2016 Le Macchiole Bolgheri Scrio
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Jaar | 2016 |
Druif | Syrah-Shiraz |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
De Paleo Rosso is een wijn die allen van de Cabernet Franc druif is gemaakt, in de eerste jaren van deze release bevatte de wijn ook kleine delen Cabernet Sauvignon en/of Sangiovese. De wijn werd voor het eerste uitgebracht in 1989 en krijgt een lange opvoeding op houten vaten, 18 maanden. De Paleo Rosso behoort tot de allerbeste Cabernet Franc wijnen wereldwijd! Totale productie: 25000 - 30000 flessen.
De Scrio is de derde cepage wijn van Le Macchiole, gemaakt van 100% Syrah. Ook deze wijn kan zich meten met het beste wat er te maken is van Syrah, de stijl lijkt met name op die van de Rhône Vallei in Frankrijk. De eerste uitgave was in 1994, de productie is zeer beperkt: slechts 6500 flessen.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten en sindsdien is dit een ware cultwijn vergelijkbaar met de Sassicaia. Alom bekend is dat 2015 en 2016 een van de allerbeste jaren waren in de Bolgheri dus het zou ons niet verbazen als deze wijn weer dicht en wellicht op de magische 100-punten grens komt.
De Scrio is een weelderige, genereuze en boeiende wijn. Het onthult de mogelijkheden van de Syrah-persoonlijkheid met ruime lagen van donker fruit, bramen, kruiden, gezouten vlees, leer en spekvet. De integratie ervan is absoluut naadloos. Scrio is donker en ondoordringbaar qua uiterlijk en presentatie. Het bouquet en het mondgevoel zijn lang en weelderig. Je kunt de lengte van de afdronk in vele, vele lange seconden tellen. Er zijn slechts 5.000 flessen gemaakt. Qua rijpingspotentieel heeft deze Toscaanse Syrah de innerlijke energie om twintig jaar of langer mee te gaan.
98/100 James Suckling en 96+/100 Parker
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Druif | Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2020 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form