2019 Bastianich Friuli Colli Orientali Pinot Grigio Vini Orsone

Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Bastianich Wines
Jaar 2019
Druif Pinot Gris
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2020 - 2024
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. De oorspronkelijke wijngaard in Buttrio/Premariacco ligt op de zuidelijke heuvels in de DOC. Het is beïnvloed door de warmte van de zee en is beroemd voor de productie van grote wijnen. De tweede eigenschap, in Cividale del Friuli, wordt beïnvloed door de bora, of -de noorder wind. De wijnen zijn door de koelere nachten, veel meer aromatische. Beide gebieden delen vergelijkbare bodem, ponca, de kruimelig zandsteen geeft de wijnen hun handtekening minerale ruggengraat.

De Bastianich winery, opgericht in 1997, streeft ernaar de geschiedenis en cultuur van Friuli-Venezia Giulia te begrijpen en het te breng het naar een nieuw niveau. Wij creëren unieke wijnen die de opmerkelijke kracht en evenwicht tonen.

De Pinot Grigio wordt nog immer beschouwd als de vaandeldrager van Italiaanse witte wijnen in het buitenland vooral ankzij het onmiddellijke plezier en het gemak van drinken, evenals zijn veelzijdigheid in termen van oenologische resultaten. Deze Bastianich Friuli Colli Orientali Pinot Grigio Vini Orsone laat zien hoe mooi deze veelzijdige druif gedijt in Friuli komende van een kalkachtig terrein. Aromatisch, uitgesproken maar alles in balans en begeeft zich qua stijl in het tussengebied tussen tussen de meest uitgesproken en aromatische uitdrukkingen die vooral komen uit het noorden (denk aan Alto Adige of Elzas) en wijnen met een lagere karakterimpact uit de laagvlaktes.
Dit is dan ook het geheim van het succes van deze zeer gewilde Pinot Grigio van Bastianich: een uitstekende persoonlijkheid kunnen combineren met balans en harmonie

In het glas is de Pinot Grigio een mooie uitnodigende strogele kleur met in de neus de tonen van tropisch fruit en peer die het onmiddellijk typeert als een Italiaanse Pinot Grigio. In een volgende laag ruiken we witte bloemen en hazelnoot. In de mond komen de zachte en elegante sensaties volledig tot uiting. Fruitig maar ondersteund door een uitstekende zuurgraad en een frisheid en lengte. Deze wijn is een ideale begeleider bij vis, pasta en peulvruchten. Ook uitstekend bij soepen.

 

Vineyard for 2019 Bastianich Friuli Colli Orientali Pinot Grigio Vini Orsone

De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. Alle wijngaarden bevinden zich op de Colli Orientali del Friuli, in twee verschillende gebieden die binnen het DOC-gebied vallen.

In het meest noordoostelijke puntje van Italië ligt het bergachtige gewest Friuli-Venezia Giulia, grenzend aan Oostenrijk en voormalig Joegoslavië. Wijn heeft er van oudsher een rol van betekenis gespeeld, vanwege de belangrijke ligging en contacten met overzeese handelspartners. Door de eeuwen heen heeft de streek een zeer goede reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Vandaag de dag telt de regio 2 grote DOC's, die van de Collio Goriziano, of simpelweg Collio, een gebied dat een groot deel van de regio beslaat, en die van de Colli Orientali del Friuli, ten noorden van de stad Udine. Onder beide DOC's vallen zowel rode als witte en rosé wijnen maar het zijn vooral de witte wijnen die de streek zeer beroemd maken en de mooiste witte wijnen komen zonder twijfel uit Friuli.

Ook Robert Parker (Wine Advocate), de Gamberro Rosso en James Suckling zijn zeer lovend over de wijnen van Bastianich en beoordelen deze allemaal met 90+ punten "Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value" - Parker"

 

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Bastianich Wines
Druif Pinot Gris
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2024
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 91
Smaakprofiel Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Kruidig, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Bastianich Friuli Colli Orientali Pinot Grigio Vini Orsone
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.09.2023

Domaine Tropez White Tropez Glazen - set van 2 stuks

"De rosé is al genot om te drinken, maar in de originele glazen is het e..." Patrick

Bekijk product recensie