2023 Viña Vik Winery StoneVik

rotation

Lage voorraad

Nog maar 1 over

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 17:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

STONE VIK is de ultieme natural wijn, gecreëerd in de natuur door de natuur. Zuivere Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Carménère druiven, geteeld op het VIK-landgoed, worden volgens de beste holistische, biologische en biodynamische tradities gefermenteerd in inheemse VIK eiken vaten voor één maand. Daarna rijpt de wijn in zeven met de hand gemaakte inheemse VIK kleiamforen, drie voor het universum en vier voor de aarde.

De kleiamforen met de zuivere Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Carménère zijn half begraven in de aarde bij La Robleria, VIK's 1000 meter hoge bergtop-eikenbos rondom een enorme granieten rots. De amforen zijn uitgelijnd met wateraders, equinoxen en zonnewendes volgens astronomische principes (zoals ook Stonehenge in de UK). Het bos bevordert micro-oxygenatie onder optimale omstandigheden, mogelijk gemaakt door de thermische amplitude en de atmosferische druk. De ovale vorm van de amfora past zich natuurlijk aan de bewegingen van de aarde aan en de beweging van de wijn in de amfora bevordert het proces van micro-oxygenatie.De geluidsresonantie van het elektromagnetische veld creëert een speciale omgeving voor het rijpingsproces van de tannines. Dit alles produceert een levendigere wijn met meer spanning. Dit proces versnelt de evolutie van de wijn op natuurlijke wijze, en elke zomerzonnewende schenkt de natuur ons een pure en natuurlijke wijn die ze vervolgens alleen nog maar hoeven te bottelen.

VARIËTEITEN 77% Cabernet Franc, 19% Cabernet Sauvignon, 4% Carménère.

HERKOMST Millahue, Cachapoal vallei.

BODEM Diepe, poreuze verweerde granietbodem met goede drainage.

KLIMAAT Gematigd mediterraan klimaat met een maritieme invloed die de maximumtemperaturen matigt.

PROEFNOTITIES Donker robijnrode kleur met aroma's van gemalen terra cotta, aarde, paddenstoelen, jodium, grafiet, bramen, salie, tijm en eikenblad. Volle smaak met strak gelaagde tannines die een fluwelen gevoel van dichtheid geven maar toch soepel en gewichtloos blijven. Kauwbaar en smaakvol, maar niet zwaar. Sappige afdronk met hints van chocolade aan het eind.

BEPERKTE PRODUCTIE:  5720 flessen

STONEVIK 2023 James Suckling: 98/100 punten

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn en een fraaie presentatie over het project Stone Vik Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Over Viña Vik Winery

In 2004 begonnen Alex en Carrie Vik met een heel team met het gedurfde doel om een ​​van de beste wijnen ter wereld te maken. Na een zoektocht van twee jaar vond men het beste terroir, gelegen in de Millahue-vallei in Chili. Millahue Valley betekent "Plaats van Goud". De wijngaard is geplant in het binnenland van de vallei en biedt een verscheidenheid aan terroirs en kleine microklimaten die worden gekoeld door de kustbries. De wijngaarden bestaan uit Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.

Het wijnhuis is ontworpen door de Chileense architect Smiljan Radic in samenwerking met Alex en Carrie Vik. Het is zorgvuldig ontworpen om een ​​minimale impact op het landschap te hebben. Een state-of-the-art, zeer duurzame, technologisch creatieve en visueel adembenemende ervaring. In 2014 was het wijnhuis gereed. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, Château Pavie en met Franse wortels) en van het begin af aan bij het project betrokken huidig wijnmaker Cristián Vallejo is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet. Er wordt zeer sustainable gewerkt, oogsten zijn volledig handmatig en de fermentatie vindt op natuurlijke wijze plaatsvindt zonder toegevoegde gisten.

Vandaag produceert VIK uitzonderlijke rode wijnen en een rosé. Ze zijn er terecht zeer trots op dat VIK, La Piu Belle, Milla Cala en "A" tot ver in de jaren 90 beoordelingen hebben ontvangen, zoals 99 punten van James Suckling, een Master-medaille van The Drink Business en platina en gouden medailles van de Decanter, samen met vele andere onderscheidingen.

Een waterspiegel in de wijnkelder koelt de vaten-kelder zonder energie te verbruiken. Het lichtdoorlatende dak maakt dagwerk mogelijk zonder kunstlicht. Geïnspireerd door de puurheid van onze wijnen, hebben we het concept van "Barroir" ontwikkeld. We roosteren gebruikte en nieuwe Franse vaten met eikenhout uit onze heuvels en bouwen eigen vaten in onze kuiperij. Deze door het landgoed vervaardigde vaten belichamen de smaak van het terroir. Omdat ze al het werk holistisch benaderen, gebruiken ze alleen omgevallen honderdjarige bomen die op het immense landgoed te vinden zijn.

In 2019 onthulde Wine Enthusiast Magazine hun 20e jaarlijkse Wine Star Awards en noemde VIK de Wine Star voor 'Best Winery Experience'. In 2021 rangschikte de competitie VIK als 8e prestigieus wijnhuis onder de 50 World's Best Vineyards en Viña Vik heeft zich dus heel snel bij de icoonwijnen uit Chili gevoegd en nu dus ook tot de wereldwijde top.

 

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Chili
Regio Colchagua Valley
Iconen Icoon Zuid Amerika
Wijnhuis Vina Vik Winery
Druif Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Syrah-Shiraz
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2032
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
James Suckling rating 96
Vinous rating 94
Smaakprofiel Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

94

James Suckling

96

Vinous

94

98

R

Wijnhuis

chevron-down

Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken.

Perfect Terroir voor een Ongeëvenaarde Wijngaard

Na een grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en er zijn ruim 300 werknemers in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en huidig wijnmaker Cristián Vallejo, is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet.

Onbetwiste Topklasse: VIK Wines

De absolute top uit Chili is zonder twijfel VIK Wines. Alle wijnen krijgen unaniem zeer hoge beoordelingen met scores van 98 en 99 uit 100 punten. Ze hebben 4 rode wijnen en hebben in 2022 ook een rosé gelanceerd. 

Bij VIK zijn wetenschap, technologie en kennis de basis met passie als motor. De holistische aanpak combineert de mens en natuur tot de perfecte basis, waarbij best practices op het gebied van wijnbouw en milieubeheer leiden tot wijnen waarin alleen het allerbeste goed genoeg is. 

Onderscheidingen en Innovaties

In 2019 ontving VIK de prijs "Best Winery Experience" van het prestigieuze Wine Enthusiast-magazine, een erkenning voor al het werk dat in deze jaren is gedaan. James Suckling benadrukte ook de wijninnovaties van VIK, zoals het Barroir-concept, een pioniersproces dat het concept van terroir tot zijn puurste vorm brengt. 

Over de Wijngaarden

De wijngaarden zijn geplant in 12 kleine valleien, in totaal 327 hectare met wijnstokken. Er werden meer dan 6.000 bodemanalyses uitgevoerd om de klonale selectie van onderstammen en variëteiten te matchen. De aangeplante variëteiten zijn Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Bodemsoorten omvatten colluviale, alluviale, zand, klei en grindsteen. De VIK wijnen worden gezien qua stijl als de Bordeaux maar dan van het beste soort.

De Kunst van Wijnmaken bij VIK

Het wijnbouwconcept bij VIK is gebaseerd op de techniek van het optimaliseren van elke fase van druiventeelt en wijnproductie, met een belangrijke focus op wetenschap en technologie. Om druiven van alleen de beste kwaliteit te verkrijgen, voeren ze tot drie nachtelijke oogsten uit wanneer de druiven het koelst zijn — en altijd handmatig. 

Duurzame Ontwikkeling bij VIK

Bij VIK is duurzame ontwikkeling een andere fundamentele pijler die voortkomt uit de zorg voor het milieu waarin de druiven groeien. Enkele van de maatregelen zijn: eigen waterzuiveringsinstallatie voor hergebruik van water, zorg voor de natuurlijke biodiversiteit dankzij de geografische geïsoleerde ligging, en een zeer duurzame, ultramoderne wijnmakerij die gebruik maakt van gratis koeling, zonne-energie en natuurlijke isolatie.

De 5 wijnen van VIK zijn:

  • VIK-A
  • MILLA CALA
  • LA PIU BELLE
  • LA PIU BELLE ROSÉ
  • VIK

Druiven voor VIK en Milla Cala komen van wijngaarden in de Los Lazos-vallei, de Los Mineros-vallei en de El Boquerón-vallei, terwijl het fruit voor La Piu Belle uit de Almendro-vallei, de La Feria-vallei en de Colchaguilla-vallei komt.

 

Bijlagen

chevron-down