2021 Clos Mogador Com Tu

Wijnsoort | |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Montsant (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2025 - 2032 |
Op voorraad
41 items beschikbaar
Omschrijving
De Com Tu is een nieuw project van het beroemde Clos Mogador. René Barbier was een van de wijnmakers die de potentie van Priorat ontdekte en is inmiddels onmisbaar in de wijnwereld. Ze zijn sinds 2002-2003 in La Figuera en raakten betrokken bij het Espectacle-project. Hun Laurona-project had altijd wat Garnacha uit het dorp en na het ontdekken van Espectacle, vestigden ze meer aandacht op de oude wijngaarden in het dorp. Deze nieuwe wijn is gebaseerd op drie wijngaarden, allemaal Garnacha, op ongeveer 550 tot 600 meter hoogte in de buurt van de Espectacle-wijngaard met in totaal slechts ca. 3 HA groot dus aanbod is zeer beperkt. Het karakter van deze village wijn wordt bepaald door bloemen, een etherische neus met sinaasappelschil-aroma's en een ongelooflijke structuur en is te vergelijken met een sappige Châteauneuf-du-Pape. Com Tu is een nieuwe naam om te volgen. De 2017 is de eerste jaargang en ontvangt gelijk hoge beoordelingen, maar enfin dit is ook van Clos Mogador. Parker schrijft: "It reminds me of a Garnacha from Châteauneuf"
De Com Tu is een 100% Grenache/Garnacha welke 18 maanden heeft mogen rijpen in een 4.000 liter gebruikt eiken foudre en daarna nog een jaar flesrijping. De Garnacha-druiven vergisten in dezelfde foudre met inheemse gisten. Het is nog steeds erg jong en rauw en de neus moet zich ontwikkelen, maar het heeft subtiele tonen van frambozenblad en wilde kersen. De garnacha druiven uit La Figuera zorgen voor een wijn met een unieke robijnrode kleur, zacht en sappig. De wijn is nog jong, maar na decanteren ontdek je de opening met mooie tonen van rijpe frambozen en kersen, bessen, sinaasappelschil, zoethout en viooltjes. Dit perfecte samenspel neem je ook waar in de smaak waar fruit wordt vergezeld door kruiden als tijm en rozemarijn, maar ook dadels en vijgen die een aangename zoetheid toevoegen. De wijn is krachtig aan de ene kant, en verfijnd aan de andere kant met zijdezachte tannines en voldoende frisheid. Hij is jong nu al enorm lekker, maar heeft een immens potentieel. De smaak is levendiger en zal met wat tijd nog verder verfraaien. Com Tu is naast de Espetacle een van de namen om in Montsant te bekijken.
Com tú? betekent trouwens: ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik. Het is een mix tussen de Barbier-filosofie en de zoon van Rene Barbier Sr welke is geadopteerd. Het is een eerbetoon aan alle mensen, het maakt niet uit de kleur van hun huid, hun geslacht, welk gezicht of lichaam ze ook hebben, of ze nu een handicap hebben of niet. De naam van de wijn moet je eraan herinneren dat we allemaal hetzelfde zijn van binnen. We delen allemaal basisbehoeften, die maken ons menselijk, die maken ons gelijk. Samenvattend, ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik.
Per 2021 heeft de Com Tu een nieuw label gekregen met de afbeelding van het dorp La Figuera in het label verwerkt en is ook de link gemaakt met het kleine broertje de Sindicat. La Figuera, gelegen in een hoger gelegen gebied in de Priorat-regio. Het is een uniek hooggelegen dorpje en wijkt af van de rest van de regio Priorat/Montsant door een andere klimatologie (door de hoogte) en bodemtypes, met veel klei, wat de condities geeft om het land op een andere manier te bewerken. Een klein dorpje waar alles nog gebouwd moet worden en dat ze samen met Com Tu willen helpen groeien en tegelijkertijd het gebied versterken en bekend maken. Waar Grenache een speciaal uniek karakter heeft dat Rene Barbier boeide. De rode Grenache van de drie percelen waaruit Com Tu bestaat, tussen de 50 en 80 jaar oud, toont het karakter en het potentieel van dit land, La Figuera. Een druif die tonen van sinaasappel in het glas achterlaat, wat hem identificeert. Het nieuwe etiket, dat de tekening van La Figuera omlijst, laat duidelijk zien waar het vandaan komt en volgt tegelijkertijd de esthetiek van de wijnen geproduceerd door Clos Mogador.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
2020 is a year of contrasts. A year with a very abun- dant rainfall at the beginning of the cycle, a gift for our land. It was also a year of learning with the appearance of less common diseases in our lands. We lost some blossom, but we worked hard un- til well into June. At the end of that month, the- re was a radical change in the weather, a dry and hot summer, but unlike other years, the plants did not suffer any stress and we were able to arrive at harvest time with grapes that easily reached good maturity. With all this we have achieved a plea- sant, balanced wine. I hope you enjoy it.
René Barbier (en inmiddels al jaren met zijn zoon Rene Barbier Jr)i s, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.
Naast de Clos Mogador maakt de vrouw van Rene Barbier Jr, de fameuze wijnmaakster Sara Pérez, wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal. De Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen. Nog iconischer zijn de wijnen die ze onder hun eigen label maken, namelijk onder Sara Perez y Rene Barbier.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Montsant (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Garnacha |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94+
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$50
Drink Date:
2024 - 2034
There is a change in image in the 2021 Com Tu, a village red from La Figuera in Montsant, with a label that is similar to the one from the new rosé, a drawing of the village. They used a high percentage of full clusters, and it matured in an old 5,000-liter foudre for one year and then fine-tuned in concrete. It is super floral and perfumed, completely different from Clos Mogador, with a light extraction, a pale color, and contained ripeness and alcohol (14%), with the sapidity from the limestone soils and very fine chalky tannins. 13,000 bottles produced. They have planted more vines and purchased some older ones to increase the volume in the future.
There is a new wine from Clos Mogador... a rosé! A village wine from Gratallops that complements another village red from La Figuera (Com Tu).
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2023 - 2032
From: Mediterranean Spain: Where to Start? (Mar 2021)
Saturated ruby. Intense dark berry, cherry pit and floral pastille aromas are complicated by suggestions of licorice and smoky minerals. Sappy and concentrated on the palate, offering vibrant bitter cherry, black raspberry and candied violet flavors that show strong, spicy back-end cut. Youthfully gripping tannins come in slowly on the persistent finish, which features lingering mineral and spice flourishes.
- By Josh Raynolds on January 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In het hart van Priorat groeide Clos Mogador uit tot een van Spanje’s meest invloedrijke wijnhuizen, geleid door de familie Barbier en hun unieke visie.
De historie van Clos Mogador
Clos Mogador is onlosmakelijk verbonden met de heropleving van de Priorat in de jaren tachtig. Tot die tijd was de streek bijna vergeten. Oude terrassen lagen verlaten en de productie was klein en lokaal. René Barbier, afkomstig uit een Catalaans-Franse wijnmakersfamilie, zag juist hier mogelijkheden. Samen met een kleine groep pioniers besloot hij druiven te planten op deze ruige leisteenbodems. Het was een gewaagde stap, want de omstandigheden waren zwaar en de opbrengsten laag. Toch bleek dit de sleutel tot kwaliteit. Hun gezamenlijke wijnen kregen in korte tijd internationale erkenning en Priorat werd opnieuw een begrip in de wijnwereld.
Clos Mogador was vanaf het begin een van de boegbeelden. Terwijl veel andere wijngebieden kozen voor grootschaligheid, koos Barbier voor kleinschalig, gefocust en eigenzinnig. De eerste jaargangen waren meteen een statement: dit is wijn met karakter, die niet om compromissen vraagt.
De familie Barbier
Het verhaal van Clos Mogador is ook een familieverhaal. René Barbier en zijn vrouw Isabel Meyer bouwden het domein stap voor stap op, vaak met beperkte middelen maar altijd met visie. Hun zoon, René Barbier Meyer, groeide letterlijk tussen de vaten op en is inmiddels de drijvende kracht in de kelder. Hij combineert de kennis van zijn ouders met een eigentijdse aanpak. Zijn zus, Christian, en andere familieleden zijn eveneens betrokken. Dat maakt Clos Mogador geen anoniem project, maar een familiehuis waar traditie en vernieuwing elkaar afwisselen.
Wat deze familie zo interessant maakt, is de combinatie van Catalaanse vastberadenheid en Franse finesse. Barbier senior bracht zijn Europese achtergrond mee, maar voelde zich altijd diep verbonden met Priorat en de Catalaanse cultuur. Die mix proef je terug in de wijnen: klassiek in hun structuur, modern in hun energie.
Over René Barbier
René Barbier Sr. is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus.
René Barbier wordt beschouwd als de vader van "Moderne Priorat", een tijdperk dat eind jaren tachtig begon en zich uitkristalliseerde in de "Clos"-beweging. Hij was de eerste die echt geloofde in het potentieel van het gebied om wijnen van wereldklasse te produceren. Barbier was een visionair die een groep vrienden samenbracht en motiveerde om een droom te volgen, een avontuur aan te gaan en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit familie wijnhuis, waar momenteel twee generaties zij aan zij werken, werd in 1979 in Gratallops opgericht. Hun Clos Mogador is het symbool van een revolutie, de pure expressie van Priorat terroir, en is een van de meest gerespecteerde wijnen in Spanje.
De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot de Romeinen. De wijnstokken genieten van een uitzonderlijk microklimaat omdat hij omringd is door bergen van 1.200 meter boven de zeespiegel. De Clos Mogador is een immens amfitheater van afgebrokkelde leisteen (licorella), badend in de rivier de Siurana, rijk aan geschiedenis en Moorse legenden. René is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus. Zijn reikwijdte in de wijnwereld en ervaring strekt zich uit van de wijngaarden tot wijnmarketing en vooral tot het gedeelte waar zijn eigen wijnen worden gemaakt. In 1979 verwierf hij zijn eerste wijngaard in Priorat en begon hij met het maken van zijn eerste wijn in dit gebied: Clos Mogador. Iets later volgden Nelin, Manyetes en Espectacle del Montsant.
De locatie in Priorat
Gratallops, het dorp waar Clos Mogador is gevestigd, vormt het hart van de Priorat. Het landschap is spectaculair en onverbiddelijk: steile hellingen, smalle terrassen en kronkelende rivieren die het gebied doorsnijden. Het belangrijkste element is de bodem. De beroemde llicorella, een mix van donkere leisteen en kwarts, geeft de wijnen hun herkenbare mineraliteit en kracht. Deze ondergrond dwingt de wijnstokken diep te wortelen op zoek naar water en voedingsstoffen. Het resultaat: druiven met veel concentratie en spanning.
Het klimaat in Priorat is droog en zonnig, met hete zomers. Toch zorgen hoogteverschillen en de verkoelende wind, de garbinada, voor broodnodige frisheid. De nachten zijn koel, waardoor de druiven langzaam rijpen en hun zuurgraad behouden. Dit contrast tussen hitte en koelte geeft de wijnen hun balans.
Wijngaarden en druiven
Clos Mogador werkt met wijngaarden die variëren in leeftijd en ligging. Sommige stokken zijn meer dan 80 jaar oud en leveren druiven van uitzonderlijke kwaliteit. De kernrassen zijn Garnacha en Cariñena, typisch voor Priorat. Daarnaast gebruiken ze Syrah en Cabernet Sauvignon voor extra diepte. De aanplant is verspreid over kleine percelen die alleen met de hand bewerkt kunnen worden. Machines hebben hier geen kans; het is puur handarbeid.
Biologische en biodynamische principes spelen een steeds grotere rol. Geen pesticiden, maar natuurlijke oplossingen. Geen kunstmest, maar compost en groenbemesting. De biodiversiteit is groot, met olijfbomen, kruiden en struiken die tussen de stokken groeien. Dit zorgt voor balans in de wijngaard en gezonde druiven die weinig correctie nodig hebben in de kelder.
De wijnen van Clos Mogador
De signatuurwijn is Clos Mogador zelf. Deze blend van Garnacha, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon geldt als een van de referenties van Priorat. Hij staat bekend om zijn kracht, diepte en levensduur. Liefhebbers bewaren de wijn moeiteloos tien tot twintig jaar. Elke jaargang is anders, maar de stijl is herkenbaar: intens, complex en met een bijna zinderende mineraliteit van de llicorella-bodem.
Daarnaast maakt de familie nog enkele andere wijnen:
- Manyetes: een pure expressie van Cariñena uit een bijzonder perceel. Stevig, donker en toch verfijnd.
- Nelin: een witte Priorat, gemaakt van Garnacha Blanca en andere lokale druiven. Rijping op houten vaten en amfora’s geeft hem diepte en originaliteit.
- Com Tu: een rode wijn uit Montsant, geproduceerd door René Barbier junior en zijn vrouw. Het is een hommage aan diversiteit en gelijkwaardigheid, met een toegankelijke stijl.
Elke wijn laat zien dat Clos Mogador niet stilstaat. Het huis blijft experimenteren, maar altijd met respect voor de herkomst en de identiteit van Priorat.
Interessante feitjes
- - Clos Mogador was een van de vijf oorspronkelijke “Clos” die Priorat internationaal bekend maakten in de jaren tachtig.
- - De naam Mogador verwijst naar Essaouira in Marokko, een plaats waar de familie Barbier dierbare herinneringen heeft.
- - In 2001 kreeg Clos Mogador als een van de eerste wijnen in Spanje de status “Vi de Finca Qualificada”:= een officiële erkenning voor wijngaarden met uitzonderlijke kwaliteit.
- - De etiketten van Clos Mogador worden ontworpen door familieleden en vrienden, waardoor elke jaargang een persoonlijke touch heeft.
- - Het domein ontvangt jaarlijks wijnliefhebbers uit de hele wereld, maar werkt nog steeds kleinschalig en familiair.
Clos Mogador en Priorat vandaag
Priorat is inmiddels een van Spanje’s meest prestigieuze wijnregio’s, maar Clos Mogador blijft een van de pijlers. Terwijl grote investeerders hun weg vonden naar het gebied, houdt de familie Barbier vast aan hun eigen ritme. Ze zien wijnmaken niet als industrie, maar als een manier om landschap, traditie en familie samen te brengen. Dat maakt hun wijnen zo herkenbaar en gewild. Voor veel wijnliefhebbers is een fles Clos Mogador een reis door de Priorat zelf.
Clos Mogador wijn online bestellen?
Bij Grandcruwijnen vind je de wijnen van Clos Mogador in ons geconditioneerde Wine Warehouse. Zo blijven ze perfect bewaard tot het moment van levering. Wil je liever zelf afhalen in Dordrecht? Kies dan tijdens het afrekenen voor ‘Afhalen’. De korting die je ontvangt, wordt direct zichtbaar. Zo geniet je niet alleen van bijzondere wijn, maar ook van een extra voordeel.
De Com Tu is een nieuw project van het beroemde Clos Mogador. René Barbier was een van de wijnmakers die de potentie van Priorat ontdekte en is inmiddels onmisbaar in de wijnwereld. Ze zijn sinds 2002-2003 in La Figuera en raakten betrokken bij het Espectacle-project. Hun Laurona-project had altijd wat Garnacha uit het dorp en na het ontdekken van Espectacle, vestigden ze meer aandacht op de oude wijngaarden in het dorp. Deze nieuwe wijn is gebaseerd op drie wijngaarden, allemaal Garnacha, op ongeveer 550 tot 600 meter hoogte in de buurt van de Espectacle-wijngaard met in totaal slechts ca. 3 HA groot dus aanbod is zeer beperkt. Het karakter van deze village wijn wordt bepaald door bloemen, een etherische neus met sinaasappelschil-aroma's en een ongelooflijke structuur en is te vergelijken met een sappige Châteauneuf-du-Pape. Com Tu is een nieuwe naam om te volgen. De 2017 is de eerste jaargang en ontvangt gelijk hoge beoordelingen, maar enfin dit is ook van Clos Mogador. Parker schrijft: "It reminds me of a Garnacha from Châteauneuf"
De Com Tu is een 100% Grenache/Garnacha welke 18 maanden heeft mogen rijpen in een 4.000 liter gebruikt eiken foudre en daarna nog een jaar flesrijping. De Garnacha-druiven vergisten in dezelfde foudre met inheemse gisten. Het is nog steeds erg jong en rauw en de neus moet zich ontwikkelen, maar het heeft subtiele tonen van frambozenblad en wilde kersen. De garnacha druiven uit La Figuera zorgen voor een wijn met een unieke robijnrode kleur, zacht en sappig. De wijn is nog jong, maar na decanteren ontdek je de opening met mooie tonen van rijpe frambozen en kersen, bessen, sinaasappelschil, zoethout en viooltjes. Dit perfecte samenspel neem je ook waar in de smaak waar fruit wordt vergezeld door kruiden als tijm en rozemarijn, maar ook dadels en vijgen die een aangename zoetheid toevoegen. De wijn is krachtig aan de ene kant, en verfijnd aan de andere kant met zijdezachte tannines en voldoende frisheid. Hij is jong nu al enorm lekker, maar heeft een immens potentieel. De smaak is levendiger en zal met wat tijd nog verder verfraaien. Com Tu is naast de Espetacle een van de namen om in Montsant te bekijken.
Com tú? betekent trouwens: ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik. Het is een mix tussen de Barbier-filosofie en de zoon van Rene Barbier Sr welke is geadopteerd. Het is een eerbetoon aan alle mensen, het maakt niet uit de kleur van hun huid, hun geslacht, welk gezicht of lichaam ze ook hebben, of ze nu een handicap hebben of niet. De naam van de wijn moet je eraan herinneren dat we allemaal hetzelfde zijn van binnen. We delen allemaal basisbehoeften, die maken ons menselijk, die maken ons gelijk. Samenvattend, ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik.
Per 2021 heeft de Com Tu een nieuw label gekregen met de afbeelding van het dorp La Figuera in het label verwerkt en is ook de link gemaakt met het kleine broertje de Sindicat. La Figuera, gelegen in een hoger gelegen gebied in de Priorat-regio. Het is een uniek hooggelegen dorpje en wijkt af van de rest van de regio Priorat/Montsant door een andere klimatologie (door de hoogte) en bodemtypes, met veel klei, wat de condities geeft om het land op een andere manier te bewerken. Een klein dorpje waar alles nog gebouwd moet worden en dat ze samen met Com Tu willen helpen groeien en tegelijkertijd het gebied versterken en bekend maken. Waar Grenache een speciaal uniek karakter heeft dat Rene Barbier boeide. De rode Grenache van de drie percelen waaruit Com Tu bestaat, tussen de 50 en 80 jaar oud, toont het karakter en het potentieel van dit land, La Figuera. Een druif die tonen van sinaasappel in het glas achterlaat, wat hem identificeert. Het nieuwe etiket, dat de tekening van La Figuera omlijst, laat duidelijk zien waar het vandaan komt en volgt tegelijkertijd de esthetiek van de wijnen geproduceerd door Clos Mogador.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
2020 is a year of contrasts. A year with a very abun- dant rainfall at the beginning of the cycle, a gift for our land. It was also a year of learning with the appearance of less common diseases in our lands. We lost some blossom, but we worked hard un- til well into June. At the end of that month, the- re was a radical change in the weather, a dry and hot summer, but unlike other years, the plants did not suffer any stress and we were able to arrive at harvest time with grapes that easily reached good maturity. With all this we have achieved a plea- sant, balanced wine. I hope you enjoy it.
René Barbier (en inmiddels al jaren met zijn zoon Rene Barbier Jr)i s, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.
Naast de Clos Mogador maakt de vrouw van Rene Barbier Jr, de fameuze wijnmaakster Sara Pérez, wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal. De Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen. Nog iconischer zijn de wijnen die ze onder hun eigen label maken, namelijk onder Sara Perez y Rene Barbier.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Montsant (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Garnacha |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 94+
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$50
Drink Date:
2024 - 2034
There is a change in image in the 2021 Com Tu, a village red from La Figuera in Montsant, with a label that is similar to the one from the new rosé, a drawing of the village. They used a high percentage of full clusters, and it matured in an old 5,000-liter foudre for one year and then fine-tuned in concrete. It is super floral and perfumed, completely different from Clos Mogador, with a light extraction, a pale color, and contained ripeness and alcohol (14%), with the sapidity from the limestone soils and very fine chalky tannins. 13,000 bottles produced. They have planted more vines and purchased some older ones to increase the volume in the future.
There is a new wine from Clos Mogador... a rosé! A village wine from Gratallops that complements another village red from La Figuera (Com Tu).
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2023 - 2032
From: Mediterranean Spain: Where to Start? (Mar 2021)
Saturated ruby. Intense dark berry, cherry pit and floral pastille aromas are complicated by suggestions of licorice and smoky minerals. Sappy and concentrated on the palate, offering vibrant bitter cherry, black raspberry and candied violet flavors that show strong, spicy back-end cut. Youthfully gripping tannins come in slowly on the persistent finish, which features lingering mineral and spice flourishes.
- By Josh Raynolds on January 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In het hart van Priorat groeide Clos Mogador uit tot een van Spanje’s meest invloedrijke wijnhuizen, geleid door de familie Barbier en hun unieke visie.
De historie van Clos Mogador
Clos Mogador is onlosmakelijk verbonden met de heropleving van de Priorat in de jaren tachtig. Tot die tijd was de streek bijna vergeten. Oude terrassen lagen verlaten en de productie was klein en lokaal. René Barbier, afkomstig uit een Catalaans-Franse wijnmakersfamilie, zag juist hier mogelijkheden. Samen met een kleine groep pioniers besloot hij druiven te planten op deze ruige leisteenbodems. Het was een gewaagde stap, want de omstandigheden waren zwaar en de opbrengsten laag. Toch bleek dit de sleutel tot kwaliteit. Hun gezamenlijke wijnen kregen in korte tijd internationale erkenning en Priorat werd opnieuw een begrip in de wijnwereld.
Clos Mogador was vanaf het begin een van de boegbeelden. Terwijl veel andere wijngebieden kozen voor grootschaligheid, koos Barbier voor kleinschalig, gefocust en eigenzinnig. De eerste jaargangen waren meteen een statement: dit is wijn met karakter, die niet om compromissen vraagt.
De familie Barbier
Het verhaal van Clos Mogador is ook een familieverhaal. René Barbier en zijn vrouw Isabel Meyer bouwden het domein stap voor stap op, vaak met beperkte middelen maar altijd met visie. Hun zoon, René Barbier Meyer, groeide letterlijk tussen de vaten op en is inmiddels de drijvende kracht in de kelder. Hij combineert de kennis van zijn ouders met een eigentijdse aanpak. Zijn zus, Christian, en andere familieleden zijn eveneens betrokken. Dat maakt Clos Mogador geen anoniem project, maar een familiehuis waar traditie en vernieuwing elkaar afwisselen.
Wat deze familie zo interessant maakt, is de combinatie van Catalaanse vastberadenheid en Franse finesse. Barbier senior bracht zijn Europese achtergrond mee, maar voelde zich altijd diep verbonden met Priorat en de Catalaanse cultuur. Die mix proef je terug in de wijnen: klassiek in hun structuur, modern in hun energie.
Over René Barbier
René Barbier Sr. is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus.
René Barbier wordt beschouwd als de vader van "Moderne Priorat", een tijdperk dat eind jaren tachtig begon en zich uitkristalliseerde in de "Clos"-beweging. Hij was de eerste die echt geloofde in het potentieel van het gebied om wijnen van wereldklasse te produceren. Barbier was een visionair die een groep vrienden samenbracht en motiveerde om een droom te volgen, een avontuur aan te gaan en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit familie wijnhuis, waar momenteel twee generaties zij aan zij werken, werd in 1979 in Gratallops opgericht. Hun Clos Mogador is het symbool van een revolutie, de pure expressie van Priorat terroir, en is een van de meest gerespecteerde wijnen in Spanje.
De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot de Romeinen. De wijnstokken genieten van een uitzonderlijk microklimaat omdat hij omringd is door bergen van 1.200 meter boven de zeespiegel. De Clos Mogador is een immens amfitheater van afgebrokkelde leisteen (licorella), badend in de rivier de Siurana, rijk aan geschiedenis en Moorse legenden. René is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus. Zijn reikwijdte in de wijnwereld en ervaring strekt zich uit van de wijngaarden tot wijnmarketing en vooral tot het gedeelte waar zijn eigen wijnen worden gemaakt. In 1979 verwierf hij zijn eerste wijngaard in Priorat en begon hij met het maken van zijn eerste wijn in dit gebied: Clos Mogador. Iets later volgden Nelin, Manyetes en Espectacle del Montsant.
De locatie in Priorat
Gratallops, het dorp waar Clos Mogador is gevestigd, vormt het hart van de Priorat. Het landschap is spectaculair en onverbiddelijk: steile hellingen, smalle terrassen en kronkelende rivieren die het gebied doorsnijden. Het belangrijkste element is de bodem. De beroemde llicorella, een mix van donkere leisteen en kwarts, geeft de wijnen hun herkenbare mineraliteit en kracht. Deze ondergrond dwingt de wijnstokken diep te wortelen op zoek naar water en voedingsstoffen. Het resultaat: druiven met veel concentratie en spanning.
Het klimaat in Priorat is droog en zonnig, met hete zomers. Toch zorgen hoogteverschillen en de verkoelende wind, de garbinada, voor broodnodige frisheid. De nachten zijn koel, waardoor de druiven langzaam rijpen en hun zuurgraad behouden. Dit contrast tussen hitte en koelte geeft de wijnen hun balans.
Wijngaarden en druiven
Clos Mogador werkt met wijngaarden die variëren in leeftijd en ligging. Sommige stokken zijn meer dan 80 jaar oud en leveren druiven van uitzonderlijke kwaliteit. De kernrassen zijn Garnacha en Cariñena, typisch voor Priorat. Daarnaast gebruiken ze Syrah en Cabernet Sauvignon voor extra diepte. De aanplant is verspreid over kleine percelen die alleen met de hand bewerkt kunnen worden. Machines hebben hier geen kans; het is puur handarbeid.
Biologische en biodynamische principes spelen een steeds grotere rol. Geen pesticiden, maar natuurlijke oplossingen. Geen kunstmest, maar compost en groenbemesting. De biodiversiteit is groot, met olijfbomen, kruiden en struiken die tussen de stokken groeien. Dit zorgt voor balans in de wijngaard en gezonde druiven die weinig correctie nodig hebben in de kelder.
De wijnen van Clos Mogador
De signatuurwijn is Clos Mogador zelf. Deze blend van Garnacha, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon geldt als een van de referenties van Priorat. Hij staat bekend om zijn kracht, diepte en levensduur. Liefhebbers bewaren de wijn moeiteloos tien tot twintig jaar. Elke jaargang is anders, maar de stijl is herkenbaar: intens, complex en met een bijna zinderende mineraliteit van de llicorella-bodem.
Daarnaast maakt de familie nog enkele andere wijnen:
- Manyetes: een pure expressie van Cariñena uit een bijzonder perceel. Stevig, donker en toch verfijnd.
- Nelin: een witte Priorat, gemaakt van Garnacha Blanca en andere lokale druiven. Rijping op houten vaten en amfora’s geeft hem diepte en originaliteit.
- Com Tu: een rode wijn uit Montsant, geproduceerd door René Barbier junior en zijn vrouw. Het is een hommage aan diversiteit en gelijkwaardigheid, met een toegankelijke stijl.
Elke wijn laat zien dat Clos Mogador niet stilstaat. Het huis blijft experimenteren, maar altijd met respect voor de herkomst en de identiteit van Priorat.
Interessante feitjes
- - Clos Mogador was een van de vijf oorspronkelijke “Clos” die Priorat internationaal bekend maakten in de jaren tachtig.
- - De naam Mogador verwijst naar Essaouira in Marokko, een plaats waar de familie Barbier dierbare herinneringen heeft.
- - In 2001 kreeg Clos Mogador als een van de eerste wijnen in Spanje de status “Vi de Finca Qualificada”:= een officiële erkenning voor wijngaarden met uitzonderlijke kwaliteit.
- - De etiketten van Clos Mogador worden ontworpen door familieleden en vrienden, waardoor elke jaargang een persoonlijke touch heeft.
- - Het domein ontvangt jaarlijks wijnliefhebbers uit de hele wereld, maar werkt nog steeds kleinschalig en familiair.
Clos Mogador en Priorat vandaag
Priorat is inmiddels een van Spanje’s meest prestigieuze wijnregio’s, maar Clos Mogador blijft een van de pijlers. Terwijl grote investeerders hun weg vonden naar het gebied, houdt de familie Barbier vast aan hun eigen ritme. Ze zien wijnmaken niet als industrie, maar als een manier om landschap, traditie en familie samen te brengen. Dat maakt hun wijnen zo herkenbaar en gewild. Voor veel wijnliefhebbers is een fles Clos Mogador een reis door de Priorat zelf.
Clos Mogador wijn online bestellen?
Bij Grandcruwijnen vind je de wijnen van Clos Mogador in ons geconditioneerde Wine Warehouse. Zo blijven ze perfect bewaard tot het moment van levering. Wil je liever zelf afhalen in Dordrecht? Kies dan tijdens het afrekenen voor ‘Afhalen’. De korting die je ontvangt, wordt direct zichtbaar. Zo geniet je niet alleen van bijzondere wijn, maar ook van een extra voordeel.