Armenië

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Armenië, een land in de Zuidelijke Kaukasus, is het oudste Christelijke land ter wereld. Hier wordt al 6.000 jaar wijn gemaakt. Ondanks deze indrukwekkende geschiedenis en tientallen oeroude, inheemse druivenrassen is Armenië een vrijwel vergeten wijnland.

De geschiedenis en de vele inheemse druivenrassen maken Armenië een uniek wijnland. Maar de wijnen zijn geen gemeengoed over de grenzen. Met name in de Westerse wereld zijn deze wijnen erg schaars. Recentelijke investeringen in de Armeense wijnbouw duwen de kwaliteit langzaam maar gestaag omhoog en de wijnen over de grens. De oudste wijnkelder is gevonden nabij Areni, in het zuiden van Armenië tegen de grens met Iran. Naar het schijnt dateert deze wijnproducerende faciliteit uit het Kopertijdperk, zo 6.000 jaar geleden. Een wijnpers, kruiken in de grond, kelken en druivenpitten bewijzen dat de regio behoort tot één van de oudste wijnregio’s. Overigens zijn de gevonden pitten van druivenrassen zoals Voskeat en Makhali, die nog steeds worden verbouwd. De wijn zou destijds wel eens bedoeld kunnen zijn voor ceremonies want de sporen van de wijnbouw zijn vlak bij begraafplaatsen gevonden.

Armenië ligt in de Zuidelijke Kaukasus en is een land dat in zijn geheel aan geen enkele zee ligt. De lengte van de landsgrenzen bedraagt 1254 km: 787 km met Azerbeidzjan (waarvan 221 km met de exclave Nachitsjevan), 164 km met Georgië, 35 km met Iran en 268 km met Turkije. Het gebied is voornamelijk bergachtig en tamelijk bosrijk met enkele snelstromende rivieren. De Aragats is met 4095 meter de hoogste berg van het land. De grootste rivieren zijn de Araks, de Debed en de Hrazdan. Het grootste meer van Armenië is het Sevanmeer.