2020 Clos Mogador Nelin Blanco
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Jaar | 2020 |
Druif | Garnacha Macabeo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
Van Rene Barbier komt deze geweldige witte wijn. Het is een blend van vooral witte Grenache en Macebo en komt van een kleine wijngaard van 5,8 hectare onderverdeeld in 4 plots en hier worden gemiddeld tussen de ~7000 flessen van gemaakt. De druiven hebben 12 maanden opvoeding gehad met natuurlijke gisten van de druiven met in eiken vaten van 12000 liter (foudres) en daarna nog 6 maanden in RVS en dan nog 6-12 maanden flesrijping. Komende jaren komt deze witte wijn helemaal los met tonen van honing, mineralen en voorjaarsbloemen. Kruidig, fluweelzacht, notig en complex met een geweldige afdronk. Een van de weinige echte witte bewaar-wijnen welke met de jaren alleen maar mooier, kruidiger en mineraliger wordt. Mooie tannines en een aangenaam bittertje in de afdronk. Fameus en zeer schaars. De Nelin uit de Priorat is gemaakt door de eigenzinnige fransman Rene Barbier Jr welke ook de maker is van de cultwijnen Clos Mogador, Manyettes en Espectacle.
Men heeft er bij Clos Mogador voor gekozen om hun rode Clos Mogador en witte Nelin een langere flesrijping te geven. Wij hebben de Nelin 2020 pas in Maart 2023 ontvangen Van deze 2019 jaargang zijn slechts 6.880 flessen gemaakt en is volgens Rene een van de allerbeste jaargangen van deze inmiddels al icosnische wijn.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn
René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
Nelin is how our family interprets a Priorat white wine. In Nelin we play with skins, inspired by the old «brisats»*, working with indigenous yeast, fermentations longer than 6 months, aging period of more than 15 months and using all kinds of materials, starting the first phase with woods, then followed by cement vats, clay pots and even some stainless steel in the end. Lately we are very excited reintroducing unique autochthonous varieties such as the “trepat blanc” or the “cartoixà”. 2020 is a year of contrasts. A year with a very abundant rainfall at the beginning of the cycle, a gift for our land. It was also a year of learning with the appearance of less common diseases in our lands. We lost some blossom, but we worked hard until well into June. At the end of that month, there was a radical change in the weather, a dry and hot summer, but unlike other years, the plants did not suffer any stress and we were able to arrive at harvest time with grapes that easily reached good maturity. With all this we have achieved a pleasant, balanced wine. I hope you enjoy it.
(* Fermentations with skins)
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Garnacha, Macabeo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |