2018 Clos Mogador Manyetes Vi de Vila Gratallops
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2022 - 2034 |
- Koop 3 voor 74,95 61,94 en bespaar 6%
Omschrijving
De Rene Barbier Clos mogador Manyetes draagt het "Vi de Villa Gratallops" op het etiket, want het is van Carinena wijngaarden in het dorp Gratallops. De wijngaard ligt op bijna 400 meter en is slechts 10Ha groot in het meest onherbergzame Priorat gedeelte. De opbrengst van sommige stokken is somas minder dan 200 gram. De 10 Ha wijngaard is een wijngaard tusssen de amandel- en olijfbomen in dus de daadwerkelijk hoeveelheid aan wijnstokken is minder dan 3HA.
De Manyetes is een 100% Carignan welke 18 maanden op het beste (nieuwe) europese eiken heeft mogen rijpen. De fel paars-gekleurde Manyetes heeft een complexe neus van natte leisteen, grafiet en turf vermengd met bosbessen, viooltjes en zoethout aroma's in een zeer harmonieuze manier. De smaak is heerlijk rustiek, met gepolijste tannines, goede zuren, pure smaken en een zeer lange afdronk.Hij is gemaakt van de klassieke Priorat-druif de Carignan van een zeer oude wijngaard. Dit is de broer van de bij ons bekendere Clos Mogador maar dit komt vooral omdat er afhankelijk van het jaar maar tussen de 750 en 1.500 flessen van zijn gemaakt.
De verschillende terroirs die bestaan binnen de Priorat wijnbenaming hebben geleid tot de creatie van een nieuwe "Village Wine - Gratallops". Net als in Bourgondië, Frankrijk en is een beetje vergelijkbaar met Antinori met zijn Super Tuscans. Manyetes is de naam van een wijngaard in Gratallops: een gewaagde onderneming waar wijnstokken nauwelijks kunnen overleven gezien de arme grond in de regio en het intense zonlicht. De wijnstokken zijn letterlijk aan het overleven, maar dit is precies wat de belangrijkste essentie van Priorat wijnen is. Extreem lage opbrengsten, ene wijnstol die extreem diep moet wortelen op de steil aflopende leisteenhellingen en deze buitengewone wijngaard in een buitengewone omgeving geeft buitengewone wijnen.
97/100 Parker
SPECIFICATIES
Type of wine: Reserve
Average production: 3.000 bottles
Distribution: international and national (Europe, U.S., China, Japan, Australia...)
Appellation: DOCa. Priorat
Grapes: 100% Carignan
Size of vineyard: 10 hectares
Altitude: 350 meters approx.mountains
Ethanol: 15%
Titratable acidity: 6,2 g/l
Volatil acidity: 0,83 m/g
Total sulfur dioxide: 54 mg/l
Reducing sugars: 1,5 g/L
Type of bottle: Bordeaux
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Carignan |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Wijnhuis
René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Saraa Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.
De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.
In La figuera ( Montsant) liggen zijn wijngaarden van René Barbier tegen een berghelling op een hoogte van 400 meter ongeveer. In deze omgeving komen mooie Garnacha vandaan. Hier komt de fameuze Espectacle wijn vandaan. Lekker rijp met nog voldoende zuren door haar hoogte. Hij plukt de druiven pas als iedereen al haar oogst binnen heeft, daardoor lekker rijp en vol. En zijn wijnstokken zijn 120 jaar oud met lage rendementen. In Falset ligt zijn bodega op een modern plaatselijk industrieterrein Celler laurona.
Grandcruwijnen is de importeur van de wijnen van Rene Barbier zoals daar zijn de Clos Mogador, de Espectacle, Manyetes en de Nelin Blanco en daar naas took de wijn van Rene Barbier Jr en Sara Perez zoals daar zijn de Universal, de Sara en Rene wijnen en Mas Martinet
OVER RENE BARBIER
René Barbier Sr. is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus.
René Barbier wordt beschouwd als de vader van "Moderne Priorat", een tijdperk dat eind jaren tachtig begon en zich uitkristalliseerde in de "Clos"-beweging. Hij was de eerste die echt geloofde in het potentieel van het gebied om wijnen van wereldklasse te produceren. Barbier was een visionair die een groep vrienden samenbracht en motiveerde om een droom te volgen, een avontuur aan te gaan en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit familie wijnhuis, waar momenteel twee generaties zij aan zij werken, werd in 1979 in Gratallops opgericht. Hun Clos Mogador is het symbool van een revolutie, de pure expressie van Priorat terroir, en is een van de meest gerespecteerde wijnen in Spanje.
De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot de Romeinen. De wijnstokken genieten van een uitzonderlijk microklimaat omdat hij omringd is door bergen van 1.200 meter boven de zeespiegel. De Clos Mogador is een immens amfitheater van afgebrokkelde leisteen (licorella), badend in de rivier de Siurana, rijk aan geschiedenis en Moorse legenden. René is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus. Zijn reikwijdte in de wijnwereld en ervaring strekt zich uit van de wijngaarden tot wijnmarketing en vooral tot het gedeelte waar zijn eigen wijnen worden gemaakt. In 1979 verwierf hij zijn eerste wijngaard in Priorat en begon hij met het maken van zijn eerste wijn in dit gebied: Clos Mogador. Iets later volgden Nelin, Manyetes en Espectacle del Montsant.