2023 Viña Vik Winery StoneVik

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | Colchagua Valley |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
STONE VIK is de ultieme natural wijn, gecreëerd in de natuur door de natuur. Zuivere Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Carménère druiven, geteeld op het VIK-landgoed, worden volgens de beste holistische, biologische en biodynamische tradities gefermenteerd in inheemse VIK eiken vaten voor één maand. Daarna rijpt de wijn in zeven met de hand gemaakte inheemse VIK kleiamforen, drie voor het universum en vier voor de aarde.
De kleiamforen met de zuivere Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Carménère zijn half begraven in de aarde bij La Robleria, VIK's 1000 meter hoge bergtop-eikenbos rondom een enorme granieten rots. De amforen zijn uitgelijnd met wateraders, equinoxen en zonnewendes volgens astronomische principes (zoals ook Stonehenge in de UK). Het bos bevordert micro-oxygenatie onder optimale omstandigheden, mogelijk gemaakt door de thermische amplitude en de atmosferische druk. De ovale vorm van de amfora past zich natuurlijk aan de bewegingen van de aarde aan en de beweging van de wijn in de amfora bevordert het proces van micro-oxygenatie.De geluidsresonantie van het elektromagnetische veld creëert een speciale omgeving voor het rijpingsproces van de tannines. Dit alles produceert een levendigere wijn met meer spanning. Dit proces versnelt de evolutie van de wijn op natuurlijke wijze, en elke zomerzonnewende schenkt de natuur ons een pure en natuurlijke wijn die ze vervolgens alleen nog maar hoeven te bottelen.
VARIËTEITEN 77% Cabernet Franc, 19% Cabernet Sauvignon, 4% Carménère.
HERKOMST Millahue, Cachapoal vallei.
BODEM Diepe, poreuze verweerde granietbodem met goede drainage.
KLIMAAT Gematigd mediterraan klimaat met een maritieme invloed die de maximumtemperaturen matigt.
PROEFNOTITIES Donker robijnrode kleur met aroma's van gemalen terra cotta, aarde, paddenstoelen, jodium, grafiet, bramen, salie, tijm en eikenblad. Volle smaak met strak gelaagde tannines die een fluwelen gevoel van dichtheid geven maar toch soepel en gewichtloos blijven. Kauwbaar en smaakvol, maar niet zwaar. Sappige afdronk met hints van chocolade aan het eind.
BEPERKTE PRODUCTIE: 5720 flessen
STONEVIK 2023 James Suckling: 98/100 punten
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn en een fraaie presentatie over het project Stone Vik Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Over Viña Vik Winery
In 2004 begonnen Alex en Carrie Vik met een heel team met het gedurfde doel om een van de beste wijnen ter wereld te maken. Na een zoektocht van twee jaar vond men het beste terroir, gelegen in de Millahue-vallei in Chili. Millahue Valley betekent "Plaats van Goud". De wijngaard is geplant in het binnenland van de vallei en biedt een verscheidenheid aan terroirs en kleine microklimaten die worden gekoeld door de kustbries. De wijngaarden bestaan uit Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.
Het wijnhuis is ontworpen door de Chileense architect Smiljan Radic in samenwerking met Alex en Carrie Vik. Het is zorgvuldig ontworpen om een minimale impact op het landschap te hebben. Een state-of-the-art, zeer duurzame, technologisch creatieve en visueel adembenemende ervaring. In 2014 was het wijnhuis gereed. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, Château Pavie en met Franse wortels) en van het begin af aan bij het project betrokken huidig wijnmaker Cristián Vallejo is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet. Er wordt zeer sustainable gewerkt, oogsten zijn volledig handmatig en de fermentatie vindt op natuurlijke wijze plaatsvindt zonder toegevoegde gisten.
Vandaag produceert VIK uitzonderlijke rode wijnen en een rosé. Ze zijn er terecht zeer trots op dat VIK, La Piu Belle, Milla Cala en "A" tot ver in de jaren 90 beoordelingen hebben ontvangen, zoals 99 punten van James Suckling, een Master-medaille van The Drink Business en platina en gouden medailles van de Decanter, samen met vele andere onderscheidingen.
Een waterspiegel in de wijnkelder koelt de vaten-kelder zonder energie te verbruiken. Het lichtdoorlatende dak maakt dagwerk mogelijk zonder kunstlicht. Geïnspireerd door de puurheid van onze wijnen, hebben we het concept van "Barroir" ontwikkeld. We roosteren gebruikte en nieuwe Franse vaten met eikenhout uit onze heuvels en bouwen eigen vaten in onze kuiperij. Deze door het landgoed vervaardigde vaten belichamen de smaak van het terroir. Omdat ze al het werk holistisch benaderen, gebruiken ze alleen omgevallen honderdjarige bomen die op het immense landgoed te vinden zijn.
In 2019 onthulde Wine Enthusiast Magazine hun 20e jaarlijkse Wine Star Awards en noemde VIK de Wine Star voor 'Best Winery Experience'. In 2021 rangschikte de competitie VIK als 8e prestigieus wijnhuis onder de 50 World's Best Vineyards en Viña Vik heeft zich dus heel snel bij de icoonwijnen uit Chili gevoegd en nu dus ook tot de wereldwijde top.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Colchagua Valley |
Iconen | Icoon Zuid Amerika |
Wijnhuis | Vina Vik Winery |
Druif | Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Vintages: 2023
The Wine Advocate RP 94
Reviewed by: Matthew Luczy
Release Price: NA
Drink Date:
2025 - 2033
The first release of this radically different cuvée from Vik, the 2023 Stonevik offers a glimpse into the quality of their estate vines and viticulture without the oak-dominated profile that permeates the rest of the range. A blend of 77% Cabernet Franc, 19% Cabernet Sauvignon and 4% Carménère, it was fermented in stainless steel and matured exclusively in proprietary amphorae that were buried underground in an electromagnetic energy field according to several astronomical principles. While I can't comment on the effectiveness of the mystical influences, what is abundantly clear is that this is the most expressive and transparent wine produced at Vik. It offers deep color and a lively, authentic bouquet of fresh herbs, charcoal, purple flowers and a forest-driven overtone. The palate is dense and concentrated yet retains a remarkably vibrant, energized core, seamlessly transitioning to a resonant, long, layered finish with fine-grained tannins and crystalline acidity.
Among the most grandiose projects in Chile, Vik spans a 4,300-hectare estate in Cachapoal and features over 300 hectares of vineyards, primarily focusing on Bordeaux varieties. It also includes an ultra-luxury hotel and restaurant, an opulent setting that is faithfully reflected in the wines. There is a strong emphasis on their barrel program, centering around an in-house cooperage that incorporates oak from pre-dried French staves, assembled on-site while also renewing used barrels. This program—affectionately named "Barroir," a nod to "terroir"—ultimately leads the wines to be very treatment-driven, as most of the range showcases creamy, toasted, oak-derived aromas and flavors.
Two other playfully named programs are employed, albeit with lighter fingerprints: "Fleurroir," which isolates yeast strains for inoculating fermentations using local flowers, and "Amphior," their proprietary amphorae program. These amphorae are responsible for what I consider the most intriguing wine by far: the newly released Stonevik, aged underground exclusively in these vessels. While Vik undeniably showcases clear attention to detail and passion for craft throughout, there is an engineered feel to most of the lineup, with the notable exception of the Stonevik; I would love to see further experimentation and attention in this area to reveal a more unadorned view of this project's true potential.
Published: Mar 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
VIK CACHAPOAL STONE VIK 2023
Thursday, March 21, 2024
CountryChile
RegionValle Central
Vintage2023
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98
This is a new and unique wine aged eight years in amphora from clay extracted on the VIK estate and made in Chile. The amphorae are kept outside in a forest on the property at 1,000 meters on a mountain. Dark ruby color with aromas of crushed terra cotta, earth, mushrooms, iodine, graphite, blackberries, sage, thyme and oak leaf. Like walking in a forest. Full-bodied with tightly layered tannins that give a velvety sense of density but then remain agile and weightless. Chewy and flavorful but not heavy. Juicy finish. Hints of chocolate at the end. A blend of 77% cabernet franc, 19% cabernet sauvignon and 4% carmenere.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
From: The Chilean Coast: Where the Pacific Shapes Vibrant Reds and Whites (Jul 2024)
The 2023 StoneVIk is the inaugural release of this blend, combining 76% Cabernet Franc, 19% Cabernet Sauvignon and 5% Carménère from the Millahue estate in the Cachapoal Valley. Fermented in steel and aged in amphorae buried in an oak forest until December 21st, this purple wine exudes a resinous aroma with hints of garrigue and black fruit. Dry and juicy on the palate, its earthy texture contributes to a taut and raw mouthfeel, showcasing a duality between youthful expression and evolved complexity. This unique wine offers a savory palate experience, marking it as an intriguing oddity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
"Alex and Carrie Vil are the Art-Collecting Couple behind two of South America's best Boutique Hotels. Their newest project, a hotel and winery in Chile's untamed Millahue Valley is their most ambitious yet." - Salma Abdelnour
Condé Nast Traveller"Norwegian-born financier and hotelier Alexander Vik has been hailed for his attention to detail at his celebrated hotels in Uruguay. He and his wife Carrie have applied the same Nordic precision when creating Viña Vik, one of Chile's most ambitious wineries, from 4,400 hectares of scrub-covered hillside in the Cachapoal Valley. Star winemaker Patrick Valette, who learnt the trade at his family's Chateau Pavie in France, established the vineyard from scratch, planting 303 hectares of high-density, drip-fed Cabernet and Carmenere vines that yielded the first ultra-premium blend in March. "
The New York Times"But the alchemy of this beautiful spot is not just a lucky accident; the land under us had been analyzed and dissected extensively in a lab to see what would thrive here. "We wanted to bring the quality of a top estate in Bordeaux," said Patrick Valette, the head winemaker at Viña Vik, stopping to take a look at a particularly ripe bunch of grapes, "while emphasizing what makes the Chilean terroir so unique". … This is especially evident at the Viña Vik, which, though separated from Colchagua by the imposing mountain range, has similar, if not better, conditions for grape growing: plenty of sun, an ideal level of precipitation and varied altitudes and soil types. The estate itself has a state-of-the-art cantina, designed by a star Chilean architect, Smiljan Radic. Results suggest that they are on the right path: their first vintage, the 2009, sold out at $100 a bottle — though we were able to get a taste before it did; it is a delicious red blend, combining five different grapes, with complex flavors of ripe fruit and a long finish. For Old World palates like mine, it’s a familiar taste but one different enough to prove exciting — like a continent-spanning offshoot of Bordeaux. And Mr. Valette believes that the 2010 vintage, released last November, is even better. -Victor Ruiz Caballero
James Suckling Com"Exceptional. VIK is certainly the new star of Chile. - Jessica Harnois, President of the Canadian Association of Professional Sommeliers.
Christian Callec Com"The place is really fabulous, like the Eldorado in your best dreams; an island of peace and beautiful nature, in a place that even well-informed Chilean wine professionals never heard of. And yet, the heavenly site of Millahue in the Cachapoal valley is not much than 1 hour away on horse-back from the well-known Apalta, just the other side of the hill… But Viña VIK is much more than only a paradisiacal place; it is a wonderful that becomes reality. The dream of one man, Alexander VIK. This famous Norwegian businessman might be one of the richest people in the world, he is also and may be on the first place, a sensible and very sensitive person with a great love for nature and culture. His big dream was to have his own vineyard. Therefore, Alexander VIK asked the famous French-Chilean wine specialist and consultant Patrick Valette, to find the best place in South-America to realize this big dream.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken.
Perfect Terroir voor een Ongeëvenaarde Wijngaard
Na een grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en er zijn ruim 300 werknemers in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en huidig wijnmaker Cristián Vallejo, is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet.
Onbetwiste Topklasse: VIK Wines
De absolute top uit Chili is zonder twijfel VIK Wines. Alle wijnen krijgen unaniem zeer hoge beoordelingen met scores van 98 en 99 uit 100 punten. Ze hebben 4 rode wijnen en hebben in 2022 ook een rosé gelanceerd.
Bij VIK zijn wetenschap, technologie en kennis de basis met passie als motor. De holistische aanpak combineert de mens en natuur tot de perfecte basis, waarbij best practices op het gebied van wijnbouw en milieubeheer leiden tot wijnen waarin alleen het allerbeste goed genoeg is.
Onderscheidingen en Innovaties
In 2019 ontving VIK de prijs "Best Winery Experience" van het prestigieuze Wine Enthusiast-magazine, een erkenning voor al het werk dat in deze jaren is gedaan. James Suckling benadrukte ook de wijninnovaties van VIK, zoals het Barroir-concept, een pioniersproces dat het concept van terroir tot zijn puurste vorm brengt.
Over de Wijngaarden
De wijngaarden zijn geplant in 12 kleine valleien, in totaal 327 hectare met wijnstokken. Er werden meer dan 6.000 bodemanalyses uitgevoerd om de klonale selectie van onderstammen en variëteiten te matchen. De aangeplante variëteiten zijn Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Bodemsoorten omvatten colluviale, alluviale, zand, klei en grindsteen. De VIK wijnen worden gezien qua stijl als de Bordeaux maar dan van het beste soort.
De Kunst van Wijnmaken bij VIK
Het wijnbouwconcept bij VIK is gebaseerd op de techniek van het optimaliseren van elke fase van druiventeelt en wijnproductie, met een belangrijke focus op wetenschap en technologie. Om druiven van alleen de beste kwaliteit te verkrijgen, voeren ze tot drie nachtelijke oogsten uit wanneer de druiven het koelst zijn — en altijd handmatig.
Duurzame Ontwikkeling bij VIK
Bij VIK is duurzame ontwikkeling een andere fundamentele pijler die voortkomt uit de zorg voor het milieu waarin de druiven groeien. Enkele van de maatregelen zijn: eigen waterzuiveringsinstallatie voor hergebruik van water, zorg voor de natuurlijke biodiversiteit dankzij de geografische geïsoleerde ligging, en een zeer duurzame, ultramoderne wijnmakerij die gebruik maakt van gratis koeling, zonne-energie en natuurlijke isolatie.
De 5 wijnen van VIK zijn:
- VIK-A
- MILLA CALA
- LA PIU BELLE
- LA PIU BELLE ROSÉ
- VIK
Druiven voor VIK en Milla Cala komen van wijngaarden in de Los Lazos-vallei, de Los Mineros-vallei en de El Boquerón-vallei, terwijl het fruit voor La Piu Belle uit de Almendro-vallei, de La Feria-vallei en de Colchaguilla-vallei komt.
STONE VIK is de ultieme natural wijn, gecreëerd in de natuur door de natuur. Zuivere Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Carménère druiven, geteeld op het VIK-landgoed, worden volgens de beste holistische, biologische en biodynamische tradities gefermenteerd in inheemse VIK eiken vaten voor één maand. Daarna rijpt de wijn in zeven met de hand gemaakte inheemse VIK kleiamforen, drie voor het universum en vier voor de aarde.
De kleiamforen met de zuivere Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Carménère zijn half begraven in de aarde bij La Robleria, VIK's 1000 meter hoge bergtop-eikenbos rondom een enorme granieten rots. De amforen zijn uitgelijnd met wateraders, equinoxen en zonnewendes volgens astronomische principes (zoals ook Stonehenge in de UK). Het bos bevordert micro-oxygenatie onder optimale omstandigheden, mogelijk gemaakt door de thermische amplitude en de atmosferische druk. De ovale vorm van de amfora past zich natuurlijk aan de bewegingen van de aarde aan en de beweging van de wijn in de amfora bevordert het proces van micro-oxygenatie.De geluidsresonantie van het elektromagnetische veld creëert een speciale omgeving voor het rijpingsproces van de tannines. Dit alles produceert een levendigere wijn met meer spanning. Dit proces versnelt de evolutie van de wijn op natuurlijke wijze, en elke zomerzonnewende schenkt de natuur ons een pure en natuurlijke wijn die ze vervolgens alleen nog maar hoeven te bottelen.
VARIËTEITEN 77% Cabernet Franc, 19% Cabernet Sauvignon, 4% Carménère.
HERKOMST Millahue, Cachapoal vallei.
BODEM Diepe, poreuze verweerde granietbodem met goede drainage.
KLIMAAT Gematigd mediterraan klimaat met een maritieme invloed die de maximumtemperaturen matigt.
PROEFNOTITIES Donker robijnrode kleur met aroma's van gemalen terra cotta, aarde, paddenstoelen, jodium, grafiet, bramen, salie, tijm en eikenblad. Volle smaak met strak gelaagde tannines die een fluwelen gevoel van dichtheid geven maar toch soepel en gewichtloos blijven. Kauwbaar en smaakvol, maar niet zwaar. Sappige afdronk met hints van chocolade aan het eind.
BEPERKTE PRODUCTIE: 5720 flessen
STONEVIK 2023 James Suckling: 98/100 punten
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn en een fraaie presentatie over het project Stone Vik Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Over Viña Vik Winery
In 2004 begonnen Alex en Carrie Vik met een heel team met het gedurfde doel om een van de beste wijnen ter wereld te maken. Na een zoektocht van twee jaar vond men het beste terroir, gelegen in de Millahue-vallei in Chili. Millahue Valley betekent "Plaats van Goud". De wijngaard is geplant in het binnenland van de vallei en biedt een verscheidenheid aan terroirs en kleine microklimaten die worden gekoeld door de kustbries. De wijngaarden bestaan uit Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.
Het wijnhuis is ontworpen door de Chileense architect Smiljan Radic in samenwerking met Alex en Carrie Vik. Het is zorgvuldig ontworpen om een minimale impact op het landschap te hebben. Een state-of-the-art, zeer duurzame, technologisch creatieve en visueel adembenemende ervaring. In 2014 was het wijnhuis gereed. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, Château Pavie en met Franse wortels) en van het begin af aan bij het project betrokken huidig wijnmaker Cristián Vallejo is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet. Er wordt zeer sustainable gewerkt, oogsten zijn volledig handmatig en de fermentatie vindt op natuurlijke wijze plaatsvindt zonder toegevoegde gisten.
Vandaag produceert VIK uitzonderlijke rode wijnen en een rosé. Ze zijn er terecht zeer trots op dat VIK, La Piu Belle, Milla Cala en "A" tot ver in de jaren 90 beoordelingen hebben ontvangen, zoals 99 punten van James Suckling, een Master-medaille van The Drink Business en platina en gouden medailles van de Decanter, samen met vele andere onderscheidingen.
Een waterspiegel in de wijnkelder koelt de vaten-kelder zonder energie te verbruiken. Het lichtdoorlatende dak maakt dagwerk mogelijk zonder kunstlicht. Geïnspireerd door de puurheid van onze wijnen, hebben we het concept van "Barroir" ontwikkeld. We roosteren gebruikte en nieuwe Franse vaten met eikenhout uit onze heuvels en bouwen eigen vaten in onze kuiperij. Deze door het landgoed vervaardigde vaten belichamen de smaak van het terroir. Omdat ze al het werk holistisch benaderen, gebruiken ze alleen omgevallen honderdjarige bomen die op het immense landgoed te vinden zijn.
In 2019 onthulde Wine Enthusiast Magazine hun 20e jaarlijkse Wine Star Awards en noemde VIK de Wine Star voor 'Best Winery Experience'. In 2021 rangschikte de competitie VIK als 8e prestigieus wijnhuis onder de 50 World's Best Vineyards en Viña Vik heeft zich dus heel snel bij de icoonwijnen uit Chili gevoegd en nu dus ook tot de wereldwijde top.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Colchagua Valley |
Iconen | Icoon Zuid Amerika |
Wijnhuis | Vina Vik Winery |
Druif | Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Parker
Vintages: 2023
The Wine Advocate RP 94
Reviewed by: Matthew Luczy
Release Price: NA
Drink Date:
2025 - 2033
The first release of this radically different cuvée from Vik, the 2023 Stonevik offers a glimpse into the quality of their estate vines and viticulture without the oak-dominated profile that permeates the rest of the range. A blend of 77% Cabernet Franc, 19% Cabernet Sauvignon and 4% Carménère, it was fermented in stainless steel and matured exclusively in proprietary amphorae that were buried underground in an electromagnetic energy field according to several astronomical principles. While I can't comment on the effectiveness of the mystical influences, what is abundantly clear is that this is the most expressive and transparent wine produced at Vik. It offers deep color and a lively, authentic bouquet of fresh herbs, charcoal, purple flowers and a forest-driven overtone. The palate is dense and concentrated yet retains a remarkably vibrant, energized core, seamlessly transitioning to a resonant, long, layered finish with fine-grained tannins and crystalline acidity.
Among the most grandiose projects in Chile, Vik spans a 4,300-hectare estate in Cachapoal and features over 300 hectares of vineyards, primarily focusing on Bordeaux varieties. It also includes an ultra-luxury hotel and restaurant, an opulent setting that is faithfully reflected in the wines. There is a strong emphasis on their barrel program, centering around an in-house cooperage that incorporates oak from pre-dried French staves, assembled on-site while also renewing used barrels. This program—affectionately named "Barroir," a nod to "terroir"—ultimately leads the wines to be very treatment-driven, as most of the range showcases creamy, toasted, oak-derived aromas and flavors.
Two other playfully named programs are employed, albeit with lighter fingerprints: "Fleurroir," which isolates yeast strains for inoculating fermentations using local flowers, and "Amphior," their proprietary amphorae program. These amphorae are responsible for what I consider the most intriguing wine by far: the newly released Stonevik, aged underground exclusively in these vessels. While Vik undeniably showcases clear attention to detail and passion for craft throughout, there is an engineered feel to most of the lineup, with the notable exception of the Stonevik; I would love to see further experimentation and attention in this area to reveal a more unadorned view of this project's true potential.
Published: Mar 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
VIK CACHAPOAL STONE VIK 2023
Thursday, March 21, 2024
CountryChile
RegionValle Central
Vintage2023
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98
This is a new and unique wine aged eight years in amphora from clay extracted on the VIK estate and made in Chile. The amphorae are kept outside in a forest on the property at 1,000 meters on a mountain. Dark ruby color with aromas of crushed terra cotta, earth, mushrooms, iodine, graphite, blackberries, sage, thyme and oak leaf. Like walking in a forest. Full-bodied with tightly layered tannins that give a velvety sense of density but then remain agile and weightless. Chewy and flavorful but not heavy. Juicy finish. Hints of chocolate at the end. A blend of 77% cabernet franc, 19% cabernet sauvignon and 4% carmenere.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
From: The Chilean Coast: Where the Pacific Shapes Vibrant Reds and Whites (Jul 2024)
The 2023 StoneVIk is the inaugural release of this blend, combining 76% Cabernet Franc, 19% Cabernet Sauvignon and 5% Carménère from the Millahue estate in the Cachapoal Valley. Fermented in steel and aged in amphorae buried in an oak forest until December 21st, this purple wine exudes a resinous aroma with hints of garrigue and black fruit. Dry and juicy on the palate, its earthy texture contributes to a taut and raw mouthfeel, showcasing a duality between youthful expression and evolved complexity. This unique wine offers a savory palate experience, marking it as an intriguing oddity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
"Alex and Carrie Vil are the Art-Collecting Couple behind two of South America's best Boutique Hotels. Their newest project, a hotel and winery in Chile's untamed Millahue Valley is their most ambitious yet." - Salma Abdelnour
Condé Nast Traveller"Norwegian-born financier and hotelier Alexander Vik has been hailed for his attention to detail at his celebrated hotels in Uruguay. He and his wife Carrie have applied the same Nordic precision when creating Viña Vik, one of Chile's most ambitious wineries, from 4,400 hectares of scrub-covered hillside in the Cachapoal Valley. Star winemaker Patrick Valette, who learnt the trade at his family's Chateau Pavie in France, established the vineyard from scratch, planting 303 hectares of high-density, drip-fed Cabernet and Carmenere vines that yielded the first ultra-premium blend in March. "
The New York Times"But the alchemy of this beautiful spot is not just a lucky accident; the land under us had been analyzed and dissected extensively in a lab to see what would thrive here. "We wanted to bring the quality of a top estate in Bordeaux," said Patrick Valette, the head winemaker at Viña Vik, stopping to take a look at a particularly ripe bunch of grapes, "while emphasizing what makes the Chilean terroir so unique". … This is especially evident at the Viña Vik, which, though separated from Colchagua by the imposing mountain range, has similar, if not better, conditions for grape growing: plenty of sun, an ideal level of precipitation and varied altitudes and soil types. The estate itself has a state-of-the-art cantina, designed by a star Chilean architect, Smiljan Radic. Results suggest that they are on the right path: their first vintage, the 2009, sold out at $100 a bottle — though we were able to get a taste before it did; it is a delicious red blend, combining five different grapes, with complex flavors of ripe fruit and a long finish. For Old World palates like mine, it’s a familiar taste but one different enough to prove exciting — like a continent-spanning offshoot of Bordeaux. And Mr. Valette believes that the 2010 vintage, released last November, is even better. -Victor Ruiz Caballero
James Suckling Com"Exceptional. VIK is certainly the new star of Chile. - Jessica Harnois, President of the Canadian Association of Professional Sommeliers.
Christian Callec Com"The place is really fabulous, like the Eldorado in your best dreams; an island of peace and beautiful nature, in a place that even well-informed Chilean wine professionals never heard of. And yet, the heavenly site of Millahue in the Cachapoal valley is not much than 1 hour away on horse-back from the well-known Apalta, just the other side of the hill… But Viña VIK is much more than only a paradisiacal place; it is a wonderful that becomes reality. The dream of one man, Alexander VIK. This famous Norwegian businessman might be one of the richest people in the world, he is also and may be on the first place, a sensible and very sensitive person with a great love for nature and culture. His big dream was to have his own vineyard. Therefore, Alexander VIK asked the famous French-Chilean wine specialist and consultant Patrick Valette, to find the best place in South-America to realize this big dream.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken.
Perfect Terroir voor een Ongeëvenaarde Wijngaard
Na een grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en er zijn ruim 300 werknemers in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en huidig wijnmaker Cristián Vallejo, is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet.
Onbetwiste Topklasse: VIK Wines
De absolute top uit Chili is zonder twijfel VIK Wines. Alle wijnen krijgen unaniem zeer hoge beoordelingen met scores van 98 en 99 uit 100 punten. Ze hebben 4 rode wijnen en hebben in 2022 ook een rosé gelanceerd.
Bij VIK zijn wetenschap, technologie en kennis de basis met passie als motor. De holistische aanpak combineert de mens en natuur tot de perfecte basis, waarbij best practices op het gebied van wijnbouw en milieubeheer leiden tot wijnen waarin alleen het allerbeste goed genoeg is.
Onderscheidingen en Innovaties
In 2019 ontving VIK de prijs "Best Winery Experience" van het prestigieuze Wine Enthusiast-magazine, een erkenning voor al het werk dat in deze jaren is gedaan. James Suckling benadrukte ook de wijninnovaties van VIK, zoals het Barroir-concept, een pioniersproces dat het concept van terroir tot zijn puurste vorm brengt.
Over de Wijngaarden
De wijngaarden zijn geplant in 12 kleine valleien, in totaal 327 hectare met wijnstokken. Er werden meer dan 6.000 bodemanalyses uitgevoerd om de klonale selectie van onderstammen en variëteiten te matchen. De aangeplante variëteiten zijn Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Bodemsoorten omvatten colluviale, alluviale, zand, klei en grindsteen. De VIK wijnen worden gezien qua stijl als de Bordeaux maar dan van het beste soort.
De Kunst van Wijnmaken bij VIK
Het wijnbouwconcept bij VIK is gebaseerd op de techniek van het optimaliseren van elke fase van druiventeelt en wijnproductie, met een belangrijke focus op wetenschap en technologie. Om druiven van alleen de beste kwaliteit te verkrijgen, voeren ze tot drie nachtelijke oogsten uit wanneer de druiven het koelst zijn — en altijd handmatig.
Duurzame Ontwikkeling bij VIK
Bij VIK is duurzame ontwikkeling een andere fundamentele pijler die voortkomt uit de zorg voor het milieu waarin de druiven groeien. Enkele van de maatregelen zijn: eigen waterzuiveringsinstallatie voor hergebruik van water, zorg voor de natuurlijke biodiversiteit dankzij de geografische geïsoleerde ligging, en een zeer duurzame, ultramoderne wijnmakerij die gebruik maakt van gratis koeling, zonne-energie en natuurlijke isolatie.
De 5 wijnen van VIK zijn:
- VIK-A
- MILLA CALA
- LA PIU BELLE
- LA PIU BELLE ROSÉ
- VIK
Druiven voor VIK en Milla Cala komen van wijngaarden in de Los Lazos-vallei, de Los Mineros-vallei en de El Boquerón-vallei, terwijl het fruit voor La Piu Belle uit de Almendro-vallei, de La Feria-vallei en de Colchaguilla-vallei komt.