2016 Bastianich Plus

39,95 33,02
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Bastianich Wines
Jaar 2016
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2021 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. De oorspronkelijke wijngaard in Buttrio/Premariacco ligt op de zuidelijke heuvels in de DOC. Het is beïnvloed door de warmte van de zee en is beroemd voor de productie van grote wijnen. De tweede eigenschap, in Cividale del Friuli, wordt beïnvloed door de bora, of -de noorder wind. De wijnen zijn door de koelere nachten, veel meer aromatische. Beide gebieden delen vergelijkbare bodem, ponca, de kruimelig zandsteen geeft de wijnen hun handtekening met minerale ruggengraat.

De Bastianich winery, opgericht in 1997, streeft ernaar de geschiedenis en cultuur van Friuli-Venezia Giulia te begrijpen en het te breng het naar een nieuw niveau. Wij creëren unieke wijnen die de opmerkelijke kracht en evenwicht tonen.

De Plus is het vlaggenschip van Bastianich. Ontstaan in 1997 waarin het Friulische witte wijnen enorm in opkomst komen. Niet snel gemaakt maar juist hier staat de tijd bijna stil en krijgen de wijnen alle tijd om tot wasdom te komen. De PLUS wordt alleen maar in de topjaren gemaakt. Het is een 100% Friulano komende van een enkele wijngaard van 70 jaar oude wijnstokken op een ideaal blootgestelde heuveltop. De wijn is rijp en krachtig in de neus, met rijpe mandarijn, meloen en peer. Rijk en dicht in de mond met een immense afdronk en rijp, rond fruit. Uniek, krachtig en elegant.

De 100% Friulano wijngaard is een enkele wijngaard van 70 jaar oude wijnstokken op een prachtig blootgestelde heuveltop. De wijngaard is gelegen in de heuvels van Buttrio op 20-150 meter boven zeeniveau op een bodem van kalkhoudende mergel (ponca) met gemengd gesteente en klei

De PLUS wordt uitsluitend geproduceerd in optimale jaargangen en is het resultaat van afzonderlijke vinificaties en oogsten. De eerste oogst is van rijpe druiven die streng geselecteerd zijn op de sorteertafel bij de wijnmakerij, ontsteeld en geplet, gekoeld tot 8 ° C en vervolgens lichtjes ingedrukt. Na 36 uur bezinken wordt de most gedecanteerd en fermentatie vindt maximaal plaats in RVS temperatuur van 18 ° C 

De tweede oogst is erg laat en wordt alleen op trossen uitgevoerd die worden beïnvloed door ten minste 50% botrytis. De druiven worden dan direct geperst en het rijke most krijgt een een zeer langzame gisting. Na het filteren rust de wijn in roestvrij staal staal gedurende 7 maanden voordat het wordt gemengd in de eerdere, niet-botrytis aangetaste wijn. Na het bottelen rust Plus in fles minimaal één jaar voorafgaand aan vrijgave en dan geven ze dit mondjesmaat vrij. 

De 2016 is nog niet beoordeeld maar over eerdere jaargangen is de internationale wijn recensenten unaniem lovend

SUCKLING 95/100 (2015)

The depth of stone-fruit and exotic-fruit aromas on the nose almost knocks you back in your seat. Rich, ripe and succulent, but with spot-on balance. Then the very long, silky finish takes your breath away. Drink or hold.

Parker 94/100 (2015)

Bottled in July 2016 and released in September 2018, the 2015 Plus appears to be a bit more elegant compared to the more evolved 2013 that I tasted at the same time. It is not as sweet either. The bouquet offers pineapple, candied fruit and honey, but this vintage clearly has more room to grow and evolve. It's all primary fruit, but it is also more elegant as a result. Put this one away for a few years, and I bet it will become a very special Friulano.

Vineyard for 2016 Bastianich Plus

De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. Alle wijngaarden bevinden zich op de Colli Orientali del Friuli, in twee verschillende gebieden die binnen het DOC-gebied vallen.

In het meest noordoostelijke puntje van Italië ligt het bergachtige gewest Friuli-Venezia Giulia, grenzend aan Oostenrijk en voormalig Joegoslavië. Wijn heeft er van oudsher een rol van betekenis gespeeld, vanwege de belangrijke ligging en contacten met overzeese handelspartners. Door de eeuwen heen heeft de streek een zeer goede reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Vandaag de dag telt de regio 2 grote DOC's, die van de Collio Goriziano, of simpelweg Collio, een gebied dat een groot deel van de regio beslaat, en die van de Colli Orientali del Friuli, ten noorden van de stad Udine. Onder beide DOC's vallen zowel rode als witte en rosé wijnen maar het zijn vooral de witte wijnen die de streek zeer beroemd maken en de mooiste witte wijnen komen zonder twijfel uit Friuli.

Ook Robert Parker (Wine Advocate), de Gamberro Rosso en James Suckling zijn zeer lovend over de wijnen van Bastianich en beoordelen deze allemaal met 90+ punten "Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value" - Parker"

 

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Bastianich Wines
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2032
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
James Suckling rating 95
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Houtgerijpt, Rond, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Bastianich Plus
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.09.2023

Domaine Tropez White Tropez Glazen - set van 2 stuks

"De rosé is al genot om te drinken, maar in de originele glazen is het e..." Patrick

Bekijk product recensie