Filteren

Stellenbosch

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Stellenbosch is het bekendste herkomstgebied en ook centrum van de Kaapse wijnbouw. Stellenbosch heeft als bijnaam Eikestad vanwege de vele eikenbomen in de stad. De stad werd eind 17e eeuw gesticht onder impuls van gouverneur Somon van der Stel, die eerder al de aanzet had gegeven tot de aanplant van wijngaarden in Constantia.

Geschiedenis van de Stellenbosch regio

Vandaag de dag is Stellenbosch een uitgebreid herkomstgebied met diverse zones die ieder over verschillende klimatologische eigenschappen beschikken, variërend van koel en winderig vlak bij zee tot vrij warm meer landinwaarts. Het een en ander komt duidelijk naar voren in de verscheidenheid aan wijnen, zowel wit als rood.

De Kaap is al sinds de 17e eeuw bekend als wijngebied, vrijwel direct na het begin van de komst van de blanke kolonisten. Het waren de Hollanders, onder aanvoering van gouverneur Simon van der Stel, die hier de eerste druivenstokken aanplantten. Bij de tocht om de Kaap naar het verre Indië werd hier aangelegd om te fourageren. Uiteraard was wijn een van de aantrekkelijke producten om hier te maken en populair als lokale drank en om mee te nemen op de schepen als ‘mond’voorraad voor de verdere tocht.

Destijds viel de keuze op de stellenbosch streek als wijnbouwgebied, niet op grond van wijnbouwtechnische overwegingen. Van het begrip ‘terroir’ had toen nog niemand gehoord. Maar onze voorouders hadden een gouden greep op dit vlak, want ze kozen direct voor een van de beste plekken die er in Zuid-Afrika voor de wijnbouw te vinden zijn. Stellenbosch, en het direct gelegen Constantia, staan onder de directe invloed van de nabijgelegen koele oceaan. Dat heeft een beslissende invloed op de wijnbouw en de kwaliteit van de wijnen.

Zuid-Afrika heeft door zijn ligging een warm klimaat, en de koele oceaan zorgt voor de ideale omstandigheden voor de wijnbouw. De koele oceaanwind zorgt ervoor dat de druiven niet te snel rijpen en goede zuren opbouwen. Wijnen krijgen hier meer spanning en frisheid. Bovendien mag Stellenbosch zich verheugen in een ondergrond die voor de wijnbouw zeer geschikt is.

De bijzondere rode aarde, die de onderlaag vormt van veel belangrijke wijngaarden in de streek, heeft als eigenschap dat er op natuurlijke wijze water in wordt vastgehouden. Dit dient als een reservevoorraad voor de vochtvoorziening van de druivenstokken gedurende de warme en droge zomermaanden. Op deze manier moeten de druiven diep wortelen om hun voedingsstoffen boven te halen. Dit verklaart de bijzondere kracht en complexiteit van de wijnen van Stellenbosch, en ook hun voortreffelijke balans. Het betekent ook dat het vooral een gebied is voor grote rode wijnen, omdat blauwe druiven het beste gedijen in dit warme klimaat en deze mooie ondergrond. Voor de witte wijnen is een ligging van de wijngaarden dicht bij de koele oceaan van groot belang.

Soorten wijn uit Stellenbosch

De meest voorkomende druiven uit de Stellenbosch zijn:

Strydom