2015 Bodegas La Horra Corimbo I

Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Roda
Jaar 2015
Druif Graciano Tempranillo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2021 - 2029
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Corimbo van Bodegas La Horra is het nieuwste wijnavontuur van Bodegas Roda bekend van zijn mooie Rioja wijnen. Het wijnbedrijf heet hier in de Ribera del Duero Bodegas La Horra. De Corimbo komt uit de gouden mile in de vallei de Ribera del Duero. In 2006 werd het project gestart en in 2008 werd de eerste jaargang gevinifieerd. De bouw van de nieuwe bodega startte in 2012. 2011 is de tweede jaargang van de Corimbo I en werkelijk een topjaar. Corimbo is een botanische term. Wanneer de distelbloem horizontaal in bloei staat spreken we over een Corimbo. Een Corimbo zou een vrij zeldzaam gegeven zijn.

De Corimbo I is het topmodel van Bodegas La Horra (in lijn met hun Roda lijn zoals men heeft de Roda en Roda I) De wijn rijpt 14 maanden in 80% Franse en 20% Amerikaanse eik. Voor 1/3 nieuwe eiken vaten. De Corimbo I is dieprood van kleur. Jeugdige aroma’s van blauwe bes, densiteit, moet gewalst worden in het glas om al zijn geuren vrij te laten komen. Een discrete kruidigheid duikt op, maar met geen spoor van de vatrijping. Sappig in de mond, veel van alles, grootse aanzet, lekker. Bij de tweede slok merken we meer structuur, diepgang en plooit het Ribera-karakter meer open. Niettemin bezit de Corimbo I een zekere Roda-identiteit.

93/100 Parker & 93/100 James Suckling

Vineyard for 2015 Bodegas La Horra Corimbo I

Regio: La Rioja (Haro -Rioja Alta)
Appellatie: D.O.C. Rioja
Eigenaars: Familie Rotllan-Daurella
Oenoloog: Augustín Santolaya, Carlos Díez
Stichtingsdatum: 198
Website: www.roda.es

Geschiedenis

Roda is een van Rioja’s topprojecten en met vlag en wimpel de katalysator voor de grote vernieuwingsbeweging in dit bekende wijngebied. De familie Rotllan-Daurella uit Barcelona is met veel ambitie begonnen aan dit project in de meest prestigieuze appellatie van Spanje. Na een grondig onderzoek van 5 jaar vestigden ze zich in Haro, de hoofdstad van Rioja Alta. In de Barrio de la Estación vinden we bovendien al de grote klassiekers (Viña Tondonia, La Rioja Alta, CVNE, Bodegas Bilbaínas) met een jarenlange traditie. Net hier besloten ze om zich te vestigen, met zicht op de Sierra Cantabria en pal naast de Ebro die onder de bodega traag verder stroomt.
Het domein werd opgericht in 1987, maar de eerste wijn werd pas gemaakt in 1992. De perfectie wordt nagestreefd in elke stap. Topoenologen Agustin Santolaya, Carlos Diez, Isidro Palacios en Esperanza Tomás vormen van in het begin het ‘dreamteam’ dat verantwoordelijk is voor alle stappen in het productieproces.
De ambitie is om de beste wijn mogelijk van Tempranillo te maken. Vlaggenschip is de Roda I, Roda’s topwijn die afhankelijk van de wijnjaargang en in mindere of grotere kwantiteit kan gemaakt worden. Deze wijn bestaat altijd uit 100% Tempranillo. Bedoeling is om met de Roda I tot de essentie te komen van de Tempranillo en vooral te werken naar een wijn met veel bewaarpotentieel. Daarnaast staat de Roda, topkwaliteit en jaar na jaar drinkbaar met nog een mooi bewaarpotentieel ook, bijna steeds een assemblage van Tempranillo met Garnacha en Graciano. Deze 2 wijnen worden enkel gemaakt met druiven afkomstig van wijnranken ouder dan 30 jaar. Tot slot is er de benjamin Sela, gemaakt van wijnstokken tussen de 15 en 30 jaar. Cirsión is een buitenbeentje: een wijn van een andere planeet, gemaakt van een selectie druiventrossen waar de polymerisatie reeds gestart is in de druif zelf.
Roda is eveneens zeer actief in onderzoek en ontwikkeling en heeft o.a. een van de grootste wijngaarden ter wereld met meer dan 500 verschillende klonale selecties van Tempranillo.

Variëteiten

Tempranillo is natuurlijk de belangrijkste druif. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 55 jaar. De druiven van de jonge aanplant worden volledig doorverkocht tot de stokken voldoende garantie bieden voor kwaliteit: eerst voor de Sela en vervolgens voor de Roda.
Er is in totaal een goede 70 ha in productie, bijna 65 ha Tempranillo en de rest verdeeld tussen Graciano en Garnacha. Alle wijngaarden staan ‘en gobelet’, met goede verluchting en expositie naar de zon toe van de druiventrossen. De gemiddelde productie bedraagt 4000 kg/ha
De Tempranillo en Graciano zijn aangeplant in Rioja Alta, maar de Garnacha komt hoofdzakelijk van hun wijngaard in Rioja Baja (Tudelilla) omdat deze hier beter is van kwaliteit. Er worden geen insecticiden gebruikt en de wijngaarden worden behandeld met respect voor het ecosysteem.

Terroir

Roda wordt gekenmerkt door het feit dat ze geen uniek terroir hebben, doch werken met verschillende wijngaarden van verschillende zones binnen Rioja. In totaal een 20-tal terroirs waarvan er 17 gebruikt worden voor Roda. De rode draad bij deze terroirs is dat het altijd om arme bodems gaat met een goede oriëntatie naar de zon en een goede drainage. Veelal gaat het om zanderige bodems of leembodems. In het algemeen kunnen we 2 bodemtypes onderscheiden: terrassen met bodems met weinig diepte, met een laag petrocalcaire grond tot waarnaar de wortels groeien. Dat soort terroir is meestal vlak en de stokken staan aangeplant van noord naar zuid. Het andere bodemtype is meestal op een zachte helling, armere gronden maar met een diepere bovenlaag. Beide grondtypes bezitten een hoge pH-waarde, tussen de 8 en 8,5 (basisch).
Het klimaat in Rioja is een zacht klimaat, met zowel continentale als mediterrane invloeden. Er wordt geen bevloeing gebruikt in de wijngaarden; de regenval is meestal beperkt maar goed verdeeld over het jaar.

Vinificatie

De controle over de rijpheid van de druiven gebeurt niet analytisch doch proefondervindelijk. Het team oenologen proeft dagelijks de druivenpitten en wacht tot de druiven een perfecte fenolische rijpheid bekomen. Voor Cirsión gaat men die trossen uitzoeken waar bij manier van spreken de polymerisatie reeds begonnen is in de druif zelf.
De hele oogst gebeurt manueel en alles komt binnen via de selectietafel. De maceratie en gisting gebeurt in grote eikenhouten foeders; elke wijngaard wordt apart gevinifieerd. Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt.
De malolactische gisting gebeurt volledig op eiken vaten. Alle eikenhouten vaten zijn van Franse eik, waarvan de helft nieuw. De wijnen liggen reeds één jaar op eik vanaf het moment waarop men via proeven van de vatstalen zal bepalen welke vaten voor welke wijn bestemd zijn (Roda of Roda I). Het is dan dat de definitieve coupages kunnen gemaakt worden.
Sela krijgt een élevage van 12 maanden. Roda en Roda I, afhankelijk van de millésime tussen 14 à 18 maanden. Cirsión is een buitenbeentje met een élevage van slechts 8 maanden.
Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Roda
Druif Graciano, Tempranillo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2015
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2029
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
James Suckling rating 93
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2015 Bodegas La Horra Corimbo I
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

28.07.2022

2019 Ossian Quintaluna Verdejo

"Perfecte verdejo - peertje, goed zuurtje, beethe granny smith en citrus..." Mijndels

Bekijk product recensie