2020 Château Larrivet Haut-Brion Rouge
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2045 |
Château Larrivet Haut-Brion uit Graves-Pessac-Léognan is eigendom van de familie Gervoson en vandaag is het directeur Bruno Lemoine die er de cru naar de hoogste plaats binnen de appelatie brengt.
Deze wijn wordt gemaakt van een combinatie van overwegend Cabernet Sauvignon druiven, aangevuld met Merlot druiven. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van circa 30 jaar oud en geven de wijn hierdoor een aangename hoeveelheid concentraat en kracht mee. De oogst geschiedt handmatig wanneer de druiven hun perfecte rijpheid hebben bereikt. De wijn rijpt vervolgens nog gedeeltelijk (circa één derde) in nieuwe Franse eikenhouten barriques, gedeeltelijk (tevens één derde) in barriques die éénmaal eerder zijn gebruikt en gedeeltelijk (ook één derde) in barriques die twee maal eerder zijn gebruikt. In de neus biedt deze wijn uitgesproken, zachte tonen van (over)rijp zwart fruit, een vleugje leer en een rokerige ondertoon met enkele lichte tonen van zoethout.
Ondoorzichtig paars-zwart gekleurd stuift de 2019 Larrivet Haut-Brion uit het glas met heerlijk geurende geuren van zwarte frambozen, Morello-kersen en wilde bosbessen met suggesties van zwarte bessenpastilles, gekonfijte viooltjes, chocolademunt en bosbodem. De medium tot volle smaak zit boordevol rode en zwarte fruitlagen, omlijst door stevige, voortreffelijk rijpe, fluweelzachte tannines en gedurfde frisheid, die lang en geurig afdronk. De wijn heeft (92-94)+/100 punten gekregen van Parker en die eindigt zijn beoordeling met: ".....Just stunning!"
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Château Larrivet Haut-Brion |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Cadeau!, Met vrienden, Open haard |
Dit château, gelegen pal tegenover Ch. Haut Bailly is een zeer interessant terroir van heel goede kwaliteit. De prijzen van de wijnen blijven gunstig voor de geboden kwaliteit. Het is eigendom van de familie Gervoson en Bruno Lemoine is er directeur. Sinds 2015 heeft men een nieuwe keldermeester, François Gaudichon, die oenoloog is en ervaring heeft opgedaan in de regio Bourgogne (Vosne Romanée). De adviezen komen sindsdien van Stéphane Derenoncourt (vroeger Michel Rolland).
De geschiedenis van Château Larrivet Haut-Brion gaat terug toch 1840, het jaar waarin het château voor het eerst vermeld werd onder de eerste aanplant van Pessac-Léognan. Tot op de dag van vandaag is het château alsmaar bekender geworden. Na meerdere naamswisselingen van Château de Canolle, naar La Rivette en Château Brion-Larrivet, werd het wijnhuis in 1874 omgedoopt tot Château Haut-Brion Larrivet door de toenmalige eigenaar Ernest Laurent, een Bordeaux négotiant (officieel erkend en bevoegd handelaar in Bordeaux-wijnen). In 1893 werd het wijnhuis nogmaals verkocht en vervolgens kwam het in bezit van Jacques Guillemaud in 1941 en verkreeg het haar tegenwoordige naam: Château Larrivet Haut-Brion. Zij bezit tegenwoordig circa 75 hectare wijngaarden op voornamelijk gravel ondergrond met zand en klei. Château Larrivet Haut-Brion produceert zo'n 4500 liter rode wijn per hectare en 4000 liter witte wijn per hectare en plant 7700 wijnranken per hectare aan. Dit is 2300 wijnranken onder het gemiddelde en dit komt zowel de intensiteit als kwaliteit van de wijn zeer ten goede. Haar rode wijnen rijpen gemiddeld 14 tot 18 maanden op verschillende eikenhouten vaten en vervolgens nog 10 tot 11 maanden -afhankelijk van het oogstjaar- in de kelders van het wijnhuis.
Omschrijving
Château Larrivet Haut-Brion uit Graves-Pessac-Léognan is eigendom van de familie Gervoson en vandaag is het directeur Bruno Lemoine die er de cru naar de hoogste plaats binnen de appelatie brengt.
Deze wijn wordt gemaakt van een combinatie van overwegend Cabernet Sauvignon druiven, aangevuld met Merlot druiven. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van circa 30 jaar oud en geven de wijn hierdoor een aangename hoeveelheid concentraat en kracht mee. De oogst geschiedt handmatig wanneer de druiven hun perfecte rijpheid hebben bereikt. De wijn rijpt vervolgens nog gedeeltelijk (circa één derde) in nieuwe Franse eikenhouten barriques, gedeeltelijk (tevens één derde) in barriques die éénmaal eerder zijn gebruikt en gedeeltelijk (ook één derde) in barriques die twee maal eerder zijn gebruikt. In de neus biedt deze wijn uitgesproken, zachte tonen van (over)rijp zwart fruit, een vleugje leer en een rokerige ondertoon met enkele lichte tonen van zoethout.
Ondoorzichtig paars-zwart gekleurd stuift de 2019 Larrivet Haut-Brion uit het glas met heerlijk geurende geuren van zwarte frambozen, Morello-kersen en wilde bosbessen met suggesties van zwarte bessenpastilles, gekonfijte viooltjes, chocolademunt en bosbodem. De medium tot volle smaak zit boordevol rode en zwarte fruitlagen, omlijst door stevige, voortreffelijk rijpe, fluweelzachte tannines en gedurfde frisheid, die lang en geurig afdronk. De wijn heeft (92-94)+/100 punten gekregen van Parker en die eindigt zijn beoordeling met: ".....Just stunning!"
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Château Larrivet Haut-Brion |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Cadeau!, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Dit château, gelegen pal tegenover Ch. Haut Bailly is een zeer interessant terroir van heel goede kwaliteit. De prijzen van de wijnen blijven gunstig voor de geboden kwaliteit. Het is eigendom van de familie Gervoson en Bruno Lemoine is er directeur. Sinds 2015 heeft men een nieuwe keldermeester, François Gaudichon, die oenoloog is en ervaring heeft opgedaan in de regio Bourgogne (Vosne Romanée). De adviezen komen sindsdien van Stéphane Derenoncourt (vroeger Michel Rolland).
De geschiedenis van Château Larrivet Haut-Brion gaat terug toch 1840, het jaar waarin het château voor het eerst vermeld werd onder de eerste aanplant van Pessac-Léognan. Tot op de dag van vandaag is het château alsmaar bekender geworden. Na meerdere naamswisselingen van Château de Canolle, naar La Rivette en Château Brion-Larrivet, werd het wijnhuis in 1874 omgedoopt tot Château Haut-Brion Larrivet door de toenmalige eigenaar Ernest Laurent, een Bordeaux négotiant (officieel erkend en bevoegd handelaar in Bordeaux-wijnen). In 1893 werd het wijnhuis nogmaals verkocht en vervolgens kwam het in bezit van Jacques Guillemaud in 1941 en verkreeg het haar tegenwoordige naam: Château Larrivet Haut-Brion. Zij bezit tegenwoordig circa 75 hectare wijngaarden op voornamelijk gravel ondergrond met zand en klei. Château Larrivet Haut-Brion produceert zo'n 4500 liter rode wijn per hectare en 4000 liter witte wijn per hectare en plant 7700 wijnranken per hectare aan. Dit is 2300 wijnranken onder het gemiddelde en dit komt zowel de intensiteit als kwaliteit van de wijn zeer ten goede. Haar rode wijnen rijpen gemiddeld 14 tot 18 maanden op verschillende eikenhouten vaten en vervolgens nog 10 tot 11 maanden -afhankelijk van het oogstjaar- in de kelders van het wijnhuis.