2018 Vie di Romans Chardonnay Vie di Romans

Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Vie di Romans
Jaar 2018
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2020 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Chardonnay wijnen van Vie de Roman hebben geen haast. Deze 100% chardonnay komt van de Ciampagnis Vieris-wijngaard, welke volledig is beplant met chardonnay. De bodem van deze wijngaard bestaat uit kiezels en ijzerhoudende (rode) klei en de stokken zijn gemiddeld 20 jaar oud. Na de oogst is er een koude maceratie op 8 graden, gevolgd door een 22 dagen durende fermentatie. De wijn verblijft 8 maanden op de lie (op zijn gist) en er heeft geen malolactische gisting plaatsgevonden.

In neus rruiken we rijp fruit als peer, maar ook kamille en florale tonen. In de mond heeft deze fraaie wijnen mooie lagen met goede zuren en een fijne balans. De wijn is romig en rijk aan boterachtige amandel, steenvrucht, honing, sinaasappelschil. Tegelijkertijd blijkt de wijn verrassend lichtgewicht, fris en zijdeachtig in textuur. In termen van Chardonnay biedt deze wijn het volledige pakket. Volgens Monica Larner van de Wine-aDvocate mag je deze Vie de Romans Chardonnay niet missen als je een liefhebber bent van een mooie chardonnay

Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Ruim 30 jaar geleden nam hij het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn op de markt. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen mono-cépages (gemaakt van een en hetzelfde druivenras), elk uit een enkele wijngaard. Gianfranco heeft een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij is bijzonder nauw betrokken bij elk onderdeel van het proces: van het werk in de wijngaard tot in de kelder. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk en werkt praktisch zo biologisch mogelijk. Zijn wijnen krijgen eerst een koude schilweking (maceratie), waarna ze vergist worden in rvs tanks of eiken vaten (tonneaux en barriques). Om de frisheid (een goede zuurgraad) in de wijn te behouden voert hij geen malolactische fermentatie uit. Na de alcoholische vergisting worden de wijnen gedurende 8-9 maanden in rvs tanks of barriques, op hun ‘lie’, opgevoed.

Vineyard for 2018 Vie di Romans Chardonnay Vie di Romans

Het huis Vie di Romans is gevestigd in de Isonzo – het lagere gedeelte van Friuli – tussen de Adriatische Zee en Collio. Doordat het land overdag opwarmt en ‘s nachts weer afkoelt, waait het hier vaak. Deze omstandigheden zijn ideaal zijn voor wijnbouw. De wind blaast de druiven snel droog als ze nat zijn, daarom hoeven ze nauwelijks met bestrijdingsmiddelen te worden bewerkt.

Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Dertig jaar geleden nam hij het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn uit. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen monocépages (gemaakt van een en dezelfde druif) uit verschillende wijngaarden. Gianfranco heeft een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij is bijzonder nauw betrokken bij elk onderdeel van het proces: van het werk in de wijngaard tot in de kelder. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk en ziet toe op zeer streng gebruik van bestrijdingsmiddelen – het liefst géén. Met als resultaat grote, geconcentreerde en complexe wijnen die mensenlevens lang meegaan.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Vie di Romans
Druif Chardonnay
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2026
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Houtgerijpt, Rond, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Vie di Romans Chardonnay Vie di Romans
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.06.2020

2019 Château Camparnaud Prestige Rosé

"Rosè is niet echt mijn wijn. Ik noemde de wijn altijd een modieuze verg..." Peter

Bekijk product recensie