Filteren
Château Camparnaud

Côtes de Provence

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De appellatie Côtes de Provence beslaat meer dan 20.000 hectare, verdeeld over 3 departementen: de Var, de Bouches-du-Rhône en een gemeente in de Alpes-Maritimes die 84 gemeenten verenigt. Het terroir van de appellatie Côtes de Provence is even mooi in de wijnstokken als in de wortels. De ondergrond is inderdaad van een complexe geologie, bijzonder geschikt voor wijn. Twee grote geologische groepen bestaan ​​naast elkaar in de Côtes de Provence: de ene kalksteen in het noorden en westen en de andere kristallijne in het zuiden en oosten. Het hele westelijke en noordelijke deel van de Côtes de Provence bestaat uit afwisselende heuvels en door erosie gevormde kalkstenen elementen. Verder naar het oosten, met uitzicht op zee, duiken de kristalheldere massieven van de Moren en Estérel op. Deze kristallijne set wordt gedeeltelijk gevormd door rotsen van eruptieve oorsprong.

De appelatie is vooral beroemd vanwege zijn (lichtgekleurde) rose's. Hun neus biedt aroma's van verse bloemen (roos), geel fruit (meloen, perzik) en rood fruit (aardbei, framboos, kers), gecombineerd met toetsen van citrusschil, tropisch fruit en marshmallow. Hun smaak straalt een soepel, rond gevoel uit, gecompenseerd door een fris gevoel in verschillende mate, afhankelijk van de wijngaard. De wijnen tonen een evenwichtige vrijgevigheid en licht pittige frisheid met een aanhoudende afdronk die vaak doordrenkt is met overvloedige fruitigheid.

Momenteel is de kleur jammergenoeg meer een handelsmerk geworden dan de smaak en zie je dat ook andere appelaties/regio's/landen lichte rose's maken omdat de markt dit vraagt. De wijnen worden er namelijk niet altijd beter op. De kleur wordt bepaald door de kleurstoffen in de schil en een rose gemaakt van een cabernet sauvignon kan alleen maar licht worden gemaakt door de schil bijna niet te laten weken met als resultaat een lichte wijn zonder enige vorm van smaak.