2017 Bodegas Victoria Ordonez Camarolos Mountain Wines

Waardering:
80 % of 100
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Andalucía
Appellatie Sierras de Málaga (Appellatie)
Wijnhuis Victoria Ordonez
Jaar 2017
Druif Cabernet Sauvignon Syrah-Shiraz Tempranillo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2021 - 2031
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Victoria Ordonez is geen onbekende in de wijnwereld net zoals haar broer Jorge. Sinds enige jaren is zij zeer succesvol gestart met een aantal prachtige wijnen gebaseerd op zeer oude wijnstokken van voor de phylloxera uibraak(Druifluis). Met het verdwijnen van de meeste rode variëteiten als gevolg van phylloxera aan het einde van de 19e eeuw, was de enige inheemse variëteit die overblijft de Romé-druif, zeer schaars en traditioneel gebruikt om witte wijnen te kleuren. In de vroege jaren 90 van de vorige eeuw, op initiatief van de regionale overheid van Andalusië, werden nieuwe rode variëteiten ge-ent op de originele honderend jaren oude planten in een poging om enkele van de rode wijnen te herstellen die bestonden van vóór de uitbraak van de phylloxera. De variëteiten werden gekozen op basis van hun geschiktheid voor de verschillende bodems en microklimaten: als gevolg daarvan werden de Petit Verdot, Syrah, Tempranillo en Cabernet Sauvignon als variëteiten gekozen voor de bergen van Montes de Málaga en Sierra de Camarolos.

De Carmolos komt uit de SIERRAS DE MALAGA en is een blend van 60% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah en 20% Tempranillo en er zijn (slechts) 5174 flessen gemaakt. De druiven die in Camarolos worden gebruikt, zijn afkomstig van twee wijngaarden: De Cortijo de La Fresneda op 850 m boven zeeniveau in het Sierra de Camarolos-gebergte, dat 4,5 ha wijnstokken omvat die 15 jaar geleden zijn geplant en de Lagar de Vadillo met 3 ha wijnstokken op 900 m boven zeeniveau, meer dan 30 jaar geleden geplant op de Cerro del Moro-heuvel in Montes de Malaga. Beide zijn door regen gevoede wijngaarden zonder enige vorm van irrigatie en gezien de onherbergzaamheid vindt alles met de hand plaats. De nabijheid van deze wijngaarden tot de de Middellandse Zee bepaalt duidelijk het karakter van deze wijn. De hoogte, de continue winden en de de armoede van de bodem maken gezonde wijngaarden maar met zeer lage opbrengsten (2000-3000 kg / Ha).

Elke wijngaard heeft een andere geologische oorsprong en dus een andere samenstelling:

1. MONTES DE MALAGA, CERRO DEL MORO. Uiterst complexe en oude bodems sinds hun oorsprong liggen in de Malaguide-eenheid. Fyllieten (leien van klei-oorsprong), die 600 en 500 miljoen jaar oud zijn (Precambrium) afkomstig van zeer diepe zeebodems en greywacke (zandsteenrotsen die 400 tot 350 miljoen jaar oud zijn) overheersen. Maar er zijn ook schisten, magma, silica, kwarts, graniet, kromgetrokken kalksteen, klei en zandsteen. Vanwege hun diversiteit zijn deze bodems niet te classificeren. Deze soorten metamorfe bodems zijn erg arm, ze bevatten slechts 0,73% organisch materiaal. De wijnstokken worden rechtstreeks op het moedergesteente (lithosolen) verbouwd en moeten dus hard werken en wortelen zeer diep.

2. SIERRA DE CAMAROLOS LA FRESNEDA. Ten noordwesten van de Montes de Málaga in het zuiden van Subbetica ligt de wijngaard Fresneda in de Sierra de Camarolos, vlakbij de bron van de rivier de Guadalmedina, die door de stad Málaga stroomt. De bodem is van Jura-oorsprong (250 miljoen jaar oud) en bestaat uit zeer zuivere kalksteenrotsen met een fossielen van stekelhuidigen, weekdieren en algen. Zoals kenmerkend is voor bodems op steile hellingen, zijn ze zeer slecht ontwikkeld, waarin het carbonaat-moedergesteente de overhand heeft, waardoor ze bodems zijn met een basale reactiviteit. Er heerst heer een sub-vochtig gematigd mediterraan klimaat. Gemiddelde temperatuur van 13 graden maar vooral de verschillen zijn extreem en variëren van tot -12 graden met pieken tot 38 graden. De jaarlijkse regenval is 585 mm, met stortregens en in de winter zijn de hoog gelegen hellingen zelfs bedekt in januari en februari met sneeuw.

De druiven werden tussen 15 en 20 september met de hand geoogst in dozen van 9 kg. De geselecteerde druiven ondergingen een koude week, fermentatie en uitgebreide maceratie - in totaal 21 dagen met huidcontact. De Camarolos krijgt dan 20 maanden vatrijping in eiken barriques en dan nog 12 maanden flesrijping.

In het glas heeft de Camarolos een heldere robijnrode kleur met in de neus aroma's van rood fruit, venkel en mediterrane kruiden, aroma's van chocolade en viooltjes. In de mond is wijn zeer elegant met fijne tannines die een aangename structuur geven. Levendig met rode bessen en pittige smaken is de wijn is zowel geconcentreerd als fris. 
Dit is een zeer gastronomische wijn zoals alle wijnen van de queen van de Pedro Ximénez en Moscatel uit Málaga. Deze Camarolos zal met de jaren nog verbeteren en kunt zonder problemen de komende 10+ jaren van genieten. Best karafferen zodat de wijn lucht krijgt. Serveren in een groot Bourgogneglas.

Vineyard for 2017 Bodegas Victoria Ordonez Camarolos Mountain Wines

Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld. Zij is de zus van Jorge Ordóñez (een van de grootste en bekendste wijnmaker die ook hoofdimporteur is van de spaanse high wijnen naar de USA). In 2004 is zij tesamen met Alois Kracher gestart met het produceren van wijn in Malaga. Toen Alois overleed in 2007 heeft ze besloten om met haar zoon haar eigen en meest persoonlijke project te starten en dit is het maken van een aantal zeer unieke wijnen komende vanuit de zeer oude Pre-Phylloxera wijngaarden in de bergen. De wijnen komen dus van originele soms wel tot 200 jaar oude wijnstokken.

De wijnen zijn zeer uniek en ongekend fraai en is iets wat niemand eerder heeft gedaan. Dit valt ook wel te begrijpen want het gebied is zeer onherbergzaam met zeer oude maar ook zeer kleine wijngaarden waar alleen maar m.b.v. muilezels kan worden gewerkt. De (mountain) wijnen van Victoria zoals de Monticara, La Pasajera, La Ola Meliller, de Voladeros en de recent gelanceerde zeer fraaie rode Martí-Aguilar zijn stuk voor stuk uniek en van ongekend hoog niveau. Er worden van alle soorten maar een zeer beperkt aantal flessen van gemaakt (lees: vaak minder dan 2000 flessen) want de wijngaarden zijn zeer klein (vaak kleiner dan 1ha).

De wijnen van Victoria worden alleen maar aangeboden in de absolute top restaurants in de gehele wereld. Zo maar een greep waar de wijnen van Ordonez op de kaart staan:
- Dani Garcïa (2 Michelin Star)
- José Carlos García (1 Michelin Star)
- La Cabaña (1 Michelin Star)
- Quique Dacosta (3 Michelin Star)
- Abantal (1 Michelin Star)
- Casa Mono (2 Michelin Star), one of the most prestigious Michelin Star restaurants in New York has included all the wines
- La Finca, Casa Pepa (2 Michelin Star)
- Cuchara – Lommel (1 Michelin star)
- Jardin Tropical - Knokke (1 Michelin star)
- Slagmolen – Opglabbeek (2 Michelin star)
- Valuas - Venlo (1 Michelin star)
- Delicees - Dordrecht (bijna 1 ster)
- Restaurant Zarzo (1 Michelin star)
- The Table - Hamburg (3 Michelin star)
- Schlossberg- Baiersbronn (2 Michelin star)

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Andalucía
Appellatie Sierras de Málaga (Appellatie)
Wijnhuis Victoria Ordonez
Druif Cabernet Sauvignon, Syrah-Shiraz, Tempranillo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2031
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Laatste flessen
James Suckling rating 90
Smaakprofiel Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Bodegas Victoria Ordonez Camarolos Mountain Wines
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie