2017 Montaribaldi Ricü Barbaresco
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | Montaribaldi |
Jaar | 2017 |
Druif | Nebbiolo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2035 |
De wijngaard is gelegen in de Barbaresco en Treiso gemeenten op een hoogte van rond de 300 meter met een zuid-westelijke ligging met als fameuze buurman Gaja. Natuurlijk is dit gemaakt van 100% Nebbiolo. De Nebbiolo is een laatrijpend druivenras en voor de Montaribaldi Ricü Barbaresco worden de druiven pas in 2e of 3e week van oktober geplukt. Na de eerste selectie in de wijngaard van een 2e selectie plaats op de selectie-tafels en alleen de juiste druiven worden ontsteelt en licht gekneusd. Vervolgens worden ze in roestvrijstalen thermo-geconditioneerde tanks gedaan waar de alcoholische gisting plaatsvindt. De alcoholische gisting duurt ongeveer één week bij een temperatuur van 28-32 ° C. Bij Montaribaldi heeft men geen haast en men laat daarna de wijn in alle rust in contact blijven met zijn lees bij een temperatuur van 20-22 ° C. Men heeft de druiven van de 2 wijngaarden separaat gevinifeerd en nu zijn de wijnen klaar om te worden geproefd en op basis van hun kenmerken en dat wat de wijnmaker naar voren willen brengen gemengd in de gewenste verhouding. Na dit blenden mag de wijn wederom voor 30 maanden rijpen in zowel nieuwe als eenmaal gebruikte barriques (225 L).
Uiteindelijk na 3 jaar na de oogst wordt de Barbaresco DOCG Ricü gebotteld en verblijft minstens 6 maanden nog in de kelders van Montaribaldi voordat deze op de markt komt. Deze waanzinnig mooie stevige Barberesco heeft een diepe granaatrode kleur met oranje reflexen. In de neus vele lagen met aangename tonen van hout, rijp fruit en specerijen. In de mond heeft deze full bodied wijn een zeer goede structuur met sterke, taaie maar zachte tannines en een warme en aanhoudend finish. Genieten dus en deze Barbaresco DOCG Ricü Montarbaldi is perfect om te combineren met rood en geroosterd vlees, wild, truffels, champignons en hartige oude kaas.
Dit is een wijn voor echte wijnliefhebbers en connaisseurs en het soort wijn om (zeer) lange tijd in de kelder op te slaan.
BAROLO VS BARBARESCO
Piemont - synoniem met truffels, risotto en, uiteraard, verrukkelijke wijnen! - wordt beschouwd als een van de beste wijnstreken van Italië. Door de lokale omstandigheden van terrein, bodem en weer wordt een aantal fantastische wijnen gemaakt. Wat de rode wijnen betreft zijn de Barolo’s en Barbaresco’s wereldberoemd, krachtige bewaarwijnen. Ondanks dat de Barolo en Barbaresco van dezelfde druif, Nebbiolo, worden gemaakt en geproduceerd in aangrenzende gebieden minder dan 16km van elkaar, hebben de wijnen van Barbaresco en Barolo een aantal kenmerkende verschillen.
Het Barbaresco gebied is ten zuiden van de rivier de Tanaro gelegen en het gebied is, vanwege de ligging, een net iets hogere gemiddelde temperatuur die het mogelijk maakt voor de Nebbiolo druif om hier net iets eerder te rijpen dan in het Barolo gebied. Jonge tannines in een jong Barbaresco zijn vaak niet zo hard als Barolo en onder DOCG regels is het toegestaan om Barbaresco een jaar eerder vrij te geven voor verkoop dan Barolo. Het meest uitgesproken verschil tussen de twee wijnen is dat de tannines van Barbaresco neigen sneller te verzachten waarbij de wijn op een jongere leeftijd meer toegankelijk is dan Barolo. Het Barbaresco gebied is kleiner dan het Barolo gebied met een jaarlijkse productie van ongeveer 35% van de Barolo productie met tot gevolg dat Barbaresco niet zo op grote schaal beschikbaar is op de markt.
De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. Het wijnhuis Montaribaldi is al vanaf het begin eigendom van de familie Taliano en heeft 19 hectare in het Barberesco gebied. In 1994 namen Luciano en Roberto het bedrijf over van hun vader en besloten toen meteen om alleen nog maar hoge kwaliteits wijnen te gaan produceren. Het is nog steeds een echt familie bedrijf, vader Guiseppe en moeder Carla evenals de vrouwen van de eigenaren, Antonella en Franca, werken allemaal mee. Op dit moment produceren ze ongeveer 75000 flessen per jaar. Dankzij de perfecte ligging van de wijngaarden van Montaribaldi en de typische witte bodem van de heuvels in Langhe, zijn de elegante wijnen die er vandaan komen een lang leven beschoren. Nb het land rondom de Montaribaldi wijngaarden is van Gaja. De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | Montaribaldi |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Login and Registration Form