2019 Clos Mogador Nelin Blanco

2 recensies
2019 Clos Mogador Nelin Blanco
rotation
Niet op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad

Omschrijving

chevron-down

Van Rene Barbier komt deze geweldige witte wijn. Het is een blend van vooral witte Grenache en Macebo en komt van een kleine wijngaard van 5,8 hectare onderverdeeld in 4 plots en hier worden gemiddeld tussen de ~7000 flessen van gemaakt. De druiven hebben 12 maanden opvoeding gehad met natuurlijke gisten van de druiven met in eiken vaten van 12000 liter (foudres) en daarna nog 6 maanden  in RVS en dan nog 6-12 maanden flesrijping. Komende jaren komt deze witte wijn helemaal los met tonen van honing, mineralen en voorjaarsbloemen. Kruidig, fluweelzacht, notig en complex met een geweldige afdronk. Een van de weinige echte witte bewaar-wijnen welke met de jaren alleen maar mooier, kruidiger en mineraliger wordt. Mooie tannines en een aangenaam bittertje in de afdronk. Fameus en zeer schaars. De Nelin uit de Priorat is gemaakt door de eigenzinnige fransman Rene Barbier welke ook de maker is van de inmiddels cultwijnen Clos Mogador, Manyettes en Espectacle. Ook deze zijn verkrijgbaar bij Grandcruwijnen

Men heeft er bij Clos Mogador voor gekozen om hun rode Clos Mogador en witte Nelin een langere flesrijping te geven dus deze wijn gaan wij pas in 2e helft 2021 ontvangen. Van deze 2019 jaargang zijn slechts 6.880 flessen gemaakt en is volgens Rene een van de allerbeste jaargangen van deze inmiddels al icosnische wijn. Luis Gutiérrez van de Wine Advocate schrijft over de 2019 Nelin "This is one of the best whites from Priorat"  en inmiddels behoort de Nelin al tot de beste witte wijn van Spanje.

WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn

SPECIFICATIES

Type of wine: white crianza
Appellation: Priorat D.O.Q.
Origin of grapes: 5,8 hectares en 4 plots
Average production: 6.880 bottles
Distribution: international and national
Grapes: base white grenache and macabeo
Soil: schist
Vinyard contours: terraced mountain slopes between 350 and 500 meters in altitude
Ethanol: 14%
Titratable acidity: 4,8 g/l
Volatil acidity: 0,64 g/l
Total sulphur dioxide: 52 mg/l
Reducing sugars: 1 g/l
Type of bottle: Bordeaux
ETHANOL: 13,5 %
TARTARIC ACIDITY: 5,3 g/l
VOLATILE ACIDITY: 0,67 g/l
TOTAL SULPHUR DIOXIDE: 54 mg/l
TOTAL SUGARS: 0,7 g/l
TYPE OF BOTTLE: Bordeaux

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Priorat (Appellatie)
Wijnhuis Clos Mogador
Druif Garnacha, Macabeo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2032
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 97
Vinous rating 94
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Saraa Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.

De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.

In La figuera ( Montsant) liggen zijn wijngaarden van René Barbier tegen een berghelling op een hoogte van 400 meter ongeveer. In deze omgeving komen mooie Garnacha vandaan. Hier komt de fameuze Espectacle wijn vandaan. Lekker rijp met nog voldoende zuren door haar hoogte. Hij plukt de druiven pas als iedereen al haar oogst binnen heeft, daardoor lekker rijp en vol. En zijn wijnstokken zijn 120 jaar oud met lage rendementen. In Falset ligt zijn bodega op een modern plaatselijk industrieterrein Celler laurona. 

Grandcruwijnen is de importeur van de wijnen van Rene Barbier zoals daar zijn de Clos Mogador, de Espectacle, Manyetes en de Nelin Blanco en daar naas took de wijn van Rene Barbier Jr en Sara Perez zoals daar zijn de Universal, de Sara en Rene wijnen en Mas Martinet

OVER RENE BARBIER

René Barbier Sr. is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus

René Barbier wordt beschouwd als de vader van "Moderne Priorat", een tijdperk dat eind jaren tachtig begon en zich uitkristalliseerde in de "Clos"-beweging. Hij was de eerste die echt geloofde in het potentieel van het gebied om wijnen van wereldklasse te produceren. Barbier was een visionair die een groep vrienden samenbracht en motiveerde om een droom te volgen, een avontuur aan te gaan en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit familie wijnhuis, waar momenteel twee generaties zij aan zij werken, werd in 1979 in Gratallops opgericht. Hun Clos Mogador is het symbool van een revolutie, de pure expressie van Priorat terroir, en is een van de meest gerespecteerde wijnen in Spanje.

De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot de Romeinen. De wijnstokken genieten van een uitzonderlijk microklimaat omdat hij omringd is door bergen van 1.200 meter boven de zeespiegel. De Clos Mogador is een immens amfitheater van afgebrokkelde leisteen (licorella), badend in de rivier de Siurana, rijk aan geschiedenis en Moorse legenden. René is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus. Zijn reikwijdte in de wijnwereld en ervaring strekt zich uit van de wijngaarden tot wijnmarketing en vooral tot het gedeelte waar zijn eigen wijnen worden gemaakt. In 1979 verwierf hij zijn eerste wijngaard in Priorat en begon hij met het maken van zijn eerste wijn in dit gebied: Clos Mogador. Iets later volgden Nelin, Manyetes en Espectacle del Montsant.

Recensies

chevron-down

Klantenreviews

Kwaliteit
star star star star star
Beoordeling
star star star star star
Schitterend
Gereviewd door Frits Hirschbein
Een prachtige heerlijke wijn
Kwaliteit
star star star star star
Beoordeling
star star star star star
Een wijn in Excellence!
Gereviewd door Lelyveld
Deze wijn is werkelijk een streling in de mond met een ongelofelijke lange zachte afdronk, Zelf wel gedecanteerd daar deze dan al zijn unieke eigenschappen allemaal ontvouwd. Eenmaal in het glas ziet men een stro gele reflectie van exellence Men zal de ervaring met deze Nelin bij blijven als iets koninklijks.
per pagina
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2019 Clos Mogador Nelin Blanco
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
97+ Peter Parker
97+ Peter Parker
97+ Peter Parker
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

07.02.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2023 Rapaura Springs Marlborough Sauvignon Blanc Reserve

"Fantastische wijn met een fruitige neus en complex. Zeer snelle levering..." Els

Bekijk product recensie