2016 Bastianich Vespa Rosso

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Bastianich Wines
Jaar 2016
Druif Merlot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2022 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. De oorspronkelijke wijngaard in Buttrio/Premariacco ligt op de zuidelijke heuvels in de DOC. Het is beïnvloed door de warmte van de zee en is beroemd voor de productie van grote wijnen. De tweede eigenschap, in Cividale del Friuli, wordt beïnvloed door de bora, of -de noorder wind. De wijnen zijn door de koelere nachten, veel meer aromatische. Beide gebieden delen vergelijkbare bodem, ponca, de kruimelig zandsteen geeft de wijnen hun handtekening met minerale ruggengraat.

De Bastianich winery, opgericht in 1997, streeft ernaar de geschiedenis en cultuur van Friuli-Venezia Giulia te begrijpen en het te breng het naar een nieuw niveau. Wij creëren unieke wijnen die de opmerkelijke kracht en evenwicht tonen. Vespa Bianco is vernoemd naar de altijd aanwezige wespen die worden aangetrokken door de rijpe druiven.

De Vespa en de PLUS zijn het vlaggenschip van Bastianich. Ontstaan in 1997 waarin het Friulische witte wijnen enorm in opkomst komen. Niet snel gemaakt maar juist hier staat de tijd bijna stil en krijgen de wijnen alle tijd om tot wasdom te komen. De Vespa Rosso is een Friullaanse rode wijn en wordt in zeer beperkte oplage gemaakt. Het is een heerlijke blend van Merlot en Refosco. De Bastianich 2015 Vespa Rosso is een prachtig gelaagde en genereuze wijn die begint met rijpe kersen en bramen en overgaat in kruiden, rokerige tonen en chocolade. Er zijn subtiele toetsen van zowel zoet als hartig, en de wijn is in de kern zeer in balans en evenwichtig. Medium tot full boedied met zachte tannines en een solide gevoel. 94/100 Parker

Suckling schrijft in zijn beoordeling (93/100): "This is always a very serious red for the money, and 2015 could be one of the most exciting editions"

De Vespa Rosso komt van wijngaarden gelegen in de heuvels van Buttrio, Premariacco, Cividale en Prepotto op
een hoogte van 150-200 meter boven zeeniveau gelegen op een bodem van  kalkhoudende mergel (ponca) met gemengd gesteente en klei. De wijngaarden zijn tussen de 20-40 jaar oud.
Er wordt handmatig geoogst en de druiven worden bij de wijnmakerij gesorteerd om alleen het beste fruit te selecteren
en deze worden dan ontsteeld en gaan dan roestvrijstalen tanks voor fermentatie bij 25-27 ° C. De Merlot en Refosco dal Peduncolo Rosso worden afzonderlijk gefermenteerd. Zorgvuldige pump-overs en punch-downs worden gedurende de gisting uitgevoerd die 15-18 dagen duurt. Na fermentatie en maceratie wordt de wijn ook weer afzonderlijk per soort altijd overgebrach in barriques van Frans eikenhout (70% gebruikt en 30% nieuw) waar de wijnen 18 maanden op hout rijpt. Tenslotte  worden de wijnen geblend en gebotteld en rusten de flessen voor nog eens 12-18 maanden voordat de wijn wordt vrijgegeven.

Vineyard for 2016 Bastianich Vespa Rosso

De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. Alle wijngaarden bevinden zich op de Colli Orientali del Friuli, in twee verschillende gebieden die binnen het DOC-gebied vallen.

In het meest noordoostelijke puntje van Italië ligt het bergachtige gewest Friuli-Venezia Giulia, grenzend aan Oostenrijk en voormalig Joegoslavië. Wijn heeft er van oudsher een rol van betekenis gespeeld, vanwege de belangrijke ligging en contacten met overzeese handelspartners. Door de eeuwen heen heeft de streek een zeer goede reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Vandaag de dag telt de regio 2 grote DOC's, die van de Collio Goriziano, of simpelweg Collio, een gebied dat een groot deel van de regio beslaat, en die van de Colli Orientali del Friuli, ten noorden van de stad Udine. Onder beide DOC's vallen zowel rode als witte en rosé wijnen maar het zijn vooral de witte wijnen die de streek zeer beroemd maken en de mooiste witte wijnen komen zonder twijfel uit Friuli.

Ook Robert Parker (Wine Advocate), de Gamberro Rosso en James Suckling zijn zeer lovend over de wijnen van Bastianich en beoordelen deze allemaal met 90+ punten "Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value" - Parker"

 

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Bastianich Wines
Druif Merlot
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2032
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
James Suckling rating 93
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit
Drink momenten Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Bastianich Vespa Rosso
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.09.2023

Domaine Tropez White Tropez Glazen - set van 2 stuks

"De rosé is al genot om te drinken, maar in de originele glazen is het e..." Patrick

Bekijk product recensie