2016 Waterkloof Circumstance Syrah

18,95 15,66

?

_
Nog 4 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Zuid-Afrika
Regio Stellenbosch
Appellatie Stellenbosch (Appellatie)
Wijnhuis Waterkloof
Jaar 2016
Druif Syrah-Shiraz
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2019 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd.

Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.

Onder de naam Circumstance, maakt Waterkloof een fantatische Syrah welke met de ogen dicht blind geproefd zomaar een Noordelijke Rhône wijn kan zijn maar dan qua prijs toch wel een stuk prettiger.

Syrah is de rode wijnvariëteit die heerst in de noordelijke Rhônevallei. Er zijn een aantal legendes die verband houden met de oorsprong van Syrah, die allemaal een vleugje romantiek aan de druif toevoegen en vandaag de dag geldt het als de 6e meest aangeplante druivensoort ter wereld. Het is buitengewoon veelzijdig; past zich goed aan een breed scala aan regio's aan en drukt een echt gevoel voor terroir uit.

De wijngaard welke voor de Circumstance Syrah wordt gebruikt, is geplant op de zuidhellingen van de Schapenberg op een hoogte van 240 tot 260 meter boven zeeniveau en slechts 4 km van de Atlantische Oceaan. Sterke zuidoostelijke winden helpen de groei en gewasopbrengst te beheersen. Onze Syrah-wijnstokken gedijen in granietbodems, net als in de meeste appellations in de noordelijke Rhône. De productie bedroeg ongeveer 5 ton / ha.

Bij Waterkloof zijn we er trots op dat we geen chemische herbiciden of pesticiden in onze wijngaarden spuiten. We produceren onze eigen compost en biodynamische preparaten, die we vervolgens toepassen met onze werkpaarden, in tegenstelling tot zware tractoren. Deze praktijken zorgen voor losse grond met meer leven, waar de wijnstokken naar believen hun wortels kunnen verspreiden; alles op te nemen wat ze nodig hebben van onze rijke en complexe aarde. Wij zijn van mening dat biodynamische landbouw en wijnbereiding bijdragen tot terroirgestuurde wijnen die echt in de wijngaard worden gemaakt.

De Syrah druiven worden met de hand geplukt, 's nachts gekoeld en de volgende ochtend verwerkt. De druiven worden niet ontdaan van de steel en alle trossen worden stuk voor stuk beoordeeld om ervoor te zorgen dat alleen het fruit van topkwaliteit via zwaartekracht in open houten fermentoren terecht komen De gisting vindt plaats met alleen de natuurlijke gisten (dit kan omdat er bij Waterkloof geen gif wordt gebruikt). De bessen worden twee tot drie keer per dag geroerd om ervoor te zorgen dat de stelen niet te snel breken en de tannines langzaam en zacht worden geëxtraheerd. De wijn rijpt 19 maanden gerijpt in gebruikte Frans eiken vaten van 600 liter voordat ze werden gebotteld. 

De Circumstance Syrah heeft een bijzonder diepe kleur en heeft mooie en zuivere tonen van donkere bessen en aardse tonen doordrenkt met cacao, tabak, koffie en gedroogd fruit. Het fruit wordt gedragen door een frisse zuurgraad en zachte evenwichtige tannines. Elegant met veel lengte met een lange iets zwoele afdronk

Syrah is een van de meest veelzijdige wijnen om te combineren met eten. Deze specifieke vintage is perfect bij konijn of eend.

Vineyard for 2016 Waterkloof Circumstance Syrah

Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.

Deze traditionele methoden, gecombineerd met een winderige wijngaard op het zuidwesten, zorgen voor een uitgebalanceerde en van nature lage opbrengst wijnstok die intense smaken produceert. De wijngaarden liggen zo'n 5 kilometer van zee en zijn aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteenoorsprong met middelgrote stenen, die helpen bij de afwatering en ook bij het vasthouden van vocht. De wijngaarden zijn gemiddeld 21 jaar oud.

De wijnbereidingsfilosofie is hetzelfde voor alle premium witte wijnen van Waterkloof. Men volgt een traditionele, minimalistische benadering, wat betekent dat we zo min mogelijk interfereren met het wijnbereidingsproces. Hierdoor kunnen de smaken die in die specifieke wijngaard heersen, in de wijn tot uiting komen. Om dit te bereiken worden alle druiven op smaak geoogst, met de hand geplukt, met de hand gesorteerd en uiteindelijk hele tros geperst in een moderne pers, zodat ze op de zachtste mogelijke manier het puurste sap kunnen extraheren. Het sap wordt vervolgens 24 uur op natuurlijke wijze bezonken. Omdat men geen chemicaliën in oe wijngaard spuit kan de wilde gist gebruiken om het sap te fermenteren in gebruikte eiken vaten van 600 liter. Dit leidt tot een langer fermentatieproces met een langzame afgifte van aroma's en een meer gestructureerd gehemelte. Het natuurlijke fermentatieproces nam 6 maanden in beslag, waarna de wijn nog 2-4 maanden mag doorrijpen. Men voegt geen zuur of enzymen toe tijdens het wijnbereidingsproces, met slechts een lichte filtratie en een kleine minimalistische toevoeging van zwavel als conserveermiddel voorafgaand aan het bottelen.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Zuid-Afrika
Regio Stellenbosch
Appellatie Stellenbosch (Appellatie)
Wijnhuis Waterkloof
Druif Syrah-Shiraz
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2026
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Waterkloof Circumstance Syrah
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie