2019 Château Bellegrave Pomerol

Schrijf de eerste review over dit product
De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

Niet op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

De grootouders van vaderskant vestigden zich aan het einde van de 19e eeuw in de Gironde, terwijl de grootouders van moederskant rond 1925 arriveerden. Oorspronkelijk afkomstig uit de Périgord en de Corrèze, wijdden ze zich aan de landbouw en de wijnbouw in Arveyres, een gemeente in de buurt van Libourne waar Bordeaux Supérieur wordt gemaakt. Zoon Jean Bouldy en zijn vrouw Andrée kochten Château Bellegrave in 1951. Het paar stortte zich op het wijnmaken, zowel in de wijngaard als in de kelder. In de tweede helft van de 20e eeuw waren de Bouldys een van de families die met moed, nederigheid en doorzettingsvermogen een nieuwe impuls gaven aan de appellatie Pomerol. Jean-Marie Bouldy nam het landgoed over in 1980 en kreeg in 1995 het gezelschap van zijn vrouw Pascale. Hun kinderen begonnen ook op het landgoed te werken (Aurélie in 2014 en Jean-Baptiste in 2015).

Klein maar immens, de Pomerol-wijngaarden zijn een 'select' terroir op 30 km van Bordeaux, in de buurt van Libourne. Wat de appellatie speciaal maakt, is de unieke en uitzonderlijke geologische samenstelling.Het bestaat uit steenachtig grind, klei en zand met een ondergrond die rijk is aan ijzeroxide, ook wel ‘crasse de fer’ genoemd. Deze perfecte bodem en ondergrond wordt gecombineerd met een ideaal microklimaat, wat bijdraagt aan de productie van uitstekende wijnen. Château Bellegrave en zijn 8,5 hectare wijnstokken (75% Merlot en 25% Cabernet Franc) liggen in het zuidwesten van de appellatie Pomerol.

100% biologisch, 100% Pomerol dat is wat Château Bellegrave is

Oorspronkelijk waren de gebruikte wijnbouwprocessen ‘conventioneel’ – absoluut duurzaam (grondbewerking door machinale om het gebruik van herbiciden, mest enz. te vermijden), maar er werden nog steeds synthetische pesticiden gebruikt. De schok kwam in de vroege jaren 2000 toen de wet leveranciers verplichtte om veiligheidsinformatiebladen te verstrekken, en Jean-Marie Bouldy ontdekten dat bepaalde producten gevaarlijk waren! Jean-Marie Bouldy verdiepte zich in werken gewijd aan biologische teelt, woonde seminars en conferenties bij en deed tests en studies op geselecteerde percelen en de keuze was gemaakt. Geen scheikiunde doos meer en e werd omgeschakeld naar biologische wijnbouw en er was nauwgezet werk nodig om het ondergrondse leven in de bodem te herstellen en de planten dat logische ingrediënt te geven dat we waren vergeten: natuurlijke voeding! Biologisch betekent simpelweg het volgen van de natuurwetten.J ean-Marie begon vanaf 2001 met de biologische wijnbouw.

Château Bellegrave is in 2009 officieel overgeschakeld op biologische landbouw met zijn ECOCERT-certificering. Zijn ethos: 'We moeten massa tussen de wijnstokken zeggen!' Dit is geen magie, maar agronomie en een nieuwe dialoog met het land. Het is evenmin een terugkeer naar de Middeleeuwen, integendeel: de aanpak is gebaseerd op de allernieuwste wetenschap en technologie met een alomvattende kijk op de plant, de bodem, het klimaat, de seizoenen, de maan, de biodiversiteit , en flora en fauna. Hazen rennen weer tussen de rijen!! Het meeste werk wordt tussen de wijnstokken gedaan, zonder dat je overdreven ingrijpend hoeft te zijn in de wijnmakerij: alleen de kwaliteit van het fruit is voldoende, aangezien de druiven nu een onvergelijkbare smaak hebben! Het enige dat overblijft is toezicht houden op het wijnmaken, op een eenvoudige, ongecompliceerde manier helpen. Alleen al de kwaliteit en blijvende uitmuntendheid van de wijn tonen zijn toewijding. Alle benodigdheden zijn aanwezig: Pomerol en biologisch in één!

De oogsten op Château Bellegrave worden altijd met de hand uitgevoerd, een praktijk die tegenwoordig nog belangrijker is geworden in de context van biologische teelt. Uiteraard gebeurt de oogst perceel voor perceel en is de volgorde waarin de rijen worden aangepakt gebaseerd op de eindrijpingsdrempel. Technologie is ingebouwd via zeer geavanceerde sorteertafels, waardoor ongewenste bladeren, stengels en zaden kunnen worden verwijderd. De zacht gekeusde druiven worden vervolgens overgelaten aan 'natuurlijke' fermentatie en maceratie in temperatuurgecontroleerde vaten voor een betere temperatuurregeling. De rijping vindt plaats in vaten gemaakt van Allier-eik, met name afkomstig uit het bos van Tronçais, een zeer fijnkorrelig hout dat delicate kruidige tonen aan de wijn geeft (zonder de aroma's te domineren) en het rijpingsproces ondersteunt tot hij ongeveer 20 maanden later wordt gebotteld.

Château Bellegrave Pomerol is een blend van 75% Merlot en 25% Cabernet Franc. De wijn heeft een diepe robijnrode kleur. Het opent met verleidelijke pruimconserven, bosbessentaart en braambessencompote met tonen van zoethout, stoffige aarde, kaneelstokje en garrigue. Het is medium tot full-bodied met een frisse, zachte afdronk.   Medium tot full-bodied, het gehemelte is beladen met sappig zwart fruit en tal van kruidige accenten, omlijst door zachte tannines en net voldoende frisheid, eindigend met een anijsnoot.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pomerol
Wijnhuis Chateau Bellegrave
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2038
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 90
James Suckling rating 93
Smaakprofiel Aards, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit
Drink momenten Cadeau!, Indruk maken, Met vrienden, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

Château Bellegrave, Pauillac, grand vin Bordeaux

De grootouders van vaderskant vestigden zich aan het einde van de 19e eeuw in de Gironde, terwijl de grootouders van moederskant rond 1925 arriveerden. Oorspronkelijk afkomstig uit de Périgord en de Corrèze, wijdden ze zich aan de landbouw en de wijnbouw in Arveyres, een gemeente in de buurt van Libourne waar Bordeaux Supérieur wordt gemaakt. Zoon Jean Bouldy en zijn vrouw Andrée kochten Château Bellegrave in 1951. Het paar stortte zich op het wijnmaken, zowel in de wijngaard als in de kelder. In de tweede helft van de 20e eeuw waren de Bouldys een van de families die met moed, nederigheid en doorzettingsvermogen een nieuwe impuls gaven aan de appellatie Pomerol. Jean-Marie Bouldy nam het landgoed over in 1980 en kreeg in 1995 het gezelschap van zijn vrouw Pascale. Hun kinderen begonnen ook op het landgoed te werken (Aurélie in 2014 en Jean-Baptiste in 2015).

Klein maar immens, de Pomerol-wijngaarden zijn een 'select' terroir op 30 km van Bordeaux, in de buurt van Libourne. Wat de appellatie speciaal maakt, is de unieke en uitzonderlijke geologische samenstelling.Het bestaat uit steenachtig grind, klei en zand met een ondergrond die rijk is aan ijzeroxide, ook wel ‘crasse de fer’ genoemd. Deze perfecte bodem en ondergrond wordt gecombineerd met een ideaal microklimaat, wat bijdraagt aan de productie van uitstekende wijnen. Château Bellegrave en zijn 8,5 hectare wijnstokken (75% Merlot en 25% Cabernet Franc) liggen in het zuidwesten van de appellatie Pomerol.

Oorspronkelijk waren de gebruikte wijnbouwprocessen ‘conventioneel’ – absoluut duurzaam (grondbewerking door machinale om het gebruik van herbiciden, mest enz. te vermijden), maar er werden nog steeds synthetische pesticiden gebruikt. De schok kwam in de vroege jaren 2000 toen de wet leveranciers verplichtte om veiligheidsinformatiebladen te verstrekken, en Jean-Marie Bouldy ontdekten dat bepaalde producten gevaarlijk waren! Jean-Marie Bouldy verdiepte zich in werken gewijd aan biologische teelt, woonde seminars en conferenties bij en deed tests en studies op geselecteerde percelen en de keuze was gemaakt. Geen scheikiunde doos meer en e werd omgeschakeld naar biologische wijnbouw en er was nauwgezet werk nodig om het ondergrondse leven in de bodem te herstellen en de planten dat logische ingrediënt te geven dat we waren vergeten: natuurlijke voeding! Biologisch betekent simpelweg het volgen van de natuurwetten.J ean-Marie begon vanaf 2001 met de biologische wijnbouw.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2019 Château Bellegrave Pomerol
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Gerelateerde blogs

chevron-down
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

01.10.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

Goppion Caffè Jamaica Blue Mountain®-koffie blik 250 gram gemalen

"Zelden zulke lekkere koffie gehad. Zowel twee cappuccino drinkers als ee..." Ben Kelder

Bekijk product recensie