Waarom licorella zo belangrijk is voor Priorat

Bezig met laden... 0 view(s)

Zwart, broos en glinsterend. Geen goud, geen zilver, maar llicorella. Dit is de ruige, mysterieuze bodem die Priorat-wijnen hun ziel geeft. Hier zal je geen rijke, vruchtbare grond vinden. Hier is het elke dag een gevecht voor wijnstokken om te overleven. En juist daardoor ontstaan er wijnen met karakter. Diep, krachtig, aards en vol spanning. In deze blog duiken we onder de oppervlakte van Priorat, letterlijk.

 

Llicorella: de zwarte schat van Priorat

Wie ooit een fles Priorat opentrok, proeft het meteen: dit is geen gewone wijn. Rijk, krachtig, aards. De oorsprong? Niet alleen het klimaat of de druiven, maar vooral de bodem. In Priorat draait alles om llicorella.

 

Wat is llicorella?

llicorella is een type leisteen, donkergrijs tot zwart van kleur. Het is brokkelig, splintert makkelijk en bevat glinsteringen. In feite is het een arme, stenige ondergrond. Maar juist dat maakt het bijzonder.

Deze bodem dwingt wijnstokken om zich diep te wortelen. Soms wel meer dan 10 meter. Zo vinden ze vocht en mineralen, zelfs in droge zomers. Het resultaat? Diepgang in de wijn, letterlijk en figuurlijk. Prachtige wijnen van Clos Mogador laat dit zo ontzettend mooi naar voren komen.

 

Waarom is llicorella zo belangrijk?

In wijnbouw telt elk detail. De bodem bepaalt voor een groot deel de stijl van de wijn. llicorella heeft eigenschappen die perfect zijn voor kwaliteitswijn:

  • Armoede: weinig voedingsstoffen betekent lage opbrengsten. En dat is goed. Minder druiven = meer concentratie.

  • Warmtebuffer: overdag slaat llicorella zonnewarmte op. ’s Nachts straalt die weer uit naar de stokken. Daardoor rijpen de druiven gelijkmatiger.

  • Goede drainage: regenwater zakt snel weg. De wortels worden niet lui, maar actief.

Het zijn die factoren samen die zorgen voor de typische krachtige, minerale wijnen uit Priorat.

 

De smaak van steen

Wijn van llicorella-bodem is vaak onmiskenbaar. Je proeft zwarte bessen, grafiet, natte steen, drop. Niet plat of log, maar levendig. Soms zelfs ziltig. De combinatie van mineraliteit, frisheid en kracht is uniek in Spanje.

Druiven zoals Garnacha (Grenache) en Cariñena (Carignan) voelen zich hier thuis. Maar ook internationale rassen als Syrah of Cabernet Sauvignon doen het goed op deze bodem. Toch blijft de lokale stijl dominant.

 

Werken op llicorella is hard

Voor de wijnboer is llicorella een uitdaging. De hellingen zijn steil. De bodem is broos. Alles moet vaak met de hand. Machines kunnen hier weinig beginnen. Maar de beloning is groot: complexe, bewaarwaardige wijnen.

 

Waar vind je llicorella nog meer?

Bijna nergens. llicorella komt vrijwel alleen voor in Priorat, een kleine regio in Catalonië. Dat maakt het zo bijzonder. Andere wijnregio’s hebben leisteen (zoals de Moezel in Duitsland), maar deze specifieke variant (rijk aan ijzer en mica) is zeldzaam.

 

Priorat en llicorella horen bij elkaar

Wie Priorat zegt, zegt llicorella. Het is de ruggengraat van deze regio. Zonder deze bodem zou Priorat nooit zo’n naam hebben opgebouwd in de wijnwereld. De diepe, donkere wijnen danken hun karakter grotendeels aan die zwarte, glimmende stenen onder de voeten.

 

Wijn van llicorella-bodem proeven?

Bij Grandcruwijnen vind je een zorgvuldig geselecteerd aanbod uit Priorat. Van krachtige toppers tot elegante nieuwkomers. Haal de mineraliteit van Priorat in huis of kom afhalen in ons magazijn in Dordrecht. Onze sommeliers helpen je graag met advies en wijn-spijs suggesties.