2021 Viña Mein O Gran Meín Tinto


De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Ribeiro |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2034 |
Beschikbaar per | 6 feb. 2025 |
- Koop 6 voor 35,95 29,71 en bespaar 10%
Omschrijving
In het glas is de Vina Mein Tinto wijn helderrood van kleur. Het is een rode wijn met een duidelijke atlantische zee injectie dus elegantie, kracht, frisheid, mineraliteit en beetje ziltigheid. Balsamische tonen in de neus van eucalyptus en specerijen, laurier, met mooie violettoetsen en rode bes. Vrij direct in de mond, strak, verticaal met een mooi vibrerend einde. Een prachtige elegante rode wijn welke u zeker moet karafferen in zijn jongen jaren. Sinds 2018 is Viña Mein in handen van de Pago de Carraovejas group waartoe ook Emilio Rojo de fameuze Verdejo wijnen van Ossian behoren.
De Meín Tinto 2021 is de volgende stap in de ontwikkeling van O Pequeno. Viña Meín - Emilio Rojo past een uiterst zorgvuldige wijnbouw toe op verschillende percelen met uiteenlopende liggingen en bodemsamenstellingen. De oogst wordt selectief uitgevoerd, waarbij alleen druiven van wijnstokken met een optimale rijpheid worden geselecteerd.Deze wijn is gemaakt van een blend van Caíño Longo, Garnacha Tintorera, Brancellao, Sousón, Ferrón en Caíño Tinto, afkomstig van kleine wijngaarden in de omgeving van Leiro en Pazos de Arenteiro, in het smalste en noordelijkste deel van de Avia-vallei.
Door de hoge regenval en de thermische schommelingen van het binnenland ontwikkelen deze druiven een uniek rijpingsproces. De frisheid van de Atlantische invloed en de historische Ribeiro-druivenrassen vormen de basis van deze wijn, gecombineerd met de intense zomers van de Avia-vallei. Dit weerspiegelt zowel het zorgvuldig beheer van elke wijngaard als de impact van een veranderend klimaat.
Het winterseizoen van 2021 was extreem regenachtig, met veel neerslag tussen eind januari en begin maart. De knopvorming begon eind maart, samen met aanhoudende regenval, wat extra aandacht vroeg voor het beheer van elke wijngaard. Pas eind juli kwamen de zon en warmte, wat zorgde voor een goede rijping van de druiven.
Het groeiseizoen leek soepel te verlopen, maar in september zorgden meerdere regendagen voor uitdagingen tijdens de oogst. Om de kwaliteit te waarborgen, werden de druiven tros voor tros geselecteerd, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. De oogst van de rode druiven vond plaats tussen 23 en 30 september 2021.
Meín Tinto vertegenwoordigt de intensiteit, frisheid en elegantie van de historische rode druivenrassen uit de Avia-vallei. Dit is het derde oogstjaar van het gezamenlijke project Viña Meín - Emilio Rojo, met een biologische wijnbouwfilosofie en diepgaande kennis van de verschillende percelen. De wijn komt van kleine percelen Caíño Longo, Brancellao, Sousón, Ferrón en Caíño Tinto, die het wijnbouwverleden van het noordelijke deel van de vallei weerspiegelen. Meín Tinto wordt geproduceerd in Leiro, met wijngaarden in Ibedo, Toro en Valgarreiros, en verder noordelijk in Pazos de Arenteiro, waar percelen zoals Zacoy en Rivas liggen.
Ondanks de variatie in hellingen en expositie, zorgen de verschillende bodemsamenstellingen van de sábrego-bodem en het karakter van de druiven voor een unieke rijping. De combinatie van de Atlantische frisheid en de warme zomers van het binnenland geeft deze wijn een bijzonder terroir-expressie. De verdeling van de wijngaarden in de omgeving van Leiro maakt het mogelijk om het vinificatieproces aan te passen aan de evolutie van de druiven, zowel in het veld als in de wijnkelder.
- Handmatige oogst in kleine kratten van maximaal 12 kg, met een zorgvuldige selectie per dag om alleen perfect rijpe percelen te oogsten.
- Vinificatie per perceel, waarbij gebruik wordt gemaakt van micro-fermentaties om de nuances van elke locatie te behouden.
- Rijping vindt plaats in roestvrijstalen tanks van verschillende formaten en een 600-liter houten vat, gedurende ongeveer 10 maanden.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 6 feb. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Galicia |
Appellatie | Ribeiro |
Wijnhuis | Viña Mein |
Druif | Brancellao, Caino, Tintilla Rota |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Viña Mein is het persoonlijke project van Javier Alen, pionier van de Ribeiro streek. Sinds 2014 heeft hij de hulp van de jonge wolven van Comando G, die heel het domein omturnen naar biodynamie en gaan voor een frissere, mineralige stijl. Zonder meer het beste van de Treixadura!
Geschiedenis Viña Mein
De appellatie Ribeiro is de oudste appellatie van Galicia. De groene provincie Ourense heeft een lange geschiedenis in de wijnbouw. Reeds in de 12e eeuw waren de wijnen van Ribeiro over heel Spanje gekend. Vooral de Treixadura-druif speelde hierin een grote rol.
Javier Alen, eigenaar van Viña Mein, is zonder meer de pionier van de Treixadura-revival. Javier heeft als kleine jongen tot zijn 6 jaar doorgebracht in Leiro, een klein dorpje nabij het klooster van San Clodio. Daarna trokken zijn ouders naar Madrid, maar de herinnering aan zijn geboortestreek herleefde elke zomer als de familie voor drie maand naar het voorouderlijke huis in Leiro trok. Meer dan 15 jaar was Javier advocaat in Madrid, maar uiteindelijk gooide hij zijn leven om: hij richtte in Madrid een boekhandel op gespecialiseerd in reisliteratuur en in 1987 keerde hij terug naar Leiro om daar wijnboer te worden. Hij restaureerde het oude Pazo van Viña Mein volledig tot een mooi hotelletje en een klein wijndomein.
Vandaag is Viña Mein koploper van de nieuwe witte wijnen uit Ribeiro. De Treixadura in coupage met andere typische druivensoorten staat garant voor frisse en mineralige witte wijnen. Er wordt eveneens een kleine hoeveelheid rode wijnen gemaakt met de typische druivensoorten. Sinds begin 2019 behoort Viña Mein tot de Pago de Carreavojas groep waartoe naast de fameuze ribera wijnen van Carrraovejas ook Emilio Rooja en Ossian behoren.
Varieteiten
Treixadura is de voornaamste druif. Deze rijpt traag en is niet bestand tegen een aanplant op grote hoogte. De schil is grof en hard (vandaar haar naam). De aciditeit is perfect, vol met florale aroma's en toetsen van fruit. De Treixadura wordt in zijn coupage aangevuld met andere druivensoorten, waarvan we sommige ook terugvinden in andere Galicische regio’s. In Viña Mein staat ongeveer 12 ha aangeplant.
Godello (1,8 ha) is de druif die het best geschikt is voor een rijping op grote hoogte. Deze druif bezit een korte cyclus en brengt kleine druifjes voort, een druivensoort die perfect gedijt tegen de hellingen van de vallei.
Albariño (0,5 ha) komt in zeer beperkte mate voor. Deze druif geeft kracht en tegelijk finesse aan de wijnen. Bovendien kan deze druif hoge alcoholgehaltes combineren met veel aciditeit, wat uitzonderlijk is.
Torrontés (0,6 ha) is een oude variëteit die vroeger wijdverspreid was over Spanje. Deze druif geeft frisheid en een licht bittere afdronk. Torrontés is eerder licht van structuur, waardoor de coupage van een druif met veel structuur zoals Lado perfect is.
Lado (0,2 ha) is een druif van duidelijk Atlantische oorsprong, die echter zeer zeldzaam is geworden. Deze druif bezit de perfecte capaciteit om hoge alcoholgehaltes met hoge aciditeit te combineren (zoals Albariño), aromatisch, maar minder fijn en exotisch dan de Albariño.
Loureira (0,8 ha) is een cépage waarvan de roots moeilijk terug te vinden zijn en die zeer verschillend is van vele andere typische Atlantische druivensoorten. Niettemin werd er van oudsher Loureira aangeplant in Ribeiro. Toch is deze druif niet meteen geschikt voor monovariëtele wijnen, wegens erg lage alcoholgehaltes, veel bitters en hoge zuren. De druif werd vooral aangeplant omwille van zijn hoog aromatisch potentieel met veel complexiteit; ook zijn naam verwijst ernaar (Loureira is Galicisch voor laurier). Vandaar dat een kleine hoeveelheid in een coupage heel wat kan bijbrengen. Van deze druivensoort komt ook de mooie kruidigheid die we terugvinden in de Viña Mein.
Albilla tot slot (0,2 ha) is een minder belangrijke druif die vooral glycerol aanbrengt in de coupage met delicate aroma’s van honing.
Terroir
Typische Galicische granietbodem met een ondiepe vegetatielaag erbovenop van tussen de 70 à 100 cm, vaak met zeer weinig organisch materiaal. De toplaag bestaat hoofdzakelijk uit 'sábrego', een mengeling van klei en zand bestaande uit granietkorreltjes. Het resultaat van miljoenen jaren erosie van de grote 'bolos' of reuzenkeien. Tegen één van zulke bolos is trouwens de bodega aangebouwd: een reuzenkei van meer dan 5 m hoog.
De ligging in de vallei zorgt ervoor dat er een groot verschil is tussen dag en nacht, vaak tot 20°C verschil, wat ervoor zorgt dat de druiven perfect en traag rijpen, zodat er meer aroma en concentratie is. Er is vrij veel zon en weinig neerslag naar Galicische normen. Wel vrij veel onweer op het eind van de zomer en stevige vrieskou tijdens de winter. Ook zijn er vele dagen met mist.
De wijngaarden liggen hoofdzakelijk tegen zuidwestelijke hellingen. Elke wijngaard bezit een verschillende gradatie van 'sábrego', wat heel wat verscheidenheid brengt.
Vinificatie
Er wordt manueel geoogst. Koude maceratie. De druiven worden zo weinig mogelijk gemanipuleerd. De gewone Viña Mein wordt vervolgens vergist op inox cuves. Met de druiven van de beste percelen wordt er een rijping op grote houden foeders van 500 en 600 liter (Franse eik) toegepast. De élevage op de gistcellen duurt ongeveer 6-9 maanden, met geregelde bâtonnages.
Recensies
Bijlagen


