Rioja

CVNE Cune
2011 CVNE Vina Real de Asua Reserva
59,95 49,55
Niet op voorraad
per pagina

La Rioja wordt onderverdeeld in 4 regio's: La Rioja Alta en La Rioja Baja in het noorden, met de stad Logroño ertussen, en in het zuiden La Sierra die over de hele breedte van de autonomia loopt. Rioja wijn wordt alleen geproduceerd in de eerste drie regio's, evenals in aangrenzende autonomias ten noorden van de Ebro.

In sommige aspecten hebben La Rioja, en de aangrenzende streken Navarra en País Vasco, de wijnbereidingstechnieken die door de katholieke bakermat van Castilla-León ontwikkeld waren, geërfd. De hoogte, de trechtervorm van de Ebro-vallei en de klei-kalk bodem maakten deze streek ideaal voor wijnbouw. Bovendien bestond bij de adel (in bijna elk Europees land) in de 19de eeuw de mode om wijnstokken uit Bordeaux te importeren, en dan geschikte hellingen te zoeken om ze te verbouwen. Dat verklaart waarom de Cabernet-Sauvignon en de Merlot aangetroffen worden in uiteenlopende plaatsen, van Oezbekistan tot Toscane. Spanje had geen gebrek aan adel die graag hetzelfde wilde doen en Vega Sicilia in de D.O. Ribera del Duero, getuigt van dergelijk succesvol experiment.

De Rijke Diversiteit van Rioja Wijnen

Rioja is misschien wel de beste wijnregio van Spanje en is een van de slechts twee regio's die zijn geclassificeerd onder het Denominación de Origen Calificada (DOCa). Er zijn vier categorieën rode wijn in Rioja. De jongste hiervan is "Joven". "Crianza" -wijnen moeten minimaal 2 jaar rijpen, met 6 maanden in eikenhouten vaten. Het volgende niveau is “Reserva” waarin de wijn minimaal 3 jaar rijpt, met minimaal 1 jaar in eikenhouten vaten. Ten slotte krijgen de meest gerijpte wijnen het label "Gran Reserva". Deze wijnen rijpen minimaal 2 jaar op eikenhouten vaten, gevolgd door minimaal 3 jaar op fles. Jongere wijnen zijn doorgaans lichter van vorm, vertonen meer kenmerken van vers fruit en zijn geschikt om jong te drinken. Oudere wijnen hebben meer ontwikkelde smaakprofielen, aardse kenmerken en zijn beter geschikt voor veroudering. De medium body en hoge zuurgraad in Spaanse rode wijnen uit Rioja maken ze uitstekend te combineren met een verscheidenheid aan gerechten. 

Ontdek de Beroemde Wijngoederen van Rioja

De regio Rioja heeft in Spanje zeker de status, die de Bordeaux in Frankrijk heeft. Wijnen uit Rioja waren lange tijd de kern voor Spaanse wijn en bijna geen enkele wijnvriend heeft nog nooit een Rioja-wijn gedronken. En hoewel andere regio’s enorme inhaalslagen gemaakt hebben, is en blijft de wijn uit Rioja met zijn veelvoud aan wijnstijlen toonaangevend voor de Spaanse wijnbouw.

De druivensoorten van Rioja: In Rioja zijn inmiddels een hele rij van druivensoorten toegelaten, want het controle-orgaan van de gekwalificeerde herkomstbenaming Rioja stond in 2007 de toelating van nieuwe druivensoorten toe, om het profiel van de wijnen uit Rioja te versterken. Toch steekt zoals altijd de Tempranillo boven alle anderen uit en kenmerkt het imago van de rode Rioja-wijnen. Daarbij zijn Garnacha, Graciano, Mazuelo en Maturana Tinta als rode druivensoorten voor wijnen uit Rioja toegelaten. Een ware revolutie was er al eerder bij de witte wijnen van Rioja. Want met de Chardonnay, Sauvignon Blanc en de Verdejo kunnen nu drie druivensoorten aangebouwd worden, die lange tijd taboe waren voor witten wijnen uit Rioja. Verder zijn natuurlijk de klassieke witte druivensoorten als Viura, Malavasía en Garnacha Blanca belangrijk, daarbij komen nog de oeroude autochtone druivensoorten van Rioja als Tempranillo Blanco, Maturana Blanca en Turruntés.

De Uitmuntende Kwaliteit van Rioja Wijnen

Rioja beschikt over een reusachtig aantal uitstekende bodega’s, die gezamenlijk excellente wijnen van Rioja vinificeren. Vandaar dat een lijst altijd slechts een uitsnede kan zijn, toch behoren de volgende wijngoederen van Rioja ongetwijfeld tot de beste en vertegenwoordigen de verschillende wijnen van de regio bij uitstek. Tot de grote oude traditionelen telt men Bodegas López de Heredia - Viña Tondonia, Bodegas La Rioja Alta en C.V.N.E. In de rij van de conservatieve makers, die ook moderne wijnen produceren, staan Viñedos del Contino, Riojanas, Muga, Marqués de Murrieta en Marqués de Vargas. De moderne wijnen uit Rioja stammen van bodegas als Palacios Remondo, Abel Mendoza, Marqués de Griñón, Telmo Rodríguez en San Vicente, die met excellente beoordelingen van Robert Parker, de Rioja-wijn een duw in de goede richting hebben gegeven.

Ontdek de rijke diversiteit, uitmuntende kwaliteit en de unieke smaakexplosies van de beroemde wijnen uit de prachtige wijnregio Rioja in Spanje. Ervaar zelf waarom Rioja-wijnen met recht tot de top van de Spaanse wijnbouw behoren.

 

De belangrijkste wijngoederen van de Rioja