2024 Viña Vik Winery A Cabernet Nouveau

rotation
  • Koop 3 voor 21,50 17,77 en bespaar 6%
  • Koop 6 voor 20,80 17,19 en bespaar 9%

Op voorraad

107 items beschikbaar

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 15:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Het VIK wijnhuis is gelegen in Millahue, een afgelegen vallei in het Cachapoal-gebied in Chili, ten zuiden van Santiago. Opgericht door de Noorse ondernemer Alexander Vik, met als doel een van de beste wijnen ter wereld te maken, combineert VIK toonaangevende wijnbouw, architectuur en duurzaamheid. De eerste aanplant begon in 2006, na jaren van bodem- en klimaatanalyse door internationale experts. Vandaag staat VIK bekend om zijn moderne, duurzame wijnbenadering, met een focus op precisie en respect voor natuur en omgeving. Dat ze topwijnen blijkt wel uit de hoge ratings met zelfs al een 100 uit 100 voor de Viña Vik Winery VIK maar ook de Piu Belle en Stonevik krijgen beoordelingen tegen de maximale 100-punten grens aan.

Millahue betekent in de Mapuche-taal ‘Plaats van Goud’, een passende naam voor een regio met een uitzonderlijke bodemstructuur en klimaat. De wijngaarden liggen op decomposiet graniet, rijk aan mineralen en met een uitstekende drainage, wat de druiven een unieke structuur en zuiverheid geeft. De invloed van de Stille Oceaan zorgt voor koele nachten, wat de frisheid en aromatische intensiteit in de druiven bevordert.

Een moderne benadering van Cabernet Sauvignon

De 2024 VIK A Cabernet Nouveau is een expressieve en toegankelijke wijn, gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon. Deze jonge wijn is geïnspireerd op de stijl van een klassieke Beaujolais Nouveau, maar met de structuur en intensiteit van Cabernet. Het doel is om de jeugdige zuiverheid van de druif en de complexiteit van de regio te laten spreken. Deze wijn wordt bewust snel na de oogst gebotteld om zijn fruitige karakter te behouden. Er is de afgelopen jaren een duidelijke trend zichtbaar in de richting van frissere en fruitigere rode wijnen, die vaak ook licht gekoeld kunnen worden gedronken. Zware, alcoholrijke rode wijnen met veel houtgebruik worden vaker ingeruild voor wijnen met meer frisheid, sappigheid en doordrinkbaarheid.

De 2024 is de eerste jaargang van deze nieuwe wijn die richting de zomer 2025 naar Europa komt

Druiven, oogst en wijnbereiding

Voor deze wijn wordt uitsluitend gebruik gemaakt van Cabernet Sauvignon-druiven afkomstig uit de wijngaarden van Millahue. De bodem bestaat uit diep verweerd graniet met een goede drainage, wat zorgt voor gezonde en geconcentreerde druiven. Dankzij het mediterrane klimaat met maritieme invloed ontwikkelen de druiven zich met een perfecte balans tussen rijpheid en frisheid.

De oogst vindt plaats bij optimale rijpheid en wordt volledig met de hand uitgevoerd. Hierna ondergaat de wijn een circulair wijnmaakproces dat gericht is op minimale interventie en maximale expressie van het terroir. Fermentatie vindt plaats bij lage temperaturen om de fruitaroma’s te behouden. Er is geen langdurige houtrijping, waardoor de wijn zijn levendige karakter behoudt.

Kleur, geur en smaak van de 2024 VIK A Cabernet Nouveau

Deze Cabernet Nouveau valt meteen op door zijn heldere granaat- of kersenkleur met paarse reflecties. In de neus presenteert de wijn zich intens en expressief, met tonen van rijpe rode vruchten zoals kersen, rode en zwarte bessen, frambozen en een florale toets van rozen. Ook lichte kruidige accenten zijn aanwezig.

In de mond is de wijn sappig en fruitgedreven, met een zijdezachte textuur en verfijnde tannines. De zuurgraad is opvallend fris en levendig, wat zorgt voor een speels en energiek mondgevoel. Deze wijn is bedoeld om jong te drinken, bij voorkeur licht gekoeld rond de 12°C. 

Wijnen van VIK online bestellen?

De wijnen van VIK liggen bij ons opgeslagen in ons geconditioneerde Wine Warehouse. Als u kiest voor afhalen, ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u op de afrekenpagina kiest voor ‘Afhalen’. Wij zijn gevestigd in Dordrecht, vlak naast de A16 en met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

De volledige reviews van internationale wijnjournalisten zoals Parker, Suckling en Vinous zijn te lezen op onze website via de links naast de afbeelding van de wijn. Deze service is gratis voor onze klanten.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.

Wijn-spijs combinaties met 2024 VIK A Cabernet Nouveau

  • Lamskoteletjes met rozemarijn en knoflook – Het fruitige en frisse karakter van de wijn sluit perfect aan bij de sappigheid van gegrild lamsvlees en de kruidigheid van rozemarijn.
  • Paddenstoelenrisotto met Parmezaan – De aardse tonen van paddenstoelen harmoniëren mooi met de rode bessenaroma’s van de wijn en zorgen voor balans in mondgevoel.
  • – De wijn biedt een mooi contrast met de romige burrata en versterkt het frisse van de biet.
  • Gegrilde tonijn met sesam en sojasaus – De fruitigheid en zuren snijden door het umami-karakter van de tonijn en soja, wat zorgt voor een verfrissende pairing.
  • Runderfilet met een compote van rode bessen – Deze combinatie versterkt de sappige structuur van de wijn en haalt het fruitkarakter naar boven.
  • Geroosterde aubergine met miso en koriander – De hartige tonen van miso en de zachtheid van aubergine combineren prachtig met de jeugdige frisheid van deze Cabernet Nouveau.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Chili
Regio Colchagua Valley
Wijnhuis Vina Vik Winery
Druif Cabernet Sauvignon
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2024
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2027
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Smaakprofiel Fris, Fruitig, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag

Wijnhuis

chevron-down

Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken.

Perfect Terroir voor een Ongeëvenaarde Wijngaard

Na een grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en er zijn ruim 300 werknemers in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en huidig wijnmaker Cristián Vallejo, is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet.

Onbetwiste Topklasse: VIK Wines

De absolute top uit Chili is zonder twijfel VIK Wines. Alle wijnen krijgen unaniem zeer hoge beoordelingen met scores van 98 en 99 uit 100 punten. Ze hebben 4 rode wijnen en hebben in 2022 ook een rosé gelanceerd. 

Bij VIK zijn wetenschap, technologie en kennis de basis met passie als motor. De holistische aanpak combineert de mens en natuur tot de perfecte basis, waarbij best practices op het gebied van wijnbouw en milieubeheer leiden tot wijnen waarin alleen het allerbeste goed genoeg is. 

Onderscheidingen en Innovaties

In 2019 ontving VIK de prijs "Best Winery Experience" van het prestigieuze Wine Enthusiast-magazine, een erkenning voor al het werk dat in deze jaren is gedaan. James Suckling benadrukte ook de wijninnovaties van VIK, zoals het Barroir-concept, een pioniersproces dat het concept van terroir tot zijn puurste vorm brengt. 

Over de Wijngaarden

De wijngaarden zijn geplant in 12 kleine valleien, in totaal 327 hectare met wijnstokken. Er werden meer dan 6.000 bodemanalyses uitgevoerd om de klonale selectie van onderstammen en variëteiten te matchen. De aangeplante variëteiten zijn Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Bodemsoorten omvatten colluviale, alluviale, zand, klei en grindsteen. De VIK wijnen worden gezien qua stijl als de Bordeaux maar dan van het beste soort.

De Kunst van Wijnmaken bij VIK

Het wijnbouwconcept bij VIK is gebaseerd op de techniek van het optimaliseren van elke fase van druiventeelt en wijnproductie, met een belangrijke focus op wetenschap en technologie. Om druiven van alleen de beste kwaliteit te verkrijgen, voeren ze tot drie nachtelijke oogsten uit wanneer de druiven het koelst zijn — en altijd handmatig. 

Duurzame Ontwikkeling bij VIK

Bij VIK is duurzame ontwikkeling een andere fundamentele pijler die voortkomt uit de zorg voor het milieu waarin de druiven groeien. Enkele van de maatregelen zijn: eigen waterzuiveringsinstallatie voor hergebruik van water, zorg voor de natuurlijke biodiversiteit dankzij de geografische geïsoleerde ligging, en een zeer duurzame, ultramoderne wijnmakerij die gebruik maakt van gratis koeling, zonne-energie en natuurlijke isolatie.

De 5 wijnen van VIK zijn:

  • VIK-A
  • MILLA CALA
  • LA PIU BELLE
  • LA PIU BELLE ROSÉ
  • VIK

Druiven voor VIK en Milla Cala komen van wijngaarden in de Los Lazos-vallei, de Los Mineros-vallei en de El Boquerón-vallei, terwijl het fruit voor La Piu Belle uit de Almendro-vallei, de La Feria-vallei en de Colchaguilla-vallei komt.

 

Bijlagen

chevron-down