Filteren

Bordeaux

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 350

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De wereldberoemde wijnstreek Bordeaux ligt in het Zuid-Westen van Frankrijk aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde. Zowel de stad als de streek Bordeaux bevinden zich in een gunstige positie: Ze hebben noordelijke en zuidelijke trekken. De stad Bordeaux is een echte hoofdstad en doet denken aan Antwerpen of Versailles. Door de architectuur met haar weidse perspectieven heeft Bordeaux meer weg van Parijs dan van de nabije mediterrane dorpjes.

Maar Bordeaux is wel degelijk een zuidelijke stad, zowel door het klimaat als door de hoge kwaliteit van het leven van haar inwoners. Surfers kunnen er hun hart ophalen, de warme zomers en onmetelijke goudgele zandstranden zijn belangrijke trekpleisters voor natuurliefhebbers en de keuken heeft Baskische en Spaanse invloeden. Deze perfecte harmonie tussen noord en zuid is ook kenmerkend voor de wijngaarden en de daar geproduceerde wijnen. 

Bordeaux ligt op de 45e breedtegraad: precies halverwege de evenaar en de noordpool. Door het gebied stromen de rivieren de Garonne en de Dordogne. Voorbij Bordeaux – ter hoogte van Margaux – komen ze samen in de Gironde, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het departement waartoe Bordeaux behoort, heet ook Gironde.De rivieren verdelen het Bordeauxgebied in drie hoofdgedeelten. Rechts van de Dordogne ligt de rechteroever, links van de Gironde en Garonne de linkeroever. Tussen beide rivieren ligt het gebied Entre-Deux-Mers (tussen twee zeeën, of: tweestromenland). Dit gebied dankt zijn naam aan de ligging: het ligt tussen de rivieren Garonne en de Dordogne.

Bordeaux is een wijnwereld op zich. Bakermat van de grootste wijnen ter wereld. Geboortegrond van druivenrassen als cabernet sauvignon en merlot die inmiddels overal groeien. Hier komen al eeuwenlang de beste en duurste wijnen ter wereld vandaan. Maar ook goedkope wijnen. En ze heten allemaal Bordeaux, maar zijn zeker niet allemaal hetzelfde. In de Bordeaux is het terrein overwegend vlak. Opzienbarend zijn de enorme kastelen en de zorgvuldig onderhouden landerijen.

In Bordeaux heerst een gematigd warm zeeklimaat. Het weer is wisselvallig waardoor de stijl en smaak van de wijnen per oogstjaar duidelijk kunnen verschillen. In vochtige jaren is de kans op schimmel en rot groot. De wijngaarden zijn dicht beplant met gemiddeld circa 6.000 stokken per hectare, maar 10.000 komt ook zeker voor. Competitie tussen de planten leidt hier tot betere kwaliteit van de druiven. De beste wijngaarden hebben een enigszins luchtige bodem met kiezels en liggen op het zuiden. Daar is de kans het grootst dat de druiven op tijd rijp zijn en schimmels minder kans krijgen. Bordeaux wordt verdeeld in de linkeroever (rive gauche) van de Garonne en de rechteroever (rive droite) van de Dordogne, die verder stroomafwaarts samenkomen in de Gironde. Tussen de Garonne en de Dordogne ligt Entre-Deux-Mers).

De belangrijkste druivenrassen voor rode wijn van de linkeroever zijn cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Meestal worden deze gemengd. Deze zogenaamde Bordeauxblend mag worden aangevuld met petit verdot, malbec en carmenere. De verhouding van de druiven onderling varieert per wijnhuis en soms ook per oogstjaar. Op de rechteroever heerst merlot, maar ook hier bestaan veel wijnen uit de Bordeauxblend druiven. De meeste rode Bordeauxwijnen rijpen op vaten van 225 liter. Witte Bordeauxwijnen, zowel droog als zoet, worden van sauvignon blanc en/of semillon gemaakt, soms aangevuld met muscadelle. Sommige rijpen op RVS tanks, andere in houten vaten. 

Op het etiket van Bordeauxwijnen zijn de kwaliteitsaanduidingen te herkennen. Deze zijn als volgt (van hoog naar laag):

  1. Premier Cru Classe, allerhoogste kwaliteitsaanduiding voor een wijnhuis
  2. Grand Cru (Classe), hoge kwaliteitsaanduiding voor een wijnhuis
  3. Cru Bourgeois, kwaliteitsaanduiding voor een wijnhuis (250 gecertificeerde wijnhuizen)
  4. Gemeente naam bijvoorbeeld Pauillac, wijn uit een specifieke gemeente
  5. Deel van een gebied bijvoorbeeld Medoc, wijn uit een specifiek deel van een gebied
  6. Bordeaux Superieur, wijn van druiven uit de hele streek waarbij extra eisen gelden
  7. Bordeaux, wijn van druiven uit de hele streek
Bordeaux

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!