2021 Viña Vik Winery Milla Cala

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | Colchagua Valley |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2036 |
- Koop 6 voor 44,95 37,15 en bespaar 8%
Op voorraad
39 items beschikbaar
Omschrijving
De VIK Milla Cala 2021 is een bordeaux blend van 68% Cabernet Sauvignon, 16% Carmenere, 4% Cabernet Franc, 7% Syrah en 7% Merlot komende van de wijngaarden in de Andes in Millahue, Cachapoal-vallei. De bodem bestaat uit diepe, poreuze ontbonden granietbodem met goede drainage. Een belangrijke reden waarom de VIK Wines inmiddels een cult status hebben en staan vermeld in de top van werelds beste wijnhuizen volgens Wine Enthusiast, komt o.a. vanwege het unieke (mineralige) terroir, maar zeker ook de hoogte en de koele vochtige wind van de stille oceaan. Dit alles zorgt voor koelte en een groot verschil tussen dag- en nacht temperaturen en dit is een zeer belangrijk ingrediënt voor elegante en gebalanceerde wijn met een goede verhouding tussen het fruit, zuren en alcohol.
De Milla Cala weerspiegelt het pure terroir van Millahue Valley. Elke variëteit draagt dynamisch bij aan de complexiteit van de blend in Bordeaux-stijl. Cabernet Sauvignon verleidt met rijp donker bessenfruit en soepele fluwelen tannines. Merlot levert pluche steenfruit terwijl Cabernet Franc de blend verheft met elegante mineraliteit. Carmenere geeft de melange zijn diepte, body en smaken van bramen en pruimen, en Syrah eindigt met bloemige noten van lavendel en viooltjes. Twintig maanden rijping in Franse vaten geven de laatste accenten van kruiden en mokka. Een wijn om van te genieten maar geweldig bij Foie gras agnolotti in kalfsconsommé, gerijpte kazen. Suckling schrijft in zijn beoordeling: ".....Better to give this time, but already a beautiful, juicy red to drink. Drink or hold" Natuurlijk is dit een ideale wijn bij het verfijnste vlees maar eigenlijk is deze wijn zo prachtig dat dit eigenlijk solo moet worden gedronken. Deze wijn verdient uw volle aandacht.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Over Viña Vik Winery
In 2004 begonnen Alex en Carrie Vik met een heel team met het gedurfde doel om een van de beste wijnen ter wereld te maken. Na een zoektocht van twee jaar vond men het beste terroir, gelegen in de Millahue-vallei in Chili. Millahue Valley betekent "Plaats van Goud".De wijngaard is geplant in het binnenland van de vallei en biedt een verscheidenheid aan terroirs en kleine microklimaten die worden gekoeld door de kustbries. De wijngaarden bestaan uit Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.
Het wijnhuis is ontworpen door de Chileense architect Smiljan Radic in samenwerking met Alex en Carrie Vik. Het is zorgvuldig ontworpen om een minimale impact op het landschap te hebben. Een state-of-the-art, zeer duurzame, technologisch creatieve en visueel adembenemende ervaring. In 2014 was het wijnhuis gereed. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, Château Pavie en met Franse wortels) en van het begin af aan bij het project betrokken huidig wijnmaker Cristián Vallejo is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet. Er wordt zeer sustainable gewerkt, oogsten zijn volledig handmatig en de fermentatie vindt op natuurlijke wijze plaatsvindt zonder toegevoegde gisten.
Vandaag produceert VIK vier uitzonderlijke rode wijnen en een rosé. Ze zijn er terecht zeer trots op dat VIK, La Piu Belle, Milla Cala en "A" tot ver in de jaren 90 beoordelingen hebben ontvangen, zoals 99 punten van James Suckling, een Master-medaille van The Drink Business en platina en gouden medailles van de Decanter, samen met vele andere onderscheidingen.
Een waterspiegel in de wijnkelder koelt de vaten-kelder zonder energie te verbruiken. Het lichtdoorlatende dak maakt dagwerk mogelijk zonder kunstlicht. Geïnspireerd door de puurheid van onze wijnen, hebben we het concept van "Barroir" ontwikkeld. We roosteren gebruikte en nieuwe Franse vaten met eikenhout uit onze heuvels en bouwen eigen vaten in onze kuiperij. Deze door het landgoed vervaardigde vaten belichamen de smaak van het terroir. Omdat ze al het werk holistisch benaderen, gebruiken ze alleen omgevallen honderdjarige bomen die op het immense landgoed te vinden zijn. In 2019 onthulde Wine Enthusiast Magazine hun 20e jaarlijkse Wine Star Awards en noemde VIK de Wine Star voor 'Best Winery Experience'. In 2021 rangschikte de competitie VIK als 8e prestigieus wijnhuis onder de 50 World's Best Vineyards en iViña Vik heeft zich dus heel snel bij de icoonwijnen uit Chili gevoegd en nu dus ook tot de wereldwijde top.
Lees meer onder de tab: Wijnhuis met een aantal fraaie video's over de wijnen en het wijnhuis.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Colchagua Valley |
Wijnhuis | Vina Vik Winery |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Open haard |
Professionele Recensies
James Suckling
VIK VALLE DE CACHAPOAL MILLA CALA 2021
Thursday, March 21, 2024
CountryChile
RegionValle Central
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
95
Dark chocolate, black olives and a touch of sweet tobacco to the sweet blackberries. Rich and deep but very fresh at the same time. Firm, full and pretty seamless. Very long finish. 68% cabernet sauvignon, 16% carmenere, 4% cabernet franc, 7% syrah and 5% merlot. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
92
$45
VIK
Milla Cala Millahue 2018
Well-integrated, with fine-grained flavors of dark fruit and savory spice that show accents of olive and dried tarragon. The ripe finish is filled with notes of dark chocolate and plenty of toastiness. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah and Merlot.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2023 - 2035
From: Chile: Thinking Outside The Box (Jun 2023)
The 2020 Milla Cala is 64% Cabernet Sauvignon, 23.5% Carménère, 8% Merlot, 3% Cabernet Franc and 1.5% Syrah from Millahue, Cachapoal. 2/3 was aged for 15 months in used barrels and the rest in amphorae and steel. Garnet red in the glass. The ripe nose presents blackcurrant and blueberry notes with hints of herb, dried flowers and a balsamic backdrop. Indulgent and intense in the mouth with a medium volume and polished tannins. The fruit-forward expression ends with a lingering, foresty finish.
- By Joaquín Hidalgo on March 2023
The Norwegian businessman Alexander Vik arrived in Cachapoal in 2006, where he set up a luxury hotel and a winery in a 4,200-hectare estate in the Millahue region. The property, situated on the north side of the Cordón Apalta, includes 323 hectares of a vineyard whose grapes are processed at a pretty winery under the supervision of Cristian Vallejos. Following the 2018 harvest, the focus has shifted to the Vik, La Piu Belle and Milla Cala wines.
92
Drinking Window
2022 - 2030
From: Chile in Transition (Jun 2022)
The 2018 Red Blend Milla Cala is 60% Cabernet Sauvignon, 18% Carménère, 14% Cabernet Franc, 7% Syrah and 1% Merlot from Millahue, Cachapoal, aged for 20 months in used barrels. Garnet red in the glass, it has a warm-weather profile of black currant and blackberry aromas, plus hints of herb, flowers and hawthorn. Terse in the mouth with a medium volume and polished tannins, the expression is lovely and juice appears at the back of the mouth.
- By Joaquín Hidalgo on June 2022
Norwegian businessman Alexander Vik arrived in Cachapoal in 2006 and set up a luxury hotel and a winery on a 4,200-hectare estate in the Millahue region. The property, situated on the north side of the Cordón Apalta, contains 323 hectares of vineyard, whose grapes are processed at a pretty winery under the supervision of Cristian Vallejos. Following the 2018 harvest, the focus has shifted to the brands Vik, La Piu Belle and Milla Cala.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
"Alex and Carrie Vil are the Art-Collecting Couple behind two of South America's best Boutique Hotels. Their newest project, a hotel and winery in Chile's untamed Millahue Valley is their most ambitious yet." - Salma Abdelnour
Condé Nast Traveller"Norwegian-born financier and hotelier Alexander Vik has been hailed for his attention to detail at his celebrated hotels in Uruguay. He and his wife Carrie have applied the same Nordic precision when creating Viña Vik, one of Chile's most ambitious wineries, from 4,400 hectares of scrub-covered hillside in the Cachapoal Valley. Star winemaker Patrick Valette, who learnt the trade at his family's Chateau Pavie in France, established the vineyard from scratch, planting 303 hectares of high-density, drip-fed Cabernet and Carmenere vines that yielded the first ultra-premium blend in March. "
The New York Times"But the alchemy of this beautiful spot is not just a lucky accident; the land under us had been analyzed and dissected extensively in a lab to see what would thrive here. "We wanted to bring the quality of a top estate in Bordeaux," said Patrick Valette, the head winemaker at Viña Vik, stopping to take a look at a particularly ripe bunch of grapes, "while emphasizing what makes the Chilean terroir so unique". … This is especially evident at the Viña Vik, which, though separated from Colchagua by the imposing mountain range, has similar, if not better, conditions for grape growing: plenty of sun, an ideal level of precipitation and varied altitudes and soil types. The estate itself has a state-of-the-art cantina, designed by a star Chilean architect, Smiljan Radic. Results suggest that they are on the right path: their first vintage, the 2009, sold out at $100 a bottle — though we were able to get a taste before it did; it is a delicious red blend, combining five different grapes, with complex flavors of ripe fruit and a long finish. For Old World palates like mine, it’s a familiar taste but one different enough to prove exciting — like a continent-spanning offshoot of Bordeaux. And Mr. Valette believes that the 2010 vintage, released last November, is even better. -Victor Ruiz Caballero
James Suckling Com"Exceptional. VIK is certainly the new star of Chile. - Jessica Harnois, President of the Canadian Association of Professional Sommeliers.
Christian Callec Com"The place is really fabulous, like the Eldorado in your best dreams; an island of peace and beautiful nature, in a place that even well-informed Chilean wine professionals never heard of. And yet, the heavenly site of Millahue in the Cachapoal valley is not much than 1 hour away on horse-back from the well-known Apalta, just the other side of the hill… But Viña VIK is much more than only a paradisiacal place; it is a wonderful that becomes reality. The dream of one man, Alexander VIK. This famous Norwegian businessman might be one of the richest people in the world, he is also and may be on the first place, a sensible and very sensitive person with a great love for nature and culture. His big dream was to have his own vineyard. Therefore, Alexander VIK asked the famous French-Chilean wine specialist and consultant Patrick Valette, to find the best place in South-America to realize this big dream.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken.
Perfect Terroir voor een Ongeëvenaarde Wijngaard
Na een grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en er zijn ruim 300 werknemers in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en huidig wijnmaker Cristián Vallejo, is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet.
Onbetwiste Topklasse: VIK Wines
De absolute top uit Chili is zonder twijfel VIK Wines. Alle wijnen krijgen unaniem zeer hoge beoordelingen met scores van 98 en 99 uit 100 punten. Ze hebben 4 rode wijnen en hebben in 2022 ook een rosé gelanceerd.
Bij VIK zijn wetenschap, technologie en kennis de basis met passie als motor. De holistische aanpak combineert de mens en natuur tot de perfecte basis, waarbij best practices op het gebied van wijnbouw en milieubeheer leiden tot wijnen waarin alleen het allerbeste goed genoeg is.
Onderscheidingen en Innovaties
In 2019 ontving VIK de prijs "Best Winery Experience" van het prestigieuze Wine Enthusiast-magazine, een erkenning voor al het werk dat in deze jaren is gedaan. James Suckling benadrukte ook de wijninnovaties van VIK, zoals het Barroir-concept, een pioniersproces dat het concept van terroir tot zijn puurste vorm brengt.
Over de Wijngaarden
De wijngaarden zijn geplant in 12 kleine valleien, in totaal 327 hectare met wijnstokken. Er werden meer dan 6.000 bodemanalyses uitgevoerd om de klonale selectie van onderstammen en variëteiten te matchen. De aangeplante variëteiten zijn Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Bodemsoorten omvatten colluviale, alluviale, zand, klei en grindsteen. De VIK wijnen worden gezien qua stijl als de Bordeaux maar dan van het beste soort.
De Kunst van Wijnmaken bij VIK
Het wijnbouwconcept bij VIK is gebaseerd op de techniek van het optimaliseren van elke fase van druiventeelt en wijnproductie, met een belangrijke focus op wetenschap en technologie. Om druiven van alleen de beste kwaliteit te verkrijgen, voeren ze tot drie nachtelijke oogsten uit wanneer de druiven het koelst zijn — en altijd handmatig.
Duurzame Ontwikkeling bij VIK
Bij VIK is duurzame ontwikkeling een andere fundamentele pijler die voortkomt uit de zorg voor het milieu waarin de druiven groeien. Enkele van de maatregelen zijn: eigen waterzuiveringsinstallatie voor hergebruik van water, zorg voor de natuurlijke biodiversiteit dankzij de geografische geïsoleerde ligging, en een zeer duurzame, ultramoderne wijnmakerij die gebruik maakt van gratis koeling, zonne-energie en natuurlijke isolatie.
De 5 wijnen van VIK zijn:
- VIK-A
- MILLA CALA
- LA PIU BELLE
- LA PIU BELLE ROSÉ
- VIK
Druiven voor VIK en Milla Cala komen van wijngaarden in de Los Lazos-vallei, de Los Mineros-vallei en de El Boquerón-vallei, terwijl het fruit voor La Piu Belle uit de Almendro-vallei, de La Feria-vallei en de Colchaguilla-vallei komt.
De VIK Milla Cala 2021 is een bordeaux blend van 68% Cabernet Sauvignon, 16% Carmenere, 4% Cabernet Franc, 7% Syrah en 7% Merlot komende van de wijngaarden in de Andes in Millahue, Cachapoal-vallei. De bodem bestaat uit diepe, poreuze ontbonden granietbodem met goede drainage. Een belangrijke reden waarom de VIK Wines inmiddels een cult status hebben en staan vermeld in de top van werelds beste wijnhuizen volgens Wine Enthusiast, komt o.a. vanwege het unieke (mineralige) terroir, maar zeker ook de hoogte en de koele vochtige wind van de stille oceaan. Dit alles zorgt voor koelte en een groot verschil tussen dag- en nacht temperaturen en dit is een zeer belangrijk ingrediënt voor elegante en gebalanceerde wijn met een goede verhouding tussen het fruit, zuren en alcohol.
De Milla Cala weerspiegelt het pure terroir van Millahue Valley. Elke variëteit draagt dynamisch bij aan de complexiteit van de blend in Bordeaux-stijl. Cabernet Sauvignon verleidt met rijp donker bessenfruit en soepele fluwelen tannines. Merlot levert pluche steenfruit terwijl Cabernet Franc de blend verheft met elegante mineraliteit. Carmenere geeft de melange zijn diepte, body en smaken van bramen en pruimen, en Syrah eindigt met bloemige noten van lavendel en viooltjes. Twintig maanden rijping in Franse vaten geven de laatste accenten van kruiden en mokka. Een wijn om van te genieten maar geweldig bij Foie gras agnolotti in kalfsconsommé, gerijpte kazen. Suckling schrijft in zijn beoordeling: ".....Better to give this time, but already a beautiful, juicy red to drink. Drink or hold" Natuurlijk is dit een ideale wijn bij het verfijnste vlees maar eigenlijk is deze wijn zo prachtig dat dit eigenlijk solo moet worden gedronken. Deze wijn verdient uw volle aandacht.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Over Viña Vik Winery
In 2004 begonnen Alex en Carrie Vik met een heel team met het gedurfde doel om een van de beste wijnen ter wereld te maken. Na een zoektocht van twee jaar vond men het beste terroir, gelegen in de Millahue-vallei in Chili. Millahue Valley betekent "Plaats van Goud".De wijngaard is geplant in het binnenland van de vallei en biedt een verscheidenheid aan terroirs en kleine microklimaten die worden gekoeld door de kustbries. De wijngaarden bestaan uit Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.
Het wijnhuis is ontworpen door de Chileense architect Smiljan Radic in samenwerking met Alex en Carrie Vik. Het is zorgvuldig ontworpen om een minimale impact op het landschap te hebben. Een state-of-the-art, zeer duurzame, technologisch creatieve en visueel adembenemende ervaring. In 2014 was het wijnhuis gereed. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, Château Pavie en met Franse wortels) en van het begin af aan bij het project betrokken huidig wijnmaker Cristián Vallejo is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet. Er wordt zeer sustainable gewerkt, oogsten zijn volledig handmatig en de fermentatie vindt op natuurlijke wijze plaatsvindt zonder toegevoegde gisten.
Vandaag produceert VIK vier uitzonderlijke rode wijnen en een rosé. Ze zijn er terecht zeer trots op dat VIK, La Piu Belle, Milla Cala en "A" tot ver in de jaren 90 beoordelingen hebben ontvangen, zoals 99 punten van James Suckling, een Master-medaille van The Drink Business en platina en gouden medailles van de Decanter, samen met vele andere onderscheidingen.
Een waterspiegel in de wijnkelder koelt de vaten-kelder zonder energie te verbruiken. Het lichtdoorlatende dak maakt dagwerk mogelijk zonder kunstlicht. Geïnspireerd door de puurheid van onze wijnen, hebben we het concept van "Barroir" ontwikkeld. We roosteren gebruikte en nieuwe Franse vaten met eikenhout uit onze heuvels en bouwen eigen vaten in onze kuiperij. Deze door het landgoed vervaardigde vaten belichamen de smaak van het terroir. Omdat ze al het werk holistisch benaderen, gebruiken ze alleen omgevallen honderdjarige bomen die op het immense landgoed te vinden zijn. In 2019 onthulde Wine Enthusiast Magazine hun 20e jaarlijkse Wine Star Awards en noemde VIK de Wine Star voor 'Best Winery Experience'. In 2021 rangschikte de competitie VIK als 8e prestigieus wijnhuis onder de 50 World's Best Vineyards en iViña Vik heeft zich dus heel snel bij de icoonwijnen uit Chili gevoegd en nu dus ook tot de wereldwijde top.
Lees meer onder de tab: Wijnhuis met een aantal fraaie video's over de wijnen en het wijnhuis.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Colchagua Valley |
Wijnhuis | Vina Vik Winery |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Open haard |
James Suckling
VIK VALLE DE CACHAPOAL MILLA CALA 2021
Thursday, March 21, 2024
CountryChile
RegionValle Central
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
95
Dark chocolate, black olives and a touch of sweet tobacco to the sweet blackberries. Rich and deep but very fresh at the same time. Firm, full and pretty seamless. Very long finish. 68% cabernet sauvignon, 16% carmenere, 4% cabernet franc, 7% syrah and 5% merlot. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
92
$45
VIK
Milla Cala Millahue 2018
Well-integrated, with fine-grained flavors of dark fruit and savory spice that show accents of olive and dried tarragon. The ripe finish is filled with notes of dark chocolate and plenty of toastiness. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah and Merlot.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2023 - 2035
From: Chile: Thinking Outside The Box (Jun 2023)
The 2020 Milla Cala is 64% Cabernet Sauvignon, 23.5% Carménère, 8% Merlot, 3% Cabernet Franc and 1.5% Syrah from Millahue, Cachapoal. 2/3 was aged for 15 months in used barrels and the rest in amphorae and steel. Garnet red in the glass. The ripe nose presents blackcurrant and blueberry notes with hints of herb, dried flowers and a balsamic backdrop. Indulgent and intense in the mouth with a medium volume and polished tannins. The fruit-forward expression ends with a lingering, foresty finish.
- By Joaquín Hidalgo on March 2023
The Norwegian businessman Alexander Vik arrived in Cachapoal in 2006, where he set up a luxury hotel and a winery in a 4,200-hectare estate in the Millahue region. The property, situated on the north side of the Cordón Apalta, includes 323 hectares of a vineyard whose grapes are processed at a pretty winery under the supervision of Cristian Vallejos. Following the 2018 harvest, the focus has shifted to the Vik, La Piu Belle and Milla Cala wines.
92
Drinking Window
2022 - 2030
From: Chile in Transition (Jun 2022)
The 2018 Red Blend Milla Cala is 60% Cabernet Sauvignon, 18% Carménère, 14% Cabernet Franc, 7% Syrah and 1% Merlot from Millahue, Cachapoal, aged for 20 months in used barrels. Garnet red in the glass, it has a warm-weather profile of black currant and blackberry aromas, plus hints of herb, flowers and hawthorn. Terse in the mouth with a medium volume and polished tannins, the expression is lovely and juice appears at the back of the mouth.
- By Joaquín Hidalgo on June 2022
Norwegian businessman Alexander Vik arrived in Cachapoal in 2006 and set up a luxury hotel and a winery on a 4,200-hectare estate in the Millahue region. The property, situated on the north side of the Cordón Apalta, contains 323 hectares of vineyard, whose grapes are processed at a pretty winery under the supervision of Cristian Vallejos. Following the 2018 harvest, the focus has shifted to the brands Vik, La Piu Belle and Milla Cala.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
"Alex and Carrie Vil are the Art-Collecting Couple behind two of South America's best Boutique Hotels. Their newest project, a hotel and winery in Chile's untamed Millahue Valley is their most ambitious yet." - Salma Abdelnour
Condé Nast Traveller"Norwegian-born financier and hotelier Alexander Vik has been hailed for his attention to detail at his celebrated hotels in Uruguay. He and his wife Carrie have applied the same Nordic precision when creating Viña Vik, one of Chile's most ambitious wineries, from 4,400 hectares of scrub-covered hillside in the Cachapoal Valley. Star winemaker Patrick Valette, who learnt the trade at his family's Chateau Pavie in France, established the vineyard from scratch, planting 303 hectares of high-density, drip-fed Cabernet and Carmenere vines that yielded the first ultra-premium blend in March. "
The New York Times"But the alchemy of this beautiful spot is not just a lucky accident; the land under us had been analyzed and dissected extensively in a lab to see what would thrive here. "We wanted to bring the quality of a top estate in Bordeaux," said Patrick Valette, the head winemaker at Viña Vik, stopping to take a look at a particularly ripe bunch of grapes, "while emphasizing what makes the Chilean terroir so unique". … This is especially evident at the Viña Vik, which, though separated from Colchagua by the imposing mountain range, has similar, if not better, conditions for grape growing: plenty of sun, an ideal level of precipitation and varied altitudes and soil types. The estate itself has a state-of-the-art cantina, designed by a star Chilean architect, Smiljan Radic. Results suggest that they are on the right path: their first vintage, the 2009, sold out at $100 a bottle — though we were able to get a taste before it did; it is a delicious red blend, combining five different grapes, with complex flavors of ripe fruit and a long finish. For Old World palates like mine, it’s a familiar taste but one different enough to prove exciting — like a continent-spanning offshoot of Bordeaux. And Mr. Valette believes that the 2010 vintage, released last November, is even better. -Victor Ruiz Caballero
James Suckling Com"Exceptional. VIK is certainly the new star of Chile. - Jessica Harnois, President of the Canadian Association of Professional Sommeliers.
Christian Callec Com"The place is really fabulous, like the Eldorado in your best dreams; an island of peace and beautiful nature, in a place that even well-informed Chilean wine professionals never heard of. And yet, the heavenly site of Millahue in the Cachapoal valley is not much than 1 hour away on horse-back from the well-known Apalta, just the other side of the hill… But Viña VIK is much more than only a paradisiacal place; it is a wonderful that becomes reality. The dream of one man, Alexander VIK. This famous Norwegian businessman might be one of the richest people in the world, he is also and may be on the first place, a sensible and very sensitive person with a great love for nature and culture. His big dream was to have his own vineyard. Therefore, Alexander VIK asked the famous French-Chilean wine specialist and consultant Patrick Valette, to find the best place in South-America to realize this big dream.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken.
Perfect Terroir voor een Ongeëvenaarde Wijngaard
Na een grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en er zijn ruim 300 werknemers in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en huidig wijnmaker Cristián Vallejo, is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet.
Onbetwiste Topklasse: VIK Wines
De absolute top uit Chili is zonder twijfel VIK Wines. Alle wijnen krijgen unaniem zeer hoge beoordelingen met scores van 98 en 99 uit 100 punten. Ze hebben 4 rode wijnen en hebben in 2022 ook een rosé gelanceerd.
Bij VIK zijn wetenschap, technologie en kennis de basis met passie als motor. De holistische aanpak combineert de mens en natuur tot de perfecte basis, waarbij best practices op het gebied van wijnbouw en milieubeheer leiden tot wijnen waarin alleen het allerbeste goed genoeg is.
Onderscheidingen en Innovaties
In 2019 ontving VIK de prijs "Best Winery Experience" van het prestigieuze Wine Enthusiast-magazine, een erkenning voor al het werk dat in deze jaren is gedaan. James Suckling benadrukte ook de wijninnovaties van VIK, zoals het Barroir-concept, een pioniersproces dat het concept van terroir tot zijn puurste vorm brengt.
Over de Wijngaarden
De wijngaarden zijn geplant in 12 kleine valleien, in totaal 327 hectare met wijnstokken. Er werden meer dan 6.000 bodemanalyses uitgevoerd om de klonale selectie van onderstammen en variëteiten te matchen. De aangeplante variëteiten zijn Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Bodemsoorten omvatten colluviale, alluviale, zand, klei en grindsteen. De VIK wijnen worden gezien qua stijl als de Bordeaux maar dan van het beste soort.
De Kunst van Wijnmaken bij VIK
Het wijnbouwconcept bij VIK is gebaseerd op de techniek van het optimaliseren van elke fase van druiventeelt en wijnproductie, met een belangrijke focus op wetenschap en technologie. Om druiven van alleen de beste kwaliteit te verkrijgen, voeren ze tot drie nachtelijke oogsten uit wanneer de druiven het koelst zijn — en altijd handmatig.
Duurzame Ontwikkeling bij VIK
Bij VIK is duurzame ontwikkeling een andere fundamentele pijler die voortkomt uit de zorg voor het milieu waarin de druiven groeien. Enkele van de maatregelen zijn: eigen waterzuiveringsinstallatie voor hergebruik van water, zorg voor de natuurlijke biodiversiteit dankzij de geografische geïsoleerde ligging, en een zeer duurzame, ultramoderne wijnmakerij die gebruik maakt van gratis koeling, zonne-energie en natuurlijke isolatie.
De 5 wijnen van VIK zijn:
- VIK-A
- MILLA CALA
- LA PIU BELLE
- LA PIU BELLE ROSÉ
- VIK
Druiven voor VIK en Milla Cala komen van wijngaarden in de Los Lazos-vallei, de Los Mineros-vallei en de El Boquerón-vallei, terwijl het fruit voor La Piu Belle uit de Almendro-vallei, de La Feria-vallei en de Colchaguilla-vallei komt.