Drinkvenster van een wijn

Wij geven een indicatie van het drinkvenster van een wijn. Dit is een datum vanaf wanneer u de wijn het best kunt drinken en een datum tot wanneer u de wijn kunt drinken. Dit advies is gebaseerd op input van experts zoals Parker, Suckling, Wine Spectator, etc. Daarnaast geven de wijnbedrijven in hun technical fichesvaak ook een indicatie en daarnaast verwerken wij hierin ook onze eigen opinie en dit alles leidt tot een drinkvenster.

Belangrijk te vermelden is dat dit GEEN garantie is en slechts indicatie of advies welke ook uit gaat van een goede/ideale manier van opslag (geen UV, geen trilling, goede luchtvochtigheid, constante koele temperatuur) en zelfs dan kan met een natuurproduct zoals wijn nu eenmaal is de werkelijkheid afwijken en kan een wijn eerder over zijn hoogtepunt zijn maar net zo goed langer bewaard kan worden of later op dronk komt.

Het drinkvenster van een wijn verwijst naar de optimale periode waarin een specifieke wijn het beste kan worden gedronken, waarbij de smaak, aroma's en algemene kwaliteit op hun hoogtepunt zijn. Dit venster wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de wijnstijl, druivensoort, productiemethode en opslagcondities.

Wat betreft de veroudering van wijn, verandert de smaak en structuur van wijn naarmate deze langer wordt bewaard. Niet alle wijnen zijn echter bedoeld om te rijpen; sommige zijn gemaakt om jong gedronken te worden, terwijl andere wijnen juist baat hebben bij rijping om hun volledige potentieel te bereiken.Tijdens het verouderingsproces kunnen chemische reacties in de wijn plaatsvinden die leiden tot veranderingen in de smaakprofielen. Tannines, zuren en alcohol in de wijn kunnen met elkaar in evenwicht komen, waardoor de wijn zachter wordt en complexere smaken ontwikkelt. Dit kan resulteren in aroma's van gedroogd fruit, leer, tabak of specerijen, afhankelijk van het type wijn.

Witte wijnen hebben doorgaans een korter verouderingspotentieel dan rode wijnen. Sommige rode wijnen, zoals bepaalde Bordeaux, Barolo, Brunello di Montalcino en topklasse rode Bourgognes, kunnen echter tientallen jaren verbeteren in kwaliteit en complexiteit als ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle wijnen baat hebben bij veroudering en sommige wijnen hun piek al bereiken kort na botteling. Het drinken van een wijn op het juiste moment, binnen het optimale drinkvenster, kan de meest bevredigende ervaring bieden voor die specifieke fles. Met de tijd zal het profiel veranderen van een wijn. soms ten goede, soms ten nadele en soms verandert het profiel en blijft het een prachtwijn maar gaan andere tonen de bovenhand voeren. In dat geval zult u ook zien dat de omschrijving van de wijn zoals door ons wordt getoond maar zekerd ie van de wijn-cititici en zelfs de originele factsheets van het wijnbedrijf niet meer overeenkomst. 

Er zijn ook verouderings-elementen die een wijn kan krijgen die door sommige als een verbetering wordt gezien terwijl andere dit juist zien als een verslechtering zien. Goede voorbeelden zijn dat rode wijnen met veroudering frisheid verliezen en juist meer gekookt fruit krijgen. Ook een bekende verandering is de (lichte) oxidatieve toon die oudere (rode en witte) wijnen kunnen krijgen. Sommige wijnen zijn hier super beroemd voor maar hier blijft gelden: You love it or You hate it en ook hier valt niet over te twisten en geloven wij dat het aller belangrijkste altijd eigen smaak (ontwikkeling) is en om die reden geven wij al sinds dag 1 van ons betaan de mogelijkheid om alles per fles aan te schaffen om zo goed proeven mogelijk te maken en niet gelijk verplicht te worden een doos/kist te moeten aanschaffen.