2020 Clos Mogador Nelin Blanco
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Jaar | 2020 |
Druif | Garnacha Macabeo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
Van Rene Barbier komt deze geweldige witte wijn. Het is een blend van vooral witte Grenache en Macebo en komt van een kleine wijngaard van 5,8 hectare onderverdeeld in 4 plots en hier worden gemiddeld tussen de ~7000 flessen van gemaakt. De druiven hebben 12 maanden opvoeding gehad met natuurlijke gisten van de druiven met in eiken vaten van 12000 liter (foudres) en daarna nog 6 maanden in RVS en dan nog 6-12 maanden flesrijping. Komende jaren komt deze witte wijn helemaal los met tonen van honing, mineralen en voorjaarsbloemen. Kruidig, fluweelzacht, notig en complex met een geweldige afdronk. Een van de weinige echte witte bewaar-wijnen welke met de jaren alleen maar mooier, kruidiger en mineraliger wordt. Mooie tannines en een aangenaam bittertje in de afdronk. Fameus en zeer schaars. De Nelin uit de Priorat is gemaakt door de eigenzinnige fransman Rene Barbier Jr welke ook de maker is van de cultwijnen Clos Mogador, Manyettes en Espectacle.
Men heeft er bij Clos Mogador voor gekozen om hun rode Clos Mogador en witte Nelin een langere flesrijping te geven. Wij hebben de Nelin 2020 pas in Maart 2023 ontvangen Van deze 2019 jaargang zijn slechts 6.880 flessen gemaakt en is volgens Rene een van de allerbeste jaargangen van deze inmiddels al icosnische wijn.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn
René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
Nelin is how our family interprets a Priorat white wine. In Nelin we play with skins, inspired by the old «brisats»*, working with indigenous yeast, fermentations longer than 6 months, aging period of more than 15 months and using all kinds of materials, starting the first phase with woods, then followed by cement vats, clay pots and even some stainless steel in the end. Lately we are very excited reintroducing unique autochthonous varieties such as the “trepat blanc” or the “cartoixà”. 2020 is a year of contrasts. A year with a very abundant rainfall at the beginning of the cycle, a gift for our land. It was also a year of learning with the appearance of less common diseases in our lands. We lost some blossom, but we worked hard until well into June. At the end of that month, there was a radical change in the weather, a dry and hot summer, but unlike other years, the plants did not suffer any stress and we were able to arrive at harvest time with grapes that easily reached good maturity. With all this we have achieved a pleasant, balanced wine. I hope you enjoy it.
(* Fermentations with skins)
De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd
Chronological summary 1986: Purchase of an old farm building in Gratallops to build the winery 1987: Legal founding of the S.A.T. Company (Company which transforms agricultural products) 1989: First vintage 1991: First release of wines from first vintage 1992: First international article in the” Gault et Millau” magazine, written by Pierre Chrisol (Special edition of the magazine focussing on the 1992 Barcelona Olympics) 1993: First export: 80% of production sent to Switzerland 1993: First scores awarded to a Priorat wine by Robert Parker: CLOS MOGADOR 92/100 1998: Winery extension: addition of a barrel room and office space 1999: René Barbier is awarded a medal for Agricultural Merit by the president of the Catalan Autonomous government, Jordi Pujol 2000: First vintage of our white wine: NELIN 2000: Our first vintage of MANYETES 2001: Clos Mogador is awarded 98/100 by Robert Parker and fourth place on the list of the 2003 Top 100 List by Wine Spectator magazine 2004: First vintage of our D.O. Montsant wine: ESPECTACLE 2004: Our wine, ESPECTACLE is awarded 99/100 by Robert Parker 2005: Construction of our logistics warehouse: Logistic-vins in Falset 2007: Clos Mogador extra virgin olive oil is first made and released for sale 2009: Vintage coincides with a celebration of 30 years of vineyards and 20 years of winemaking at Clos Mogador 2010: Creation of Brisfere distillery and the release of La Quinta Essencia dels Llops, a spirit made from distilling Clos Mogador wine and also Clos Mogador lees 2011: 20 years of listings by Robert Parker 2012: From this date onwards, we became certified organic farmers as well as assimilating biodiverse and biodynamic farming methods |
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Garnacha, Macabeo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form