Filteren

Galicia

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 67

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Omdat Galicia aan twee kanten aan de Atlantische Oceaan grenst, is de gastronomie erg op vis, schaal- en schelpdieren gericht. De steile noordwestkust verbergt naast de grotere havens een aantal kleine vissersdorpjes. De plaatselijke specialiteiten zijn percebes (eendemosselen) en de meer gangbare oester, mossel, krab, kreeft, schelpjes en garnalen. Men vindt er ook alle soorten zoutwatervissen en lampreien die op bepaalde tijdstippen van het jaar in overvloed aanwezig zijn in de rivieren. Landinwaarts wordt de keuken zwaarder en gebruikt men meer vlees (varkenspoten, ham, eend) en traditionele Noordspaanse specialiteiten: chorizo (pikante worst) en callos (pens).

Wijngaarden

De wijngaarden in galicia bevinden zich in een opmerkelijke terroirdiversiteit. Galicië herbergt verschillende microklimaten en bodemsoorten in de verschillende subregio's, wat leidt tot een breed scala aan wijnstijlen. Of je nu verfrissende witte wijnen, robuuste rode wijnen of ergens daartussenin zoekt, Galicië heeft het allemaal. 

De invloed van de nabijgelegen Atlantische Oceaan is onmiskenbaar. De koele, vochtige zeelucht beïnvloedt het klimaat in Galicië en resulteert in milde temperaturen en frequente neerslag, vooral in de kustgebieden. Deze omstandigheden zijn gunstig voor de productie van frisse, levendige witte wijnen die de reputatie van de regio hebben gevestigd.

Traditionele wijnbouwmethoden, zoals pergola's en espaliers, worden veelvuldig toegepast in de wijngaarden van Galicië. Deze systemen zorgen voor voldoende zonlicht en luchtcirculatie rond de druivenstokken, wat van vitaal belang is voor het voorkomen van ziekten en het rijpingsproces.

De wijngaarden van Galicië worden vaak omringd door een overvloed aan inheemse planten en bomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de regio. Dit ondersteunt de natuurlijke balans in de wijngaarden en heeft vaak een gunstig effect op de gezondheid van de druivenstokken.

Druiven

De albariño, treixadura, torrontés en loureira druiven hebben zich op een natuurlijke wijze ontwikkeld tot de perfecte partner van schelp- en schaaldieren, terwijl de hartigere schotels in het binnenland vragen om de traditionele Ribeiro en Valdeorras wijnen.

Wijnen 

De meest opvallende en kenmerkende wijn uit Galicië is Albariño, een witte wijn die wordt geproduceerd in de Rías Baixas-subregio. Albariño-wijnen staan bekend om hun frisse, levendige smaak en aroma's van citrusvruchten, groene appel en perzik, en ze worden vaak geassocieerd met zeevruchten en schaal- en schelpdieren vanwege hun uitstekende combinatie.

Een andere opvallende wijn uit Galicië is Godello, een witte druivensoort die wordt gebruikt om frisse, evenwichtige witte wijnen te produceren, meestal in Valdeorras en Monterrei. Deze wijnen hebben vaak minerale tonen en aroma's van witte bloemen en rijp fruit.

Voor de rode wijnen is Mencia de belangrijkste druivensoort, vooral in de regio Bierzo. Mencia-wijnen hebben doorgaans een levendige zuurgraad, tonen van rood fruit en een zekere kruidigheid.

Galicië staat ook bekend om zijn unieke productieproces voor witte wijn genaamd "albariza," waarbij de druiven worden geteeld op stenen terrassen en worden beschermd tegen de zilte zeewind door stenen muren. Dit draagt bij aan de bijzondere terroireffecten in de wijn.

Kortom, de wijnen uit Galicië vertegenwoordigen een boeiende mix van smaken en tradities die de regio een belangrijk centrum voor wijnproductie in Spanje maken. De koele, maritieme invloeden en de diversiteit aan microklimaten in de regio dragen bij aan de variëteit en kwaliteit van de wijnen uit Galicië.

Galicia heeft ook eigen kazen: Tetilla (= Spaans voor "borst"), met zijn suggestieve naam en vorm; Arzua uit La Coruña en Lugo, San Simón uit Villalba in Lugo en Cebreiro uit Puerto del Cebreiro in Lugo. Dit zijn allemaal koemelkse kazen.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!