Vina Vik Winery
Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken. Na grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en ruim 300 werknemers zijn in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en van het begin af aan bij het project betrokken huidig wijnmaker Cristián Vallejo is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet.
De absolute top uit Chili is zonder twijfel VIK Wines. Alle wijnen krijgen unaniem zeer hoge beoordelingen met sscores van 98 en 99 uit 100 punten. Ze hebben 4 rode wijnen en hebben in 2022 ook een rosé gelanceerd. Bij VIK zijn wetenschap, technologie en kennis de basis met passie als motor. De holistische aanpak is de perfecte combinatie tussen mens en natuur de basis en het resultaat van het prachtige dynamische terroir samen met best practices op het gebied van wijnbouw en wijnbouw, uitmuntendheid in milieubeheer geeft wijnen waarin alleen het allerbeste goed genoeg is. In 2019 ontving VIK de prijs "Best Winery Experience" van het prestigieuze Wine Enthusiast-magazine, als erkenning voor al het werk dat in deze jaren is gedaan.
James Suckling benadrukte ook de wijninnovaties van VIK, zoals het Barroir-concept, dat het concept van terroir tot zijn puurste maakt. Dit is een pioniersproces in Chili en de wereld. VIK ontwikkelde ook zijn "barroir" concept om een gevoel van plaats te geven aan het verouderingsproces van eiken door lokale eiken te gebruiken. Met de hulp van Jean Luc Sylvain van de Tonnellerie Sylvain gelooft de wijnmaker Vallejo van VIK dat het "barroir"-proces de precisie geeft die ze willen van micro-oxygenatie en de subtiele smaken van vatveroudering. Klik hier voor meer informatie over het Barroir proces
De wijngaarden zijn geplant in 12 kleine valleien, in totaal 327 hectare met wijnstokken. Er werden meer dan 6.000 bodemanalyses uitgevoerd om de klonale selectie van onderstammen en variëteiten te matchen.
De aangeplante variëteiten zijn Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Bodemsoorten omvatten colluviale, alluviale, zand, klei en grindsteen. De VIK wijnen worden gezien qua stijl als de Bordeaux maar dan van het beste soort.
Het wijnbouwconcept bij VIK is gebaseerd op de techniek van het optimaliseren van elke fase van druiventeelt en wijnproductie, met een belangrijke focus op wetenschap en technologie. Alles gebaseerd om in elk van de valleien de optimale volwassenheidsniveaus te bereiken in het fruit en om zo de beste wijn te maken. Opbrengst telt niet-alleen kwaliteit. Om druiven van alleen de beste kwaliteit te verkrijgen, voeren ze tot drie nachtelijke oogsten uit wanneer de druiven het koelst zijn —en altijd handmatig.
Wijnmaker Cristian Vallejo houdt toezicht op de VIK-wijnbouw en wijnbouw, en zorgt ervoor dat de druiven met de hand worden geoogst en dat de fermentatie op natuurlijke wijze plaatsvindt zonder toegevoegde gisten. De wijnen worden gerijpt in een combinatie van nieuwe en gebruikte Franse eikenhouten vaten. Momenteel introduceert de wijnmakerij wijnen die zijn gerijpt in amforen die op maat zijn gemaakt van de klei van de wijngaard, evenals wijnen die zijn gerijpt in eiken vaten die zijn geroosterd met eikenhout van het landgoed.
De VIK-wijnkelder, die zich tussen de wijnstokken/wijngaarden bevindt is ontworpen door de gevierde Pritzker Prize-kandidaat Chileense architect Smiljan Radic in samenwerking met Alex en Carrie Vik en het team van VIK. Het is zorgvuldig ontworpen om een minimale impact op het omringende landschap te hebben.
Bij VIK is duurzame ontwikkeling een andere fundamentele pijler die voortkomt uit de zorg voor het milieu waarin de druiven groeien. Enkele van de (verregaande) maatregelen zijn:
- Met eigen waterzuiveringsinstallatie kan we water hergebruiken om de wijngaard te irrigeren.
- De wijnstokken zijn omgeven door 10.000 hectare bos.
- Zorgen voor de natuurlijke biodiversiteit die bij VIK bestaat: er is een grote diversiteit aan wilde dieren (eenden, aalscholvers, zwanen, adelaars, poema's, enz.) dankzij de geografische geïsoleerde ligging in het binnenland van de VIK-vallei. De nabijheid van het bos tot de wijngaard bevordert een gezonde ontwikkeling van planten en een goede balans tussen flora en fauna.
- Een zeer duurzame, ultramoderne wijnmakerij hebben, die gebruik maakt van gratis koeling, zonne-energie en natuurlijke isolatie.
De 5 wijnen van VIK zijn:
- VIK-A
- MILLA CALA
- LA PIU BELLE
- LA PIU BELLE ROSÉ
- VIK
Druiven voor VIK en Milla Cala komen van wijngaarden in de Los Lazos-vallei, de Los Mineros-vallei en de El Boquerón-vallei, terwijl het fruit voor La Piu Belle uit de Almendro-vallei, de La Feria-vallei en de Colchaguilla-vallei komt.
Login and Registration Form