereidingstechnologieën, in staat stelt een wijn te verkrijgen met een sterke band met het gebied, van grote elegantie en aangenaam drinken
De Native is gemaakt van 100% Verdicchio op het Guyot-systeem welke biologisch worden verbouwd. De druiven komen van een wijngaard genaamd Colle del Sole, gelegen in de gemeente Maiolati Spontini, welke wordt gekenmerkt door zijn bodem die rijk is aan klei en slib. Verdicchio-druiven worden geteeld in het oostelijke deel van de heuvel op 4 hectare zacht heuvelachtig terrein. De gemiddelde hoogte is 120 meter boven zeeniveau.De alcoholische gisting gebeurt spontaan, zonder toevoeging van gisten, in een roestvrijstalen vat. Het duurt ongeveer 35 dagen bij een gemiddelde temperatuur van 14° Celsius. De wijn rijpt vervolgens ongeveer 5 maanden op de fijne droesem (sur lie) voordat hij wordt gebotteld.
In het glas heeft de Pieralisi Nativo Bio Verdicchio een lichte strogele kleur. In de neus is de wijn fris, fruitig en heerlijk zuiver met wit fruit en rijper geel fruit, florale tonen, venkel, dragon en een mooie mineraliteit. In de mond een zachte aanzet, enorm veel sap maar steeds vloeiend, een sterke mineraliteit en een klein bittertje, met milde zuren.
OVER DE DRUIF VERDICCHIO
Als je Verdicchio zegt, gaan je gedachten meteen naar de regio Marche. De reden is gemakkelijk te verklaren: het is de meest voorkomende autochtone witte druivensoort van het gebied. Zijn schaarse vermogen om zich aan te passen aan gebieden buiten die van Castelli di Jesi en Matelica, geven het een sterke territoriale karakterisering. Morfologisch en dna-oogpunt is hij identiek aan Trebbiano di Lugana en Trebbiano di Soave, druiven die te vinden zijn tussen het Gardameer en het westelijke deel van Veneto. Enkele gelijkenissen zijn Verdello, Verduschia, Peverella (alleen in de autonome provincie Trento) en Trebbiano Verde (alleen in Lazio).
Zijn aanwezigheid in het gebied tussen Ancona en Macerata is al lang aanwezig en wordt gecertificeerd door verschillende documenten, voornamelijk notariële aktes, die teruggaan tot de middeleeuwen. De oorsprong van de naam wordt snel uitgelegd: zelfs bij volledige rijpheid verliezen de druiven nooit die tinten groen die de tros karakteriseren. In de wijngaard lijkt het een steriele eigenschap te hebben in de eerste twee knoppen, met als gevolg korte snoeibeurten.
Bovendien is het vrij delicaat wat betreft zijn weerstand tegen meeldauw en andere ziekten en daarom moet het worden gekweekt op goed blootgestelde en luchtige heuvels. Hij rijpt in een regelmatige periode, dat wil zeggen tussen september en begin oktober. Zijn buiging maakt plaats voor een ruime keuze aan interpretaties: hij kan van tevoren worden geoogst om spumanti met persoonlijkheid voort te brengen, maar ook voor jaargangen waar de frisse citrussensaties kunnen worden geboeid, of hij kan worden geoogst zodra hij rijp is om bredere fruitige sensaties te verkrijgen. Verdicchio is ook geschikt voor overrijping, waar hints van gekonfijt fruit en aromatische kruiden aanwezig zijn om verfijnde witte wijnen te creëren van gedeeltelijk gedroogde druiven. Het houdt van fermentatie in staal, maar verdraagt ook veroudering in houten vaten van verschillende volumes, net zoals het geschikt is voor de fermentatie van rode wijnen en de daaropvolgende veroudering in aardewerk amforen. Dit is de reden waarom het universeel wordt erkend als een complete, veelzijdige variëteit. Zijn verspreiding over het hele grondgebied van de regio Marche is een gevolg van zijn aard en het is niet zeldzaam om het te vinden in het gebied van Ascoli Piceno, waar het een van de elementen was van de variëteiten die leven gaven aan de denominatie Falerio dei Colli Ascolani
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Marche |
Appellatie | Castelli di Jesi Verdicchio (Riserva) |
Wijnhuis | Pieralisi |
Druif | Verdicchio |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2024 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Groen & grassig, Licht, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Het landgoed Pieralisi, sinds de jaren zestig eigendom van een van de beroemdste families van ondernemers en wijnmakers in de regio Marche, werd opgericht met de oprichting van de wijnmakerij Monte Schiavo in 1976 in Maiolati Spontini, in de provincie Ancona, in het hart van het klassieke productiegebied van Verdicchio dei Castelli di Jesi. De hechtheid aan het land en de regio en de passie voor innovatie hebben het pad van deze familie geleid sinds Adeodato Pieralisi in 1888 de eerste werkplaats voor het onderhoud van landbouwmachines oprichtte.
Voor altijd geleid door een diep respect voor het land en zijn natuurlijke processen, en door de overtuiging dat authenticiteit bij de oorsprong de sleutel is tot het creëren van een kwaliteitsproduct, zijn ze Pieralisi Estates nu gecertificeerd als biologische landbouw en voldoen ze volledig aan het beleid voor de productie van Veganistische wijnen.
Sinds de oprichting van Monte Schiavo, ongeveer 20 jaar geleden, streeft de familie Pieralisi ernaar om het beste uit hun wijngaarden te halen. Het Tenuta Pieralisi-assortiment vertegenwoordigt het hoogtepunt van hun project — gebruikmakend van de expertise van wijnmaker Simone en de beroemde consultant Carlo Ferrini — om een toplaag van premium wijnen te maken die de individualiteit van de inheemse variëteiten Verdicchio en Montepulciano bevestigen. Carlo Ferrini heeft als consultant gewerkt bij enkele van de beste landgoederen van Italië – om klonen, onderstammen, wijnstokdichtheid en snoeien te optimaliseren — om wijnen te creëren die een echte uitdrukking zijn van de wijngaard. Tegelijkertijd heeft Simone de kelder nieuw leven ingeblazen en een extra laag levendigheid en expressie aan de wijnen toegevoegd, waardoor Monte Schiavo een producent van authentieke wijnen van topkwaliteit is geworden.