Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2016 Rafael Palacios Sorte O Soro

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2016 Rafael Palacios Sorte O Soro

€ 163,95
beperkte voorraad
3 op voorraad
+41 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Rafael Palacios
Jaar: 2016
Drinken: 2018-2030
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Droog vol en rond
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 97

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Rafael Palacios, broer van beroemd wijnmaker Alvaro Palacios uit Priorat, begon in 2004 met het maken van wijn in Valdeorras. Hij kocht oude wijngaarden met godello druiven van lokale boeren. Alle 22,5 hectare van het bedrijf zijn met deze druif aangeplant, verdeelt over 26 wijngaarden. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 7 tot 91 jaar oud. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie. 
 
Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m. 
 
Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen.
Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxygenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s. Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen. 
 

De plot Sorte O Soro bestaat uit Godello druivenstokken van meer dan 40 jaar oud gelegen op het zuidwesten op een hoogte van 720 meter hoogte in de Bibei vallei. De bodems zijn van graniet met fijn zand, kwarts en schist en produceren zeer elegante wijnen met een ongebruikelijke combinatie van een hoge zuurgraad en een perfecte rijping. In dit geval is de most gefermenteerd in nieuwe 500 liter Franse eiken vaten waar de wijn rijpt in contact met de fijne droesem gedurende zeven maanden. Er is geen spoor van (te veel) hout. De wijn is zeer elegant met  aroma's van mandarijn-schil en magnolia. Dit alles zeer subtiel en elegant met een ingetogen mineraliteit. Er is prachtig elegantie in het gehemelte met een verbazingwekkende zuurgraad en evenwicht. Parker schrijft over deze wijn: "....one of the best whites produced in Spain"  en dit verklaart ook de 97 punten die deze geweldige witte wijn heeft gekregen. Een collectors-item met een drinkvenster tot zeker 2030.

Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo.

Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om nog beter te doen. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt.


Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma’s. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.
Intussen heeft Rafa 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.

De naam van de wijn As Sortes is Galicisch voor de ‘erfloten’. Het Galicisch erfrechtelijk systeem zit immers zo in elkaar dat elk kind een gelijk deel van een stuk grond krijgt, op die manier worden de wijngaarden natuurlijk ongelooflijk versnipperd en krijgt iedereen een ‘sorte’ of erflot. Het gebeurt vaak dat een wijngaard van 1 ha verdeeld is 10 verschillende erfloten of ‘sortes’. Het meervoud As Sortes zijn dus vele erfloten samen in één wijn. Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m.
Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Vooral de hoogte en oriëntatie bepalen verder de verschillende microklimaatjes.
De meest aromatische druiven door hun noordoriëntatie komen van Sorte Val Verde, Antiga en Chandoiro. De meest frisse door de grote hoogte zijn Sorte dos Santos, a Coalleira, Chao do Couso en O Serro. De meest complexe door hun zuid en zuid-west oriëntatie en grote hoogte zijn Sorte O Soro, Os Caneiros en Falcoeira.

Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen.
Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxigenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s.
Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen.
De As Sortes wordt vergist in grote houten foeders van 500 liter gedurende een goede maand, waarna de wijn in dezelfde foeders een élevage van 6 maanden krijgt. Louro krijgt zijn gisting op foeders van 3000 liter gedurende één maand en een élevage van 5 maanden extra. Bolo wordt gevinifieerd op inox cuves.

Rating: 97
beoordelingen 14 & 15 - 16 is nog niet beoordeeld

Rating:
97

Price ($)
$120

Drink Date
2016 - 2028

Reviewed by
Luis Gutiérrez

Issue Date
28th Apr 2016

Source
224, The Wine Advocate

I was really looking forward to tasting the 2014 Sorte O Soro, a wine that had really impressed me in the only two previous vintages, 2011 and 2009. The plot called Sorte O Soro was planted with Godello grapes 41 years ago on a southwest-facing plot at 720 meters altitude in the Bibei Valley, in the Santa Cruz village belonging to O Bolo in Valdeorras. The soils are granite based, with fine sand, quartz and schist elements, and produce very elegant wines with a rare combination of high acidity and perfect ripening. In this case the must fermented in new 500-liter French oak barrels where the wine matured in contact with the fine lees for seven months. There is no trace of oak here, there is great elegance, and has marked aromas of tangerine peel and magnolia flowers, very subtle and elegant with subdued minerality. There is superb elegance in the palate too, gobsmacking acidity and astonishing balance; it is ethereal but at the same time pungent, the proverbial iron fist in a velvet glove, with the electric minerality of granite. This has world class elegance, one of the best whites produced in Spain. If I was impressed by the other vintages, this 2014 is even better. Bravo! 2,800 bottles were filled in June 2015.

Every time I meet Rafael Palacios, he's so enthusiastic about his latest wines that you might think he had discovered a new continent or something... However, this time I think he has something special in his hands. He keeps going from strength to strength with his range of Godello whites from Valdeorras. There is a terrific single vineyard O Soro from 2014, but he was hesitant about whether to release it now, after the summer, or even hold it for one more year - as he felt it was still too closed and ungiving. I think it's going to be launched in September 2016, we will see. As I liked it very much, I decided to publish the note here.
2014 and 2015 are very different vintages, 2014 is more or less an average vintage and 2015 warmer than average. I also had the chance to follow up on the evolution of the 2012, 2011, 2009, 2007 and 2005 vintages of As Sortes, none of them over the hill (in fact they all have years ahead) and my favorite was the 2011.
2015 was saved by the rains ten days after they had started harvesting, which slowed things down and allowed the grapes to achieve a perfect ripeness. 2014 is naturally balanced, and both the As Sortes and the O Soro are phenomenal.

 

Rating
96

Release Price
$140

Drink Date
2017 - 2027

Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2017
Source
232, The Wine Advocate

The 2014 was a hard act to follow, but the 2015 Sorte O Soro managed to keep its poise. This single vineyard Godello, previously bottled in 2009, 2010 and 2014, was produced with the fruit from vines planted in 1978 on a terraced slope on fine sandy soils rich in granite, schist and quartz. It's farmed organically and following the moon cycles for operations like pruning or harvesting. The clean must fermented in new 500-liter French oak barrels where it matured in contact with the fine lees for seven months. This is always a very tasty white with a salty feeling to it, with marked minerality and a vertical character, straight, focused and long. This is 14% alcohol with a pH of 3.25 and 6.8 grams of acidity (measured in tartaric acid). It is remarkably fresh and elegant for a warm and ripe year like 2015, and it's almost impossible to believe that it matured in new barrels, because there is no trace of oak to be found. It's a little more concentrated and powerful than the 2014, which I also sampled (thanks Coravin!). 2,600 bottles produced. It was bottled in June 2016.

Wijnsoort: Wit
Druif: Godello
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Valdeorras
Wijnhuis: Rafael Palacios
Website URL:
Jaar: 2016
Drinken: 2018-2030
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Droog vol en rond
Serveertemperatuur: 10-12
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Aperitief, Diner, Lunch
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Fantastische wijn maar te vroeg open getrokken. Heel veel potentie! Volle bak bramen met een goed gebalanseerde houtsmaak. Echt nog even laten liggen als je het geduld hebt want de 2014 gaat erg mooi worden!

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen