2017 Philippe Pacalet Meursault

Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Wijnhuis Philippe Pacalet
Jaar 2017
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2020 - 2029
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Philippe Pacalet is een wijnmaker zonder percelen in eigendom. Bij de start in 2001 werd bewust gekozen om enkel percelen te huren gezien de astronomische bedragen die gevraagd worden voor de aanschaf van wijngaarden in de Côtes de Nuits en Côtes de Beaune. Philippe is een neef van Marcel Lapierre en bewonderaar van Jules Chauvet. Het hoeft niet te verbazen met deze 2 als inspiratiebron en mentor, de aanpak erin bestaat zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken.

Sinds 2008 beschikt hij over een 19de eeuws gebouw in het hart van Beaune voor de vinificatie en de elevage van zijn wijnen. De oogst wordt niet ontsteelt, de fermentatie gebeurt in open houten fusten, en er wordt geen zwavel gebruikt tijdens dit proces. De botteling gebeurt handmatig, zonder pompen en enkel door gebruik te maken van zwaartekracht na een elevage op barriques (nooit nieuw). De wijnen van Pacalet onderscheiden zich door een ongeziene aromatische puurheid. Ze pakken u niet bij de keel maar verleiden u door hun frisheid en elegantie.

Deze Pacalet Bourgogne komt uit de  Appelation Meursault Controlée wat eigenlijk geen introductie behoeft. Meursault wijn wordt gerekend tot de top van de witte bourgogne wijnen. De wijngaarden rondom het dorp Meursault geven kwaliteitswijnen die rijk zijn maar tegelijk ook heel verfrissend zijn. Binnen deze appellation zijn geen grand crus te vinden. Wel worden er zeer goede premiere crus gemaakt. Meursault wijn wordt geproduceerd in de gemeente Meursault binnen de Côte de Beaune van de Bourgogne. De Appellation d’origine contrôlée (AOC) Meursault mag gebruikt worden om witte wijn te maken van Chardonnay en Pinot blanc druiven en rode wijn van Pinot Noir druiven. De productie van witte wijn heeft duidelijk de overhand. Ongeveer 98% procent van de wijn die hier gemaakt wordt is wit. Voor de witte wijn mogen zowel de Chardonnay als de Pinot blanc gebruikt worden. De meeste Meursault wijn bestaat echter uit 100% Chardonnay.

De Pacalet Meursault is een 100% Chardonnay komende van 50-jaar oude wijnstokken op klei-kalkrijke bodems rijk aan slib en kalk. De fermentatie vindt plaats in open houten cuves met gebruik van eigen gistcellen. Extractie door middel van pigeage (met de voeten) gedurende 3-4 weken. De opvoeding is "sur lies" op eiken barriques van 1-3 jaar gedurende 12 maanden zonder toevoeging van SO2 (zwavel). De wijn wordt niet gefilterd voor de botteling. In alles wordt gewerkt volgens de principes van biodynamische wijnbouw.

De Pacalet Meursault is wat ons betreft een van de fraaiste Meursaults uit onze grote assortiment. Pacalet heeft een stijl die vooral zorgt dat je druiven proeft en niet de eikenhouten vaten. Natuurlijk heeft deze Meursault een mooi vetje maar deze gaat gepaard met een ongekend goede frisheid en zuurgraad wat deze Meursault zeer elegant maakt. De wijn is nu prima op dronk maar geef deze dan wat zuurstof (karafferen).  In het glas toont de wijn rijk en helder. In de neus tonen van stro, rook en appel met een vleugjes limoen. In de mond is de wijn full bodied, gelaagd en smaakvol. De heldere zuurgraad geeft de wijn in de afdronk nog een geweldige boost. 

93/100 James Suckling

Vineyard for 2017 Philippe Pacalet Meursault

Philippe Pacalet is een wijnmaker zonder percelen in eigendom. Bij de start in 2001 werd bewust gekozen om enkel percelen te huren gezien de astronomische bedragen die gevraagd worden voor de aanschaf van wijngaarden in de Côtes de Nuits en Côtes de Beaune. Philippe is een neef van Marcel Lapierre en bewonderaar van Jules Chauvet. Het hoeft niet te verbazen met deze 2 als inspiratiebron en mentor, de aanpak erin bestaat zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken.

Sinds 2008 beschikt hij over een 19de eeuws gebouw in het hart van Beaune voor de vinificatie en de elevage van zijn wijnen. De oogst wordt niet ontsteelt, de fermentatie gebeurt in open houten fusten, en er wordt geen zwavel gebruikt tijdens dit proces. De botteling gebeurt handmatig, zonder pompen en enkel door gebruik te maken van zwaartekracht na een elevage op barriques (nooit nieuw). De wijnen van Pacalet onderscheiden zich door een ongeziene aromatische puurheid. Ze pakken u niet bij de keel maar verleiden u door hun frisheid en elegantie.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Wijnhuis Philippe Pacalet
Druif Chardonnay
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2029
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Philippe Pacalet Meursault
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

19.05.2022

2020 Surrau Branu Vermentino di Gallura Superiore

"Wat een heerlijke wijn is deze Vermentino. De wijn heeft een unieke en v..." Ellen

Bekijk product recensie