2020 Rafael Palacios Sorte Antiga
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2032 |
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Rafael Palacios, broer van beroemd wijnmaker Alvaro Palacios uit Priorat, begon in 2004 met het maken van wijn in Valdeorras. Hij kocht oude wijngaarden met godello druiven van lokale boeren. Alle 22,5 hectare van het bedrijf zijn met deze druif aangeplant, verdeelt over 26 wijngaarden. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 7 tot 91 jaar oud. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie. Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m.
Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen. Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxygenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s. Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen.
Sorte Antiga is afkomstig van Rafa's meest spectaculaire en oudste wijngaard. Hij noemt het zelf altijd zijn "Montrachet van Valdeorras". De Sorte Antiga is een wijngaard van amper 0,24 ha, helemaal in gobelet, aangeplant in 1920. De wijngaard is met stro bedekt om de erosie van het verpulverende graniet te voorkomen. Het betreft een totaal andere Godello dan de wijnen die we kennen van Rafa Palacios. Dieper in kleur omwille van het skincontact. Witte wijn met een puntje tannine. Orange wine made by Rafa Palacios.
Vinificatie à l'ancienne wat staat voor gisting van de volledige druiventros in oude fouders met een rijping van 12 maanden. Totale productie slechts 960 flessen. Net voor botteling krijgt de wijn het absolute minimum aan sulfiet mee.
De Sorte Antiga is donkerder in kleur, met een vleugje orange schittering in het glas. Strak, vlezig, goede portie zuurtjes, witte wijn met beet en een zeer subtiele vatrijping. Lange en mooi mineralige finale waarin deze prachtige wijngaard spreekt.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Galicia |
Appellatie | Valdeorras (Appellatie) |
Wijnhuis | Rafael Palacios |
Druif | Godello |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Rafa Palacios is dé witte wijnmaker van Spanje. In nauwelijks 1 decennium heeft hij zich op de kaart gezet als de specialist van witte topwijnen. Zijn invloed was gigantisch. Op dit moment is Godello één van Spanjes meest populaire witte druivenrassen en zitten al de bekende oenologen in Valdeorras met een eigen project.
Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het stadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van negen broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage in Valdeorras in Galicia was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003 en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat die te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn tweede wijn, de Louro, volgde een jaar later.
Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om het nóg beter te doen. De bouw van de bodega is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ondertussen ook de bouwplannen voldoende gerijpt en heeft hij een kleine en praktische hal gebouwd met zicht op de wijngaard van Sorte Antiga.
Rafael zelf noemt de Godello de 'long' van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma’s. Niettemin, op grote hoogte, is deze druif in staat tot ware topprestaties en krijgt hij een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge wijnsteenzuren, wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. Treixadura is vergelijkbaar met Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.
Omschrijving
Rafael Palacios, broer van beroemd wijnmaker Alvaro Palacios uit Priorat, begon in 2004 met het maken van wijn in Valdeorras. Hij kocht oude wijngaarden met godello druiven van lokale boeren. Alle 22,5 hectare van het bedrijf zijn met deze druif aangeplant, verdeelt over 26 wijngaarden. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 7 tot 91 jaar oud. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie. Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m.
Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen. Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxygenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s. Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen.
Sorte Antiga is afkomstig van Rafa's meest spectaculaire en oudste wijngaard. Hij noemt het zelf altijd zijn "Montrachet van Valdeorras". De Sorte Antiga is een wijngaard van amper 0,24 ha, helemaal in gobelet, aangeplant in 1920. De wijngaard is met stro bedekt om de erosie van het verpulverende graniet te voorkomen. Het betreft een totaal andere Godello dan de wijnen die we kennen van Rafa Palacios. Dieper in kleur omwille van het skincontact. Witte wijn met een puntje tannine. Orange wine made by Rafa Palacios.
Vinificatie à l'ancienne wat staat voor gisting van de volledige druiventros in oude fouders met een rijping van 12 maanden. Totale productie slechts 960 flessen. Net voor botteling krijgt de wijn het absolute minimum aan sulfiet mee.
De Sorte Antiga is donkerder in kleur, met een vleugje orange schittering in het glas. Strak, vlezig, goede portie zuurtjes, witte wijn met beet en een zeer subtiele vatrijping. Lange en mooi mineralige finale waarin deze prachtige wijngaard spreekt.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Galicia |
Appellatie | Valdeorras (Appellatie) |
Wijnhuis | Rafael Palacios |
Druif | Godello |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Rafa Palacios is dé witte wijnmaker van Spanje. In nauwelijks 1 decennium heeft hij zich op de kaart gezet als de specialist van witte topwijnen. Zijn invloed was gigantisch. Op dit moment is Godello één van Spanjes meest populaire witte druivenrassen en zitten al de bekende oenologen in Valdeorras met een eigen project.
Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het stadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van negen broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage in Valdeorras in Galicia was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003 en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat die te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn tweede wijn, de Louro, volgde een jaar later.
Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om het nóg beter te doen. De bouw van de bodega is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ondertussen ook de bouwplannen voldoende gerijpt en heeft hij een kleine en praktische hal gebouwd met zicht op de wijngaard van Sorte Antiga.
Rafael zelf noemt de Godello de 'long' van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma’s. Niettemin, op grote hoogte, is deze druif in staat tot ware topprestaties en krijgt hij een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge wijnsteenzuren, wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. Treixadura is vergelijkbaar met Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.