2020 Clos Mogador
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Omschrijving
Eigenlijk hoeven we weinig te vertellen over de iconische wijnmaker Rene Barbier. Zijn Clos Mogador is wellicht de meest bekende Priorat wijn. Het is een biologische verbouwde volle dieprode wijn en behoort tot de absolute top uit de Priorat. De Clos Mogador is vol met zwart rijp fruit, kruiden, mineralen, koffie, truffels, prachtige tannines en een zeer indrukwekkende afdronk. De Clos Mogador is een blend van Garnacha, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon. De druiven worden verspreid over een periode van twee maanden geplukt, omdat ze niet allemaal tegelijkertijd rijpen. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.
De druiven komen van wijngaarden komende van leisteenterrassen die de wijn die beroemde pure mineraliteit geven waar Priorat beroemd om is. De druiven komende van leisteen en biodynamsische verbouwing van Clos Mogador en de vinificatietechnieken van de Barbiers worden wereldwijd gezien als het voorbeeld hoe je een wijn kan krijgen die een "terroir" zo perfect samenvat met die subtiele versmelting van fruit en natuur.
De dichte, purperzwarte kleur van deze vintage luidt een indrukwekkend boeket in dat kruidigheid, rokerigheid en kruiden combineert met een mooi vleugje toast. In de mond worden al deze indrukken versterkt door meerdere lagen koffiearoma's, chocolade, zoethout en rijp, royaal fruit. De zijdezachte maar aanhoudende tannines gaan gepaard met een verfrissende zuurgraad. Wat ons betreft een wijn die niet mag ontbreken in een mooie wijn-verzameling en in vergelijk met Franse of Italiaanse topwijnen is dit nog altijd relatief zeer voordelig. In zijn jonge jaren zeker decanteren want dit is een wijn waarvan bekend is dat deze zich zeker nog vele jaren zal verbeteren en heeft een drinkvenster tot 2035+
Men heeft er bij Clos Mogador voor gekozen om voor de fantastische 2020 jaargang voor de rode Clos Mogador en witte Nelin een langere flesrijping te geven dus deze wijn is pas in maart 2023 vrij gegeven. Volgens Rene Barbier Jr. is deze jaargang qua complexiteit en tannine-structuur zijn mooiste jaargang. 2020 was in de Priorat een jaar van contrasten. Een jaar met zeer overvloedige regenval aan het begin van de cyclus, een geschenk voor hetland. Het was ook een jaar van leren met de opkomst van minder vaak voorkomende ziekten in onze landen zoals meelkdauw en een langere kou dan te doen gebruikelijk. Hierdoor is een behoorlijk gedeelte van de bloesem verloren gegaan, later in het jaar kwam er een radicale verandering in het weer, een droge en hete zomer, maar in tegenstelling tot andere jaren hadden de planten geen last van stress gezien de mooie water-voorraad en de oude planten in de Mogador wijngaarden en konden ze de oogsttijd bereiken met druiven die gemakkelijk een goede rijpheid bereikten. De opbrengst was substantieel lager maar zoals bij de wijnkenners bekend gaat een lage opbrengst vaak gepaard met een zeer hoge kwaliteit en dit zien we dus ook bij de wijnen van Clos Mogador zoals de ComTu, Manyetes, de Nelin, Clos Mogador en Espectacle. Het is een jaargang die door de fantastische structuur een lang leven beschoren lijkt te hebben.
René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
2020 is a year of contrasts. A year with a very abun- dant rainfall at the beginning of the cycle, a gift for our land. It was also a year of learning with the appearance of less common diseases in our lands. We lost some blossom, but we worked hard un- til well into June. At the end of that month, the- re was a radical change in the weather, a dry and hot summer, but unlike other years, the plants did not suffer any stress and we were able to arrive at harvest time with grapes that easily reached good maturity. With all this we have achieved a plea- sant, balanced wine. I hope you enjoy it.
WEETJE: De druiven worden geperst d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap wordt bekomen (in tegenstelling tot een gewone pers) maar dit is dan wel het allermooiste deel en hierdoor is de wijn 50% meer geconcentreerd. In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde. en inmiddels zijn de wijnen van Rene Barbier en Sara Perez (de vrouw van Rene) een begrip.
Naast de Clos Mogador maakt zijn vrouw de fameuze wijnmaakster Sara Pérez wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal en Mas Martinet. Deze wijnen zoals Clos Martinet, Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen
Specificaties
Tarief code | 22042178 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Cabernet Sauvignon, Carignan, Garnacha, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Saraa Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.
De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.
In La figuera ( Montsant) liggen zijn wijngaarden van René Barbier tegen een berghelling op een hoogte van 400 meter ongeveer. In deze omgeving komen mooie Garnacha vandaan. Hier komt de fameuze Espectacle wijn vandaan. Lekker rijp met nog voldoende zuren door haar hoogte. Hij plukt de druiven pas als iedereen al haar oogst binnen heeft, daardoor lekker rijp en vol. En zijn wijnstokken zijn 120 jaar oud met lage rendementen. In Falset ligt zijn bodega op een modern plaatselijk industrieterrein Celler laurona.
Grandcruwijnen is de importeur van de wijnen van Rene Barbier zoals daar zijn de Clos Mogador, de Espectacle, Manyetes en de Nelin Blanco en daar naas took de wijn van Rene Barbier Jr en Sara Perez zoals daar zijn de Universal, de Sara en Rene wijnen en Mas Martinet
OVER RENE BARBIER
René Barbier Sr. is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus.
René Barbier wordt beschouwd als de vader van "Moderne Priorat", een tijdperk dat eind jaren tachtig begon en zich uitkristalliseerde in de "Clos"-beweging. Hij was de eerste die echt geloofde in het potentieel van het gebied om wijnen van wereldklasse te produceren. Barbier was een visionair die een groep vrienden samenbracht en motiveerde om een droom te volgen, een avontuur aan te gaan en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit familie wijnhuis, waar momenteel twee generaties zij aan zij werken, werd in 1979 in Gratallops opgericht. Hun Clos Mogador is het symbool van een revolutie, de pure expressie van Priorat terroir, en is een van de meest gerespecteerde wijnen in Spanje.
De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot de Romeinen. De wijnstokken genieten van een uitzonderlijk microklimaat omdat hij omringd is door bergen van 1.200 meter boven de zeespiegel. De Clos Mogador is een immens amfitheater van afgebrokkelde leisteen (licorella), badend in de rivier de Siurana, rijk aan geschiedenis en Moorse legenden. René is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus. Zijn reikwijdte in de wijnwereld en ervaring strekt zich uit van de wijngaarden tot wijnmarketing en vooral tot het gedeelte waar zijn eigen wijnen worden gemaakt. In 1979 verwierf hij zijn eerste wijngaard in Priorat en begon hij met het maken van zijn eerste wijn in dit gebied: Clos Mogador. Iets later volgden Nelin, Manyetes en Espectacle del Montsant.