2020 Bastianich Friuli Colli Orientali Ribolla Gialla Vini Orsone
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2021 - 2025 |
De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. De oorspronkelijke wijngaard in Buttrio/Premariacco ligt op de zuidelijke heuvels in de DOC. Het is beïnvloed door de warmte van de zee en is beroemd voor de productie van grote wijnen. De tweede eigenschap, in Cividale del Friuli, wordt beïnvloed door de bora, of -de noorder wind. De wijnen zijn door de koelere nachten, veel meer aromatische. Beide gebieden delen vergelijkbare bodem, ponca, de kruimelig zandsteen geeft de wijnen hun handtekening minerale ruggengraat.
De Bastianich winery, opgericht in 1997, streeft ernaar de geschiedenis en cultuur van Friuli-Venezia Giulia te begrijpen en het te breng het naar een nieuw niveau. Wij creëren unieke wijnen die de opmerkelijke kracht en evenwicht tonen.
De 2019 Bastianich Friuli Colli Orientali Ribolla Gialla Vini Orsone is gemaakt van de Ribolla Giallia een inheemse variëteit die liefhebbers van witte wijn heeft teruggewonnen met zijn intense, minerale tonen, grote frisheid en zuurgraad.
In de neus heerlijke en evenwichtige aroma's van citrus, witte meloen, muntachtige appel en salie. Wat hier het meest opvalt, is de pure en en frisse kwaliteit. De wijn is geweldig in balans met fruitsmaken en zijn pittige zuurgraad. Ribolla Gialla kan soms zwaar en dik zijn, maar deze wijn is precies het tegenovergestelde, waardoor het een uitstekende keuze is voor bijvoorbeeld gefrituurde zeevruchten, groenten en sushi
Parker schrijft in zijn oordeel: "This is terrific value. Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value"
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Friuli |
Wijnhuis | Bastianich Wines |
Druif | Ribolla Gialla |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Bloemig, Droog, Fruitig, Licht, Mineraal, Soepel, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Voor alledag |
De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. Alle wijngaarden bevinden zich op de Colli Orientali del Friuli, in twee verschillende gebieden die binnen het DOC-gebied vallen.
In het meest noordoostelijke puntje van Italië ligt het bergachtige gewest Friuli-Venezia Giulia, grenzend aan Oostenrijk en voormalig Joegoslavië. Wijn heeft er van oudsher een rol van betekenis gespeeld, vanwege de belangrijke ligging en contacten met overzeese handelspartners. Door de eeuwen heen heeft de streek een zeer goede reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Vandaag de dag telt de regio 2 grote DOC's, die van de Collio Goriziano, of simpelweg Collio, een gebied dat een groot deel van de regio beslaat, en die van de Colli Orientali del Friuli, ten noorden van de stad Udine. Onder beide DOC's vallen zowel rode als witte en rosé wijnen maar het zijn vooral de witte wijnen die de streek zeer beroemd maken en de mooiste witte wijnen komen zonder twijfel uit Friuli.
Ook Robert Parker (Wine Advocate), de Gamberro Rosso en James Suckling zijn zeer lovend over de wijnen van Bastianich en beoordelen deze allemaal met 90+ punten "Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value" - Parker"
Omschrijving
De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. De oorspronkelijke wijngaard in Buttrio/Premariacco ligt op de zuidelijke heuvels in de DOC. Het is beïnvloed door de warmte van de zee en is beroemd voor de productie van grote wijnen. De tweede eigenschap, in Cividale del Friuli, wordt beïnvloed door de bora, of -de noorder wind. De wijnen zijn door de koelere nachten, veel meer aromatische. Beide gebieden delen vergelijkbare bodem, ponca, de kruimelig zandsteen geeft de wijnen hun handtekening minerale ruggengraat.
De Bastianich winery, opgericht in 1997, streeft ernaar de geschiedenis en cultuur van Friuli-Venezia Giulia te begrijpen en het te breng het naar een nieuw niveau. Wij creëren unieke wijnen die de opmerkelijke kracht en evenwicht tonen.
De 2019 Bastianich Friuli Colli Orientali Ribolla Gialla Vini Orsone is gemaakt van de Ribolla Giallia een inheemse variëteit die liefhebbers van witte wijn heeft teruggewonnen met zijn intense, minerale tonen, grote frisheid en zuurgraad.
In de neus heerlijke en evenwichtige aroma's van citrus, witte meloen, muntachtige appel en salie. Wat hier het meest opvalt, is de pure en en frisse kwaliteit. De wijn is geweldig in balans met fruitsmaken en zijn pittige zuurgraad. Ribolla Gialla kan soms zwaar en dik zijn, maar deze wijn is precies het tegenovergestelde, waardoor het een uitstekende keuze is voor bijvoorbeeld gefrituurde zeevruchten, groenten en sushi
Parker schrijft in zijn oordeel: "This is terrific value. Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value"
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Friuli |
Wijnhuis | Bastianich Wines |
Druif | Ribolla Gialla |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Bloemig, Droog, Fruitig, Licht, Mineraal, Soepel, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Voor alledag |
Wijnhuis
De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. Alle wijngaarden bevinden zich op de Colli Orientali del Friuli, in twee verschillende gebieden die binnen het DOC-gebied vallen.
In het meest noordoostelijke puntje van Italië ligt het bergachtige gewest Friuli-Venezia Giulia, grenzend aan Oostenrijk en voormalig Joegoslavië. Wijn heeft er van oudsher een rol van betekenis gespeeld, vanwege de belangrijke ligging en contacten met overzeese handelspartners. Door de eeuwen heen heeft de streek een zeer goede reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Vandaag de dag telt de regio 2 grote DOC's, die van de Collio Goriziano, of simpelweg Collio, een gebied dat een groot deel van de regio beslaat, en die van de Colli Orientali del Friuli, ten noorden van de stad Udine. Onder beide DOC's vallen zowel rode als witte en rosé wijnen maar het zijn vooral de witte wijnen die de streek zeer beroemd maken en de mooiste witte wijnen komen zonder twijfel uit Friuli.
Ook Robert Parker (Wine Advocate), de Gamberro Rosso en James Suckling zijn zeer lovend over de wijnen van Bastianich en beoordelen deze allemaal met 90+ punten "Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value" - Parker"