Filteren

Sierras de Málaga (Appellatie)

De appellatie Malaga is één van de oudste van Spanje en bezit een grote historische bekendheid. Vooral de zoete Malaga-wijn liet in de geschiedenis zijn sporen na. Net zoals in Montilla-Moriles en Jerez, twee andere belangrijke historische appellaties in Spanje, takelde de crisis de wijnbouw hier zwaar toe. Er bleven enkel nog grote industrïële bodega's over en een aantal coöperaties. Vooral het groeiend succes van de grondprijzen zorgde ervoor dat vele wijngaarden verlaten werden en momenteel bebouwd staan met toeristenvilla's. Net zoals in andere regio's heeft echter de jonge generatie net op tijd het roer omgegooid en onderkenden ze het potentieel van deze mooie streek. Van oudsher worden hier zoete wijnen op basis van Moscatel en Pedro Ximenez gemaakt, vaak op soleras zoals in Montilla en Jerez. Nieuwe projecten in de streek van Axarquía (dit is één van de vijf subzones - in dit geval het bergachtige hinterland van Málaga zelf) leggen vooral de nadruk op moderne en fris gevinifieerde Moscatels. In 2001 werd de D.O. Sierras de Málaga gesticht voor de rode en de droge witte wijnen. De D.O. Málaga is dus enkel voor de zoete wijnen.

De regio Axarquia ligt ten oosten van Malaga en grenst aan de bergen van Malaga daterend uit het Paleozoïcum. In Axarquía overheerst leisteen en zand welke is bezaaid met witte kwarts. Het milde mediterrane klimaat van de Axarquía wordt bepaald door de invloed van de Middellandse Zee in het zuiden en de bergachtige barrière in het noordelijke deel. De Tejeda en Almijara Sierra beschermen de wijngaarden tegen de koude noordenwind. Twee geografische domineren de regio: La Maroma piek (2065 m), is de hoogste in Malaga en de Boquete de Zafarraya  een bergpas van glaciale oorsprong die aansluit bij Granada Malaga.